Na co čekají? zlobí se Džábirová. Frustruje ji situace kolem Turnaje mistryň

- Jan Vojkůvka

Blíží se konec srpna a okruh WTA má před sebou už zhruba jen dva a půl měsíce sezony. Byť se tedy tenistky dostávají do závěrečné části roku, stále se ještě neví, kde se bude hrát Turnaj mistryň. A to se vůbec nelíbí Uns Džábirové, která nechápe, proč už nebylo dějiště WTA Finals dávno oznámeno.

Je takovým veřejným tajemstvím, že WTA by ráda, po návratu turnajů do Číny, vrátila do této velmoci také finálový turnaj sezony, který by se měl pořádat v Šen-čenu (jenž získal licenci od roku 2019). V této destinaci se ale v posledních letech nehrálo kvůli covidu, stejně jako se tam do plného rozvolnění protiepidemických opatření nehrály žádné turnaje mužů ani žen.

V posledních dvou letech tak Turnaj mistryň hostila Guadalajara a posléze pořádal Fort Worth. Zatímco však čekání na oznámení dějiště v letech 2021 a 2022 bylo pochopitelné, letošní vyčkávání se už s takovým pochopením nesetkává.

Situace pořádně frustruje například Tunisanku Uns Džábirovou, která je v žebříčku Race na sedmém místě a je jednou z aspirantek účasti na Turnaji mistryň.

„Popravdě to je frustrující. Nevím, co se to děje a proč už dějiště nevíme,“ postěžovala si během turnaje v Cincinnati. „Pořád čekáme. Slyšela jsem zvěsti o pár městech, ale nejsem si jistá, kam to nakonec dají. Někdo mluvil i o Saudské Arábii. To by pro mě osobně byla nejlepší možnost,“ usmála se.

Tuniská hráčka se řadí do arabské komunity a v Saudské Arábii by zajisté měla podporu publika. Saudové by navíc neváhali přichystat opravdu štědré prize money, pokud by takovou akci skutečně pořádali. Ale čínský Šen-čen rozhodně o finálový turnaj sezony nechce znovu přijít. Ostatně, například s Ču-chají se počítá pro obnovenou WTA Elite Trophy, což je takový Turnaj mistryň B pro hráčky od 9. místa žebříčku.

Neustálé vyčkávání ovšem není prospěšné ani pro hráčky, ani pro samotný turnaj. Co se tenistek týče, ty by musely podle dějiště Turnaje mistryň trochu upravit svůj kalendář pro poslední týdny. Co se pak týče turnaje, je potřeba jeho propagace a dostatek času na prodej vstupenek, aby nebyly prázdné ochozy.

„Přeji si, aby k rozhodnutí došlo co nejdříve. Abychom věděly, kam musíme jet. A aby to věděli i fanoušci, aby pak nebyl prázdný stadion,“ dodala diplomaticky.