Potvrdí Raonic v Římě famózní vstup do sezony?

- Petr Šístek

Kanadský tenista přesně před rokem poprvé pronikl na své kariérní maximum, kterým je 4. místo v žebříčku ATP. Nyní sice uzavírá první desítku, ale jeho dosavadní výsledky v letošním roce zatím nasvědčují rychlému návratu na ztracené pozice. Raonic si zatím na všech turnajích této sezony zahrál minimálně čtvrtfinále a dnes bude muset k zachování šance na prodloužení této série porazit Nicka Kyrgiose, se kterým prohrál poslední dva vzájemné zápasy.

Pětadvacetiletý rodák z černohorské Podgorice měl vynikající vstup do sezony již vloni, kdy si zahrál semifinále na Australian Open. Po turnaji kategorie Masters v Madridu jej ale zbrzdilo zranění a ve zbytku roku již tak dobrých výsledků nedosahoval. Letošní sezonu tak zahajoval až na 14. pozici, ale ani horší nasazení do turnajů mu nezabránilo ve velmi úspěšných představeních.

Již na prvním turnaji v Brisbane si došel pro turnajový titul, když ve finále překvapivě jasně přehrál Rogera Federera. Na následném Australian Open nejen, že obhájil loňské semifinále, ale v něm dokonce vedl 2:1 na sety nad Andym Murraym a byl blízko prvnímu grandslamovému finále. Poté se na rozdíl od drtivé většiny ostatních tenistů rozhodl nehrát žádný turnaj během února a vydal se až na velké podniky do Indian Wells a Miami.

Zde se mu opět mimořádně dařilo a po finále v Indian Wells a čtvrtfinále v Miami se propracoval dokonce na druhé místo v počtu bodů získaných za letošní sezonu. Po přesunu do Evropy si zahrál čtvrtfinále v Monte Carlu i Madridu, což sice pro Raonice znamenalo propad na 5. místo žebříčku Race, ale bylo příjemné sledovat, že 196 centimetrů vysoký Kanaďan, jehož hra je založena především na skvělém servisu, je konkurenceschopný i na nejpomalejším povrchu.

Dnes jej ale čeká velmi těžký úkol. Navzdory dosavadním vynikajícím výsledkům nebude vstupovat do utkání s Nickem Kyrgiosem v roli favorita. Progresivní Australan na něj totiž po dvou prohrách z roku 2014 našel recept a Raonice porazil v posledním vzájemném utkání letošního čtvrtfinále v Miami. Rozhodně se bude jednat o jeden z nejzajímavějších zápasů 2. kola v Římě a uvidíme, zda si kanadský tenista i za týden bude moci říci, že si na každém turnaji, kterého se v tomto roce zúčastnil, zahrál čtvrtfinále.