Z věčného lazara je hrdina, po světové jedničce si Mischa Zverev brousí zuby na Federera

- Petr Sumbal

Když v tenisové komunitě vyslovíte jméno Zverev, v devíti z deseti případů se nejspíš dočkáte reakce zhruba ve smyslu, že Alexander Zverev patří mezi největší talenty současnosti a klidně by mohl být budoucí světovou jedničkou.

Respektive, tak by tomu bylo ještě do noci ze soboty na neděli. Během té na sebe totiž výrazně upoutal pozornost starší bratr Alexandera, Mischa, a nějakou dobu se tak bude mluvit hlavně o něm. Po jeho velkolepém vítězství v osmifinále Australian Open nad světovou jedničkou Andym Murraym (7-5, 5-7, 6-2, 6-4) si to více než zaslouží.

Mischa Zverev byl, stejně jako později jeho mladší bratr, už od mládí veden k tenisu. Jeho životním trenérem byl už od jeho dvou let jeho otec Alexander, mimochodem také bývalý tenista, který to nejvýše dotáhl na 175. místo světa.

Už jsme nakousli, že v mladším ze dvou tenisových sourozenců Alexanderovi, dřímá opravdu velký talent. Ten ale rozhodně v začátcích své kariéry nepostrádal ani Mischa. Svědčí o tom jeho juniorské výsledky, kdy to dotáhl až na 3. místo světa v kombinovaném žebříčku dvouhry a čtyřhry a zahrál si semifinále juniorky US Open nebo čtvrtfinále juniorek Roland Garros a Australian Open, kde jej mimochodem vyřadil jeho vrstevník Novak Djokovič.

Také přechod k dospělému tenisu německý tenista původem z Ruska zvládl dobře, už v prvním roce své profesionální kariéry dosáhl na své první dvě čtvrtfinále na okruhu ATP a získal skalp například bývalé světové jedničky Juana Carlose Ferrera. I následující roky Zverevovy kariéry probíhaly přesně podle plánu, postupně stoupal žebříčkem a v roce 2009 dosáhl na své dosavadní maximum, 45. místo na světě.

Jak rychle ale hvězda mladého Němce vystoupala, tak rychle padala také k zemi. Vinou často opakujících se zranění se Zverev propadl až na 1067. místo žebříčku a vypadalo to, že bude s tenisem muset dočista skončit. To se psal rok 2015. Výčet jeho zranění do té doby? Vskutku působivý, ale zároveň také hrozivý: zlomené zápěstí, dvě zlomená žebra, chronické potíže se zády a s koleny a spousta dalších menších poranění.

Tou dobou si začal Mischa uvědomovat, že kariéra profesionálního tenisty pro něj nejspíš nadobro skončila. Ale protože tenis byl vždy jeho láskou a tím, co uměl nejlépe, rozhodl se u něj zůstat alespoň v jiné roli, a začal objíždět s dvěma mladými krajany turnaje Future pro začínající hráče.

Právě někdy v té době nastal druhý zlom ve Zverevově kariéře, tentokrát však konečně ten pozitivní. Práce s mladými mu totiž vrátila chuť do tenisu, a tak se rozhodl vrátit. A jak sám později přiznal, velkou motivací mu byl také jeho mladší bratr Alexander, který tou dobou už také působil na okruhu a začal dosahovat prvních úspěchů. „Velkým faktorem mého návratu byl můj bratr, díky němuž jsem začal znovu opravdu tvrdě makat.  Viděl jsem jeho úspěchy a nechtěl jsem za ním zůstat pozadu. Cítil jsem, že pokud spolu budeme trénovat a spolupracovat, můžeme se navzájem učinit lepšími tenisty.“

 

A tak započal comeback staršího z bratří Zverevových na nejvyšší scénu. Poháněn motivací dohnat co nejdříve na žebříčku svého bratra začal opět tvrdě pracovat a postupně se začaly dostavovat první úspěchy. V roce 2016 se Mischa ve svých 29 letech dokázal kvalifikovat na deset turnajů ATP a také vyhrál challenger v Sarasotě. Radost ze zisku trofeje si připomněl znovu po dlouhých osmi letech.

Povzbuzen těmito výbornými výsledky na sebe pak ještě upozornil koncem roku vyřazením Nicka Kyrgiose na Masters v Šanghaji nebo světové trojky Stana Wawrinky ve Vídni. Loňský rok nakonec Zverev zakončil na skvělém 51. místě žebříčku.

Dalším postupným cílem německého tenisty bylo překonat své dosavadní žebříčkové maximum. „V roce 2009 jsem byl 45. na světě, takže bych rád jednoho dne byl nejméně na 44. příčce. Vím, že mě čeká dlouhá a náročná cesta, a že tenis se neustále posouvá dopředu. Chci to ale dokázat a doufám, že se mi to povede už příští rok.“

Když se obloukem opět vracíme ke spektakulární výhře nad Andym Murraym, je jasné, že svého cíle dosáhne. Nejenže poprvé ve své kariéře Mischa Zverev vyřadil světovou jedničku, ale také má tím pádem jistotu, že se posune minimálně o patnáct míst na žebříčku vzhůru, až na 35. místo.

A přiblíží se tak i k dalšímu cíli, který si stanovil v dobách, kdy se rozhodl oživit svou zdánlivě ztracenou kariéru, tedy dohnat svého mladšího bratra Alexandera. Ten mimochodem den před Mischovým úspěchem statečně vzdoroval Nadalovi a padl až po pětisetovém boji a po Australian Open by měl figurovat na 21. místě žebříčku.

Další posun může Mischa zaznamenat, pokud vyřadí ve čtvrtfinále australského turnaje Rogera Federera. Do tohohle utkání může jít s čistou hlavou, protože tenisovému světu už dokázal, že se s ním musí znovu počítat. Teď už si jej nejspíš nedovolí nikdo opomenout a při vyslovení jména Zverev se snad většině vybaví, že se jedná o jednu z nejúspěšnějších bratrských dvojic na okruhu současnosti. A to je přesně to, co si Mischa Zverev celou dobu přál.

O titul nejlepších tenisových bratrských dvojic se Zverevovými mimochodem mohou směle soupeřit právě Andy Murray se svým o rok starším bratrem Jamiem, kteří byli jednu dobou oba současně světovými jedničkami, Andy v singlu a Jamie v deblu, a zahráli si spolu třikrát ve čtyřhře na olympijských hrách. Pak samozřejmě také nemůžeme opomenout slavná dvojčata Boba a Mika Bryanovy, kteří dlouhá léta vládli mužské čtyřhře, mají zlato z olympiády z Londýna, vyhráli nespočet grandslamových titulů a stále se i ve svých 38 letech drží na vrcholu.