Novinky z US Open: střídání na trůnu, výpadky favoritů i velký návrat hvězdy

- Marek Bartošík

Úvodní hrací den hlavní soutěže US Open přinesl spoustu zajímavých momentů a výsledků. Novak Djokovič si hladkou výhrou zajistil návrat na čelo žebříčku ATP. Do druhého kola pronikla také bývalá světová jednička Caroline Wozniacká, která se na grandslamu objevila po třech a půl letech. Naopak jiné velké hvězdy – Holger Rune, Maria Sakkariová a Félix Auger-Aliassime – na turnaji končí.

Loni se Novak Djokovič nemohl US Open zúčastnit kvůli tomu, že není očkovaný proti covidu. Letos už americké úřady jednoho z nejlepších tenistů historie do země pustily. A Djokovič potěšil své fanoušky rychlým triumfem nad Francouzem Alexandrem Mullerem (6:0, 6:2, 6:3).

Touto výhrou si Djokovič zajistil návrat do čela žebříčku ATP, kde dosud strávil celkem rekordních 389 týdnů. Jeho hlavní rival Španěl Carlos Alcaraz totiž v New Yorku obhajuje titul a 2000 bodů, naopak Djokovič letos ve Spojených státech body pouze přičítá.

Pondělní program nabídl i grandslamový comeback Caroline Wozniacké. Dánská maminka dvou dětí a bývalá světová jednička se na okruh vrátila po více než tříleté pauze, která trvala od ledna 2020 do srpna 2023.

Do amerického grandslamu vstoupila finalistka z let 2009 a 2014 suverénní výhrou nad kvalifikantkou Tatianou Prozorovovou (6:3, 6:2), může se tak těšit na souboj s českou lvicí Petrou Kvitovou.

Další známá jména naopak v prvním kole US Open neuspěla. Největším šokem byl konec světové čtyřky Holgera Runeho. Mladý Dán nenašel recept na španělského antukáře Roberta Carballése Baenu (63.) a padl ve čtyřech setech.

Už na třetím grandslamu v řadě nepřešla přes první kolo Maria Sakkariová (8.). Řecká bojovnice tentokrát nestačila na Španělku Rebeku Masárovou (71.) poměrem dvakrát 4:6. V ženském pavouku skončila i světová šestnáctka Veronika Kuděrmetovová.

Ve velkém trápení pokračuje Kanaďan Félix Auger-Aliassime (15.), jehož posledním přemožitelem se stal Američan Mackenzie McDonald (40.). Před branami druhého kola zůstal i Sebastian Korda (31.), jenž prohrál pětisetovou bitvu s Maďarem Mártonem Fucsovicsem (57.).