Bývalá světová osmička skončí po US Open s tenisem, věnovat se chce naplno jinému sportu

- Filip Lefenda

Poslední turnaj své kariéry má před sebou Američan Jack Sock. Bývalý osmý hráč žebříčku v neděli na svých sociálních sítích oznámil, že po US Open pověsí tenisovou raketu na hřebík. Tu vymění rodák z Lincolnu, jenž získal celkem čtyři singlové a hned sedmnáct deblových titulů z okruhu ATP, za podstatně menší náčiní. Věnovat se chce pickleballu.

Profesionální kariéra vytáhlého Američana se začala psát na US Open v roce 2010, kdy si na nejvyšší úrovni poprvé zahrál hlavní soutěž. Jeho nejcennějším titulem ve dvouhře je ten z pařížské haly Bercy. Závěrečnou tisícovku sezony ovládl v roce 2017. Jen o rok později triumfoval po boku krajana Mikea Bryana na Turnaji mistrů, kde spolu slavili v deblu.

„Čtrnáct let vzpomínek, na které nikdy nezapomenu. Čtyři vyhrané grandslamy, olympijské zlato a bronz, umístění v TOP 10 žebříčků ve dvouhře i čtyřhře a účast v týmových soutěžích – Davisově poháru a Laver Cupu. Vše bylo nad rámec toho, o čem jsem kdy snil. Jako osmiletý chlapec, který propadl tenisu,“ napsal Sock.

Během aktuální sezony odehrál Sock ve dvouhře pouhých osm zápasů. Ten poslední absolvoval 13. dubna na antuce v Sarasotě, kde prohrál 6:3, 4:6 a 6:7(3) s dalším Američanem Tristanem Boyerem. O týden dříve vypadl v prvním kole rovněž v Houstonu, kde podlehl 2:6 a 4:6 Tomáši Macháčovi.

Mnohem více střetnutí podstoupil v poslední době v jiném raketovém sportu – pickleballu. A právě na menší kurty a k plastovým míčům chce Sock nově naplno přesedlat.

Na US Open, kde se Sock s tenisem rozloučí, bude startovat už pouze ve čtyřhře, v níž platil v minulosti za světovou dvojku. Síly spojí již poněkolikáté s krajanem Johnem Isnerem. Rovněž pro osmatřicetiletého rekordmana v počtu nastřílených es jde o poslední turnaj kariéry. 208 centimetrů měřící Isner ovšem bude v New Yorku působit i ve dvouhře. Na úvod jej čeká argentinský antukář Díaz Acosta.