Šejkové si chtějí koupit mužský tenis. ATP naslouchá, Gaudenzi má ale podmínku

- Jan Vojkůvka

Asociace tenisových profesionálů (ATP) má o čem přemýšlet. Možná trochu nečekaně se totiž rozjelo jednání o tom, že saudskoarabská společnost Public Investment Fund (PIF) chce výrazně investovat právě do mužského tenisu a získat na tento okruh výrazný vliv. PIF není ve světě sportu žádným nováčkem a její portfolio se neustále rozšiřuje.

Jak informovaly deníky Financial Times a Daily Mail, PIF je aktuálně v kontaktu se šéfy ATP a zejména s prezidentem Andreou Gaudenzim, který svou pozici nedávno obhájil. Nejedná se přitom pouze o přesunu Next Gen ATP Finals do Saudské Arábie, o což má PIF mimořádný zájem (dějiště pro tento rok ještě nebylo oznámeno, doposud se Turnaj mistrů do 21 let pořádal v Itálii).

Saudská Arábie tenis miluje a snaží se nejen svým obyvatelům, ale rovněž turistům, každoročně přinášet nejrůznější exhibice. Na konci minulého roku se v této zemi pořádal Diriyah Tennis Cup, jenž vyvrcholil soubojem o milion dolarů mezi Daniilem Medveděvem a Taylorem Fritzem, jenž nakonec ve finále Rusa porazil.

PIF by ráda do tenisu, tedy toho mužského, významně investovala. Arabští šejkové mají svým způsobem bezedné peněženky, nicméně ne každému se tato možnost zamlouvá. Ať už jde o poměrně striktní pravidla v zemi, kde se porušují práva žen, nebo o strach, že by saudskoarabská PIF chtěla okruh ATP dramatickým způsobem přetransformovat.

Tenis si už něčím podobným prošel, proto se nelze divit strachu, že by něco podobného mohlo následovat i s ATP. Když ITF uzavřela dohodu s investiční skupinou Kosmos, přišla revoluce v Davis Cupu, která ale kýžený úspěch nepřinesla. ITF rozvázala smlouvu s Kosmosem, snaží se nyní vymyslet nový formát mužské týmové soutěže a skupina pod vedením Gerarda Piquého pro změnu chce Mezinárodní tenisovou federaci žalovat o 50 milionů dolarů...

Byť ATP naslouchá společnosti PIF a prezident Gaudenzi popsal diskuze s touto společností jako pozitivní, zároveň její zástupce i všechny potenciální investory varoval, že se musí „držet respektu k historii sportu, produktu a pracovat se současnými zainteresovanými stranami.“

„Musíte zachovat něco, co je téměř posvátné, pravidla hry,“ vyslal jasný vzkaz. „Toto není videohra, není to film. Je mnoho způsobů, jak se stát investorem tohoto ekosystému. Není to jen o vytvoření nového okruhu nebo nákupu turnaje,“ dodal.

Co přesně zamýšlí PIF s mužským tenisem, je nejisté. Tato společnost stojí za tím, že do Saudské Arábie odešla hrát fotbal taková jména jako Cristiano Ronaldo, Karim Benzema či N'Golo Kante. Proběhly také masivní investice do golfu, založení nové Tour a vzniklo mnoho zlé krve, než došlo k dohodě mezi slavnou PGA Tour a vzniklou Liv Golf. Společnost PIF také investovala do anglického fotbalového klubu Newcastlu United a podle informací se arabští šejkové snaží získat rovněž práva na formuli 1. Údajně měli nabídnout částku 16 miliard liber (cca 438 miliard korun).