Muchová po konci na US Open: S tímhle výkonem jsem nemohla chtít vyhrát. Co říká na aktivisty?

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Ani letos se fanoušci české vítězky US Open nedočkají. Karolína Muchová před zaplněným stadionem Arthura Ashe podlehla domácí hvězdičce Coco Gauffové ve dvou setech a do svého druhého grandslamového finále nepostoupila. Olomoucká rodačka se v utkání musela vypořádat i s přerušením hry, které měla na svědomí čtveřice ekologických aktivistů. Bohužel takřka 45 minut trvající pauzu v razantní zlepšení hry nepřeměnila a s turnajem se rozloučila.

Karolína Muchová má za sebou skvělý turnaj. A nic na tom nezmění fakt, že v semifinále US Open podlehla domácí Coco Gauffové za dvě hodiny a tři minuty po setech 4:6, 5:7. Na závěrečném grandslamu dokráčela takhle daleko poprvé v kariéře, odehrála několik kvalitních zápasů. „Cítila jsem, že tady mohu vybojovat titul. Až dodnes mi připadalo, že hraji lépe než v Paříži,“ zmínila finalistka letošního Roland Garros.

Jenže ve čtvrtek měla k vítězství daleko. „Necítila jsem se na kurtu vůbec dobře. Na začátku mi přišlo, že jsem hlavou někde jinde. Dnes jsem to jednoduše nebyla já,“ smutnila česká tenistka. Ta prohrávala v úvodní sadě už 1:5, načež získala tři gemy v řadě a mohla na vlastním servisu srovnat stav souboje.

„Kdybych si udržela podání, mohla jsem zápas zlomit. I s výkonem, který nebyl úplně nejlepší, jsem měla šanci minimálně srovnat na 5:5. Těžko říct, nebyl to ode mě dnes úplně dobrý výkon. S tímhle jsem nemohla chtít vyhrát,“ nechala se slyšet desátá tenistka světového žebříčku, jež po utkání působila opravdu zklamaně.

„Nemyslím si, že Coco předvedla něco speciálního. Ale úplně to stačilo k tomu, aby mě dnes porazila. Vrátila hodně balónů, byla rychlá, ale v prvním setu jsem hrála zle a stejně jsem měla šanci dostat se zpátky,“ vyřkla na adresu své soupeřky.

Na zaplněném kurtu Arthura Ashe nastala i jedna netradiční situace. Po prvním gemu druhého dějství bylo klání přerušeno, a to kvůli čtyřem ekologickým aktivistům. Jeden z nich se dokonce přilepil k sedačce a trvalo zhruba 45 minut, než se ho podařilo vyvést ze stadionu. „Tohle byl snad jediný moment, který si z tohoto semifinále budu pamatovat. Prostě lidi, no,“ okomentovala událost Muchová.

Češka nastoupila s rukávem na pravé ruce, nicméně ve své zdravotní indispozici příčinu neúspěchu nehledala. „Asi jsem si na něj úplně nezvykla. Měla jsem to pod tím dost zatejpované, nechtěla jsem, aby to šlo tolik vidět. Je to jiné, ale kvůli rukávu jsem určitě nehrála špatně,“ řekla hráčka, proti které stál v utkání celý zaplněný stadion. „Ani jsem to tolik nevnímala, trápila jsem se hlavně sama se sebou,“ uvedla.

Karolína Muchová je stále ve hře o Turnaj mistryň. Upínat se ovšem na něj nechce. „Nechám to plynout, hrotit to nebudu. Všechny holky teď budou hrát v San Diegu a Guadalajaře. Tam určitě nevyrazím, už se těším domů, abych si trochu odpočinula. Ale kdyby Masters vyšlo, byla bych samozřejmě moc ráda.“

A stejně jako její velká kamarádka Markéta Vondroušová, i ona se bude chtít porvat s českým týmem o vítězství v Poháru Billie Jean Kingové. „Určitě by bylo hezké, kdybychom mohly zvednout mísu. Máme teda pekelně těžkou skupinu, jako vždy. Ale myslím si, že když budeme obě nominované, tak do toho dáme všechno,“ věří. 

US Open (muži, ženy, USA, 65 000 000 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
Coco Gauffová (USA, 6.) – KAROLÍNA MUCHOVÁ (10.) 6:4, 7:5