Denní menu, 22.7.2023: Sisková je poprvé ve finále turnaje WTA! Svrčina uspěl v semifinále challengeru

- Redakce

Anna Sisková do sobotního semifinále čtyřhry v Budapešti nemusela zasáhnout, po odstoupení soupeřek je přímo ve finále! Dalibor Svrčina na challengeru v Tampere vyhrál své třetí semifinále sezony, díky čemuž se může těšit na druhé finále tohoto roku. Zdeněk Kolář vstoupil vítězně do kvalifikace podniku ATP v Umagu. Boj o hlavní soutěž v Hamburku neúspěšně podstoupila Barbora Palicová. Sára Bejlek na pětadvacítce v Estonsku zvládla semifinále dvouhry. Na ITS Cupu v Olomouci ve finále deblu vyhrál mladý pár Magdaléna Smékalová, Tereza Valentová.

Češi v akci

Sisková je poprvé ve finále turnaje WTA
Anna Sisková teprve při své třetí účasti na turnaji pořádaném WTA a první na WTA 250 postoupila do finále čtyřhry. Dvaadvacetiletá česká tenistka měla v Budapešti po boku Jessie Aneyové nastoupit do semifinále proti australskému páru Perezová, Savilleová, který v pátek večer odstoupil ze zápasu.

Bejlek bez ztráty setu postoupila do finále
Sára Bejlek (188.) si potřetí v letošní sezóně zahraje finále dvouhry. V sobotním semifinále pětadvacítky v estonském Parnu přehrála domácí Maileen Nuudiovou (587.) po sadách 6:4, 6:2. První nasazená tak na turnaji ještě neztratila ani set! Zítra zabojuje o první trofej ze singlu v probíhajícím ročníku, celkově pátou v kariéře.

Estonskému tažení se podrobně věnujeme v samostatném článku.

Svrčina je po měsíci a půl znovu ve finále
Dalibor Svrčina si po měsíci a půl opětovně zahraje challengerové finále dvouhry. Dvacetiletý Čech v semifinále finského Tampere přehrál Němce Henriho Squireho (305.) po sadách 7:6(6), 6:1.

Pátý nasazený Svrčina měl v prvním setu dvakrát výhodu brejku, o kterou vždy přišel. Rozuzlení přinesl až tiebreak, ve kterém český tenista byl dva míčky od ztráty dějství, zkrácenou hru nakonec urval ve svůj prospěch. Ve druhé sadě hned třikrát uspěl na returnu, díky čemuž zabojuje o třetí titul z challengeru v kariéře.

Ve finále se utká se sedmým nasazeným Sumitem Nagalem (231.).

Nicod vybojoval titul v Uslaru
Turnaj ITF v neměckém Uslaru má českého šampiona! Ve finále čtyřhry tamní patnáctky triumfovali druzí nasazení Jakub Nicod s Ukrajincem Iljou Beloborodkem. Česko-ukrajinský pár ve finále vyzrál na turnajové jedničky Christopha Negrita a Adriana Oetzbacha, které porazil 6:3, 2:6, 10:3. Devatenáctiletý Nicod vyhrál letos už třetí deblovou trofej.

Bayerlová vyhrála v Darmstadtu pětadvacítku
Německý turnaj ITF W25 se stal kořistí nejvýše nasazených Michaely Bayerlové a Australanky Alany Parnabyové. Turnajové jedničky ve finále porazily za 93 minut třetí nasazené Gabrielu Vasilescuovou a Anastasii Zolotarevovou 7:5 a 6:4. Bayerlová, které patří 251. místo na deblovém žebříčku WTA, získala svůj první letošní a celkově už sedmý deblový titul.

Kolář vstoupil do kvalifikace vítězně
Zdeněk Kolář po boji postoupil do finále kvalifikace turnaje kategorie ATP Tour 250 v chorvatském Umagu. V úvodním kole porazil Itala Andrea Vavassoriho (133.), a to za dvě hodiny a 40 minut po setech 6:2, 4:6 a 7:6(6). Český tenista ve třetím dějství ztratil v deváté hře servis a prohrával 4:5. Jenže podání si vzal okamžitě zpátky, načež ovládl tiebreak. O hlavní soutěž se rodák z Bystřice nad Pernštejnem utká s Flaviem Cobollim (148.).

Palicová dohrála v prvním kole kvalifikace
Barbora Palicová (176.) se do hlavní soutěže německého turnaje WTA v Hamburku nekvalifikuje. Mladá česká tenistka v sobotu dopoledne nestačila na zkušenější Darju Savilleovou (176.) po setech 4:6 3:6. Palicová v prvním setu dohnala manko brejku, prohrála si však také svůj druhý servis, což rozhodlo o vítězce úvodní sady. Ve druhém dějství si třikrát přišla o podání, na returnu uspěla pouze jednou.

ATP/WTA

Plava Laguna Croatia Open, Umag (muži, CRO, 630 705 EUR, antuka)
1. kolo kvalifikace
Andrea Vavassori (ITA, 133.) – ZDENĚK KOLÁŘ (175.) 2:6, 6:4, 6:7(6) 

Hamburg European Open (ženy, GER, 259 303 USD, antuka)
1. kolo kvalifikace
Darja Savilleová (AUS, 176.) – BARBORA PALICOVÁ (210.) 6:4, 6:3

Hungarian Grand Prix, Budapešť (ženy, HUN, 259 303 USD, antuka)
Semifinále čtyřhry
Aneyová (USA), SISKOVÁ – Perezová, Savilleová (AUS) postup bez boje 

Challengery

Tampere Open (muži, FIN, 73 000 EUR, antuka)
Semifinále dvouhry
Henri Squire (GER, 305.) – DALIBOR SVRČINA (193.) 6:7(6), 1:6

ITF World Tennis Tour

ITS Cup Olomouc Open 2023 by Moneta Money Bank (ženy, CZE, 60 000 USD, antuka)
Finále čtyřhry
SMÉKALOVÁ, VALENTOVÁ – Kulambajevová (KAZ), Semenistá (LAT) 6:2, 6:2

Více se turnaji věnujeme zde.

Tennis International Darmstadt (ženy, GER, 25 000 USD, antuka)
Finále čtyřhry
BAYERLOVÁ, Parnabyová (AUS) – Vasilescuová (ROU), Zolotarevová (-) 7:5, 6:4

Kapitel Estonian Open, Parnu (ženy, EST, 25 000 USD, antuka)
Semifinále dvouhry
SÁRA BEJLEK (188.) – Maileen Nuudiová (EST, 587.) 6;4, 6:2

Bikeleasing.de-Open, Uslar (muži, GER, 15 000 USD, antuka)
Finále čtyřhry
Negritu, Oetzbach (oba GER) – Beloborodko (UKR), NICOD 3:6, 6:2, 3:10