Začínat o půl dvanácté? Extrémní, postěžovala si Vondroušová. A pak postoupila za necelou hodinu

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – 57 minut. Přesně tak dlouho strávila Markéta Vondroušová na kurtu Louise Armstronga v zápase 3. kola proti Jekatěrině Alexandrovové, kterou porazila po setech 6:2 a 6:1. A krátký proces přišel vhod, utkání začínalo až ve 23:30 místního času. „Pro mě je to extrémní, obvykle chodím spát v deset. Radši bych hrála dřív ráno,“ postěžovala si Vondroušová.

Desátá grandslamová výhra v řadě, tentokrát jedna z těch nejrychlejších. To obzvlášť dnes potěší, že?
Chtěla jsem jít spát, tak jsem trošku zrychlila. (směje se) Jsem dost ráda, že to šlo tak rychle. Chlapi před námi hráli opravdu dlouho, na zápas jsme se načekaly. Začínat v půl dvanáctý není nejpříjemnější. 

Takže bylo v plánu odehrát zápas takhle rychle?
Tohle plánovat nejde. Ona má navíc hru, u které nevíte, co se může stát. Ze začátku do toho pálila, bylo to takové všelijaké. Obě jsme si zvykaly na kurt i tmu, pak se to suprově rozjelo. Je skvělé, že byl zápas tak rychlý. 

Byla to vaše první night session! Jaký na vás zanechala dojem?
Už jsem na stadionu Louise Armstronga jednou hrála s Bertensovou, párkrát jsem tam i trénovala. Ale přes den, v noci je to jiné, míče míň létají, je trochu chladněji, takže jsem měla raketu vypletenou o kilo níž. Nejhorší je vymyslet, jak strávit celý den.

Musela jste hodně měnit svou rutinu?
Jsem zvyklá se dopoledne rozehrát a pak čekat na zápas. Teď jsem v podstatě celý den proležela na pokoji a jen si zašla na oběd. Na kurty jsme jeli až v půl pátý, pak už jsme jen nahoře v jídelně čekali, co se bude dít. Chlapi se před námi první dva sety tahali docela dlouho, naštěstí pak zrychlili.

Dělá vám problém hrát pod umělými světly?
Nepříjemná je tma, černá obloha. Ještě víc mi vadí, když je nebe za dne úplně modré bez mraků. Ale s tmou jsem se vypořádala docela dobře.

Na hotel se dnes dostanete bůhvíkdy. Dělá vám problém se dospat?
Ne. Dneska jsem se probudila v 6:40 a už jsem nezabrala. Usínám brzo a vstávám brzo. Pro mě večerní zápasy nejsou úplně určené. Ale samozřejmě se musím přizpůsobit, překousnout únavu a se vším se vyrovnat.

V dalším zápase na vás čeká domácí Peyton Stearnsová, kterou jste porazila už letos na Wimbledonu. Co od ní můžete očekávat?
Američanky jsou na tvrdý povrch zvyklé. I ona je na betonech nepříjemná, což tady ukazuje. V domácím prostředí to bude pro mě obzvlášť obtížné.

US Open (muži, ženy, USA, 65 000 000 USD, tvrdý povrch)
3. kolo dvouhry žen
Jekatěrina Alexandrovová (20.) – MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (9.) 2:6, 1:6