Bývalá 12. hráčka světa letí vzhůru! Posunula se o 200 míst, odnesla to i Češka

- Radek Štohl

Nikdy není pozdě se vracet. Potvrzuje to i někdejší 12. nejlepší singlistka světa a semifinalistka US Open z roku 2009 Yanina Wickmayerová (109.). Za čtvrt roku čtyřiatřicetiletá tenistka začala letošní rok na 321. místě, v příštím vydání žebříčku by se mohla vrátit do nejlepší stovky!

Wickmayerová v září 2020 předčasně ukončila sezonu, do tenisového kolotoče se vrátila o rok a půl později. V loňském ročníku se velkých výsledků nedočkala, za zmínku stojí finále pětadvacítky na okruhu ITF nebo druhé kolo Wimbledonu. Jinak to nebyla žádná sláva.

Od letošní roku je to jiná píseň. Pro její uši o tolik lahodnější. Hned na úvodním turnaji sezony, na čtyřicítce v Tallinnu, vyhrála první titul od roku 2018, do konce března ještě uhrála finále na čtyřicítce a semifinále na šedesátce.

Jízda Belgičanky rozhodně neskončila. V květnu ovládla antukový podnik v Trnavě s dotací sto tisíc amerických dolarů, na trávě v britském Surbitonu z kvalifikace získala třetí trofej sezony. Postupně se tak mohla zařazovat na prestižnější podniky.

Na konci června se zkušené tenistce podařilo zvládnout těžkou tříkolovou kvalifikaci ve Wimbledonu, v prvním kole hlavní soutěže svedla neúspěšnou třísetovou bitvu s Annou Blinkovovou (37.). Nyní se jí daří na turnaji WTA ve Varšavě.

Na úvod podniku přehrála Nao Hibinovou, dnes si poradila také s Terezou Martincovou, v těchto dvou utkáních nepřišla o set. Premiérově od září 2017 se představí ve čtvrtfinále turnaje kategorie WTA 250.

Yanina Wickmayerová aktuálně figuruje na 109. místě žebříčku dvouhry, v live rankingu je dokonce na 101. příčce. Pokud by zvládla i duel o semifinále, s velkou pravděpodobností by se v pondělí objevila v elitní stovce. V pátek se utká s vítězkou zápasu Heather Watsonová (146.) –⁠ Julija Hatouková (240.).