Úspěšný start na US Open! Macháč se chce znovu kvalifikovat, dalšího soupeře zná z televize

- Marek Bartošík, Daniel Gargulák

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Loni se Tomáš Macháč na US Open poprvé kvalifikoval a nyní by chtěl tento krok zopakovat. Dvaadvacetiletý český tenista začal svou letošní misi v areálu Flushing Meadows suverénní výhrou 6:4 a 6:1 nad Francouzem Laurentem Lokolim.

„Přijel jsem celkem pozdě, až v neděli, takže jsem rád, že jsem to takhle zvládl. Se svým výkonem jsem spokojený,“ radoval se v rozhovoru pro Tenisový svět Macháč. „Předváděl jsem velmi solidní tenis s minimem chyb. Dobře jsem si chodil pro míče, dobře returnoval a na svém servisu jsem mu nedával šance.“

Zatímco první set kvalifikačního utkání byl poměrně vyrovnaný, v tom druhém už český favorit od začátku dominoval. „Vybojoval jsem hned první gem na returnu ve druhém setu, tím jsem ho dostal pod tlak. Měl jsem brejk nahoru, což bylo super,“ pochvaloval si Macháč.

Aktuálně 123. tenista žebříčku dokázal projít kvalifikací už na pěti grandslamech, naposledy na nedávném Wimbledonu. A není překvapením, že po hlavní soutěži pokukuje i na US Open.

„Cíle jsou vždy vyšší, když má člověk něco za sebou. Můj cíl je se kvalifikovat, budu bojovat o každý míč,“ burcuje se Macháč.

V dalším kole ho čeká těžký oříšek v podobě jihoafrického dlouhána Kevina Andersona (656.). Ten byl v minulosti světovou pětkou, zahrál si finále US Open (2017) i Wimbledonu (2018) a na kontě má sedm singlových trofejí z okruhu ATP.

Anderson původně loni v květnu ukončil kariéru, před měsícem se ale na tour překvapivě vrátil. „Soupeře znám z televize, je to velmi kvalitní hráč. Teď jsem o něm dlouho neslyšel, tak uvidíme. Na zápas se určitě těším,“ doplnil odhodlaný Macháč.

US Open (muži, ženy, USA, 65 000 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace
Laurent Lokoli (FRA, 224.) – TOMÁŠ MACHÁČ (123.) 4:6, 1:6