Předčasný dárek k narozeninám. Sinner si v Torontu dokráčel pro největší titul v kariéře

- Filip Lefenda

Vítězem podniku ATP Masters 1000 v kanadském Torontu se stal Jannik Sinner (8.). Ve svém třetím finále na této úrovni porazil 6:4 a 6:1 Alexe De Minaura (18.) z Austrálie. Svou nejcennější trofej vybojoval Ital pouhé tři dny před svými dvaadvacátými narozeninami.

Sinner se v úvodním setu dostal rychle do vedení 2:0, brejk ale na podání nepotvrdil, stejně jako ten další ze šestého gemu. Mrzet ho to ovšem dlouho nemuselo. Za stavu 5:4 se italský favorit blýskl na příjmu brejkem čistou hrou, a učinil tak rozhodující krok ke svému triumfu.

Druhá sada už totiž probíhala jednoznačně v šampionově režii. Od stavu 1:1 získal Sinner všech pět zbylých her, a dokráčel si tak v nejlidnatějším městě Kanady pro nejcennější titul v dosavadní kariéře. Z triumfu na tisícovce se po dvou neúspěšných pokusech v Miami (2021, 2023) radoval na třetí pokus.

„Je to skvělý výsledek, moc pro mě znamená. Jsem rád, že ho mohu sdílet se všemi blízkými lidmi. Jde o krásný okamžik. Díky tomuto triumfu se cítíme silnější. Budeme teď pracovat ještě o to usilovněji,“ prohlásil teprve druhý italský šampion z úrovně Masters. Tím prvním byl krajan Fabio Fognini, jenž zvítězil před čtyřmi lety v Monte Carlu.

„Jsem hrdý na to, jak jsem zvládl finále. Cítil jsem tlak, ale popasoval jsem se s ním dobře. Snažil jsem se hrát bod po bodu. Ke každému soupeři přistupuji na kurtu s respektem. Jsem velice spokojený s tím, jak to dopadlo,“ líčil rodák z Innichenu po výhře 6:4 a 6:1. O tři roky staršího Alexe De Minaura porazil i v pátém vzájemném střetnutí.

Na akci, kterou Sinner ovládl pouhé tři dny před svými 22. narozeninami, porazil rovněž krajana Mattea Berrettiniho (6:4, 6:3), Francouze Gaela Monfilse (6:4, 4:6, 6:3) a Američana Tommyho Paula (6:4, 6:4). V osmifinále postoupil bez boje přes Brita Andyho Murrayho, jenž z turnaje odstoupil kvůli zranění břišního svalu.