US Open: Macháč ztratil na úvod kvalifikace jen pět gemů, další tři Češi končí

- Redakce

Grandslamové US Open je tady! Na dvorcích v New Yorku začala v úterý tříkolová kvalifikace, které se zúčastní celkem deset českých zástupců. V úvodní hrací den se představili čtyři z nich. Dalibor Svrčina, Barbora Palicová ani Tereza Martincová se tentokrát bohužel neprosadili, Tomáš Macháč ale udržel český prapor po úterním programu suverénním vítězstvím.

Macháč proletěl do 2. kola kvalifikace US Open
Pouhých 68 minut se na kurtu zdržel Tomáš Macháč (123.), který po vyrovnaném prvním setu dokázal se soupeřem ve druhé sadě udělat rychlý proces a dotáhnout mač s Laurentem Lokolim (224.) k zaslouženému vítězství 6:4 a 6:1.

Francouze nepodržel servis, nervy ani žádný jiný klíčový herní faktor. Ve druhém kole kvalifikace US Open bude soupeřem Macháče známý jihoafrický veterán, sedmatřicetiletý Kevin Anderson (656.), ten si na úvod kvalifikace poradil s Ukrajincem Krutychem 6:3 a 7:5.

„Předváděl jsem velmi solidní tenis s minimem chyb. Dobře jsem si chodil pro míče, dobře returnoval a na svém servisu jsem mu nedával šance, jsem spokojený,“ nešetřil zaslouženou radostí po postupu Macháč.

Jediný český tenista, který v úterý zaznamenal vítězství, neztrácel odhodlání ani do zbytku kvalifikace. „Cíle jsou vždy vyšší, když má člověk něco za sebou. Můj cíl je se kvalifikovat, budu bojovat o každý míč.“

Palicová nestačila na Volynetsovou
Barbora Palicová (236.) vítězný debut v kvalifikaci US Open nezaznamenala. Devatenáctiletá Češka podlehla v duelu úvodního kola nasazené pětadvacítce Katie Volynetsové (127.), a sice za hodinu a 27 minut po setech 3:6 a 4:6.

Proti americké favoritce nepodala agresivně hrající Palicová vůbec špatný výkon, k postupu jí nicméně chyběla větší herní konzistence. Ve druhém setu byla Palicová dvakrát o brejk napřed, ani jednou ale lup z returnu nezvládla na podání potvrdit. Od stavu 4:3 pak prohrála tři gemy v řadě a tím i celé utkání.

„Soupeřka byla konzistentnější. Přišlo mi, že jsem byla ve výměnách lepší, ale chyběla mi vyhranost, díky které bych si udržela výkonnost v důležitých stavech. Ve druhém setu jsem vedla 3:2, 4:3, tam to bylo o pár balónech, které jsem si nepodržela, to nakonec byl klíč celého druhého setu,“ hledala příčiny neúspěšného klání proti domácí favoritce Palicová.

Česká naděje se do kvalifikace grandslamu dostala téměř za pět minut dvanáct, dle vlastních slov s možnou účastí na turnaji v Americe příliš nekalkulovala. „V podstatě jsem s tím ani nepočítala. Odletěla jsem na turnaj do Londýna, v New Yorku jsem byla jen tři dny dopředu, bojovala jsem trochu i s jet lagem, příprava nebyla úplně ideální.“

Pro mladou hráčku jde ale i tak o skvělou zkušenost a účastí na US Open zkompletovala sbírku startů na všech čtyřech největších podnicích. „Už jsem si vyzkoušela všechny grandslamy, takže vím, co mě čeká. Budu samozřejmě makat, abych se sem ještě podívala,“ povídala odhodlaně Palicová, která si pochvalovala místní prostředí.

Svrčina se na US Open nekvalifikuje
Cesta Dalibora Svrčiny (165.) kvalifikací US Open skončila hned v prvním kole. V něm podlehl český mladík Brazilcovi Felipemu Meligenimu Alvesovi (170.) po hodině a 43 minutách 6:2, 2:6 a 3:6.

Svrčinovi se vydařil úvodní set, kdy prolomil hned třikrát podání svého soupeře. Ve druhé ani třetí sadě se už ale na returnu neprosadil a sám ztratil třikrát své podání.

„Věděl jsem, že to není lehký los, protože soupeře znám a vím, že umí zahrát výborně, hodně mu to letí ze všech úderů. V prvním setu mi soupeř ještě i pomohl, nepodával tak dobře. Druhý servis podával pořád do bekhendu, kde se mi příjemně returnovalo,“ řekl Tenisovému světu Svrčina, který ale na vydařený začátek duelu nenavázal.

„Snažil jsem se soustředit na sebe, dost se to ale lámalo ve druhém setu, kde jsem měl na začátku setu dva brejkboly a zahrál jsem špatně. Soupeř mě hned brejkl a podržel si servis na 3:0. Začal hrát líp, podával více variabilně, chodil víc přes první servis a nedával mi moc šancí,“ vyjmenoval český tenista.

„Soupeř předvedl ty další dva sety dobrý výkon. Já jsem hrál ok, ale s nějakými chybami. Servis ode mě dnes nebyl špatný, ale určitě ho musím zlepšit,“ dodal.

Martincová podlehla francouzské sokyni
Pro zkušenou Terezu Martincovou (120.) končí poslední grandslam sezony již v prvním kole kvalifikace. Česká hráčka měla zejména ve druhém setu příležitosti v podobě dvou brejků zvrátit utkání na svou stranu, ani jeden z nich ale nedokázala potvrdit na svém servisu. Po dvou setech tak francouzské hráčce Leolii Jeanjeanové (143.) podlehla 3:6 a 5:7 poté, co přišla o svůj servis ve druhé sadě za stavu 5:5.

US Open (muži, ženy, USA, 65 000 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace
Felipe Meligeni Alves (BRA, 170.) – DALIBOR SVRČINA (165.) 2:6, 6:2, 6:3
BARBORA PALICOVÁ (236.) – Katie Volynetsová (USA, 127.) 3:6, 4:6
Leolia Jeanjeanová (FRA, 143.) – TEREZA MARTINCOVÁ (120.) 6:3, 7:5
Laurent Lokoli (FRA, 224.) – TOMÁŠ MACHÁČ (123.) 4:6, 1:6

Kompletní program a výsledky dne naleznete na oficiálním webu turnaje.