Kontroverzní přesun Next Gen Finals dokončen. Turnaj mistrů do 21 let zná svého hostitele

- Jan Vojkůvka

Pět ročníků Next Gen ATP Finals pořádal italský Milán. Toto dějiště, kde byl Turnaj mistrů do 21 let zaveden, však už další ročníky pořádat nebude. Minimálně na pět let se totiž pořadatelem tohoto turnaje stala Saúdská Arábie, konkrétně město Jeddah.

Fakt, že Saúdská Arábie stále více promlouvá do světového sportu, potvrzuje i poslední krok mužské Asociace tenisových profesionálů. ATP se rozhodla, že svůj Turnaj mistrů do 21 let, který byl poprvé pořádán v roce 2017 v italském Miláně, právě na Blízký východ přesune.

V Saúdské Arábii se doposud, co se mužského tenisu týče, pořádaly pouze exhibice. Je to poprvé v historii, co byla do této země umístěna oficiální akce pod hlavičkou ATP.

Turnaj, jenž se bude hrát od 28. listopadu do 2. prosince, se dočká navýšení prize money na dva miliony dolarů. Ostatně, právě peníze jsou důvodem, proč byla propůjčena licence právě Saúdské Arábii. Zástupci tamní společnosti Public Investment Fund (PIF) úspěšně investují například do fotbalu, přinesli do své země Formuli 1, boxerské akce a Next Gen ATP Finals je dalším zářezem na jejich pažbě.

„ATP Tour je skutečně globální a zkoumání nových trhů je zásadní pro růst našeho sportu,“ vydal prohlášení Andrea Gaudenzi, předseda představenstva ATP. „Přivedení Next Gen ATP Finals do Jeddahu je naší šancí inspirovat nové fanoušky v regionu s obrovskou mladou populací a sjednotit publikum kolem tenisu.“

Mnozí se ovšem obávají, že peníze arabských šejků mohou tenis jako takový dost poškodit. Přestože Gaudenzi už dříve uvedl, že každý investor musí ctít historii a pravidla tenisu, objevují se spekulace, že Saúdská Arábie chce svými penězi získat významný vliv na celý okruh. A že by mohla chtít okruh ATP přetransformovat.

ATP je navíc řadou tenisových fanoušků vyčítáno, že vůbec jedná o pořádání oficiálních tenisových turnajů se zemí, kde jsou pošlapávána zejména lidská práva žen.

Ať už příběh kolem tenisu a Saúdské Arábie čeká jakýkoliv průběh, přinejmenším první velkou akci budou tamní šejkové pořádat už na konci listopadu.