Dohra z Budapešti: Maďarka za ostudné chování zpytuje svědomí

- Jan Vojkůvka

Amarissa Kiara Tóthová, která se dostala po utkání prvního kola turnaje WTA v Budapešti pod obrovskou palbu kritiky nejen tenisových fanoušků, ale rovněž současných i bývalých tenistek z nejvyššího okruhu, se soupeřce Šuaj Čang za své chování omluvila. Omluvu zveřejnila prostřednictvím videa.

Dvacetiletá Tóthová, která jako členka šesté stovky světa obdržela do hlavní soutěže turnaje WTA v Budapešti divokou kartu, se nezapsala do paměti tenisových příznivců zrovna pozitivně. V utkání prvního kola proti Šuaj Čang se dopustila nesportovního chování, když se soupeřce posmívala, zamazala stopu kontroverzního míčku, jenž způsobil dlouhou hádku Čang s rozhodčí, a s rukama nad hlavou slavila postup bezprostředně po skreči soupeřky, která dostala panický záchvat a kurt opouštěla v slzách.

Za své chování byla Tóthová tvrdě kritizována. Pustily se do ní i tenistky z okruhu WTA. Nejtvrdší vůči ní byla Maria Sakkariová, která dokonce vyzvala, aby byla Tóthová vyloučena z okruhu. Nesportovní chování Maďarky odsoudily například Darja Savilleová, Kristina Mladenovicová, Uns Džábirová nebo bývalé tenistky Barbara Schettová a Martina Navrátilová.

Tóthová, která prohrála hned v dalším kole s Ukrajinkou Katerynou Bajndlovou (3:6, 1:6), se po svém osmifinálovém vyřazení rozhodla natočit video s omluvou čínské hráčce. A alespoň trochu napravit dost pošramocenou pověst. Navzdory tomu, že po utkání s Čang své chování obhajovala.

„Nemyslela jsem si, že můj vůbec první úspěch na okruhu WTA v mé kariéře způsobí takovou bouři,“ uvedla Tóthová. „Je mi nesmírně líto, co se stalo. Šuaj Čang respektuji jako hráče i jako člověka.“

„Nikdy jsem neměla v úmyslu někoho nerespektovat, zranit, nebo naštvat. Jednala jsem v zápalu utkání a nechala jsem se pohltit svými emocemi a daným okamžikem. Soustředila jsem se na tenis, nechtěla jsem vyhrát zrovna takhle,“ pokračovala Tóthová.

„Doufám, že v budoucnu budu mít příležitost si s Čang sednout a promluvit si s ní, abych jí řekla, jak špatně se cítím, že náš zápas skončil tímto způsobem,“ podotkla.