Šílenost v Budapešti! Číňance neuznali dobrý míč, po nesportovním chování soupeřky se zhroutila

- Jan Vojkůvka

Čínská tenistka Šuaj Čang, která se od začátku února neskutečně trápí a prohrála třináct zápasů v řadě, si prožila v úterý na turnaji v Budapešti hodně krušné chvíle. Právě v Budapešti prohrála svůj třináctý zápas, když za stavu 5:6 v prvním setu skrečovala proti Amarisse Kiaře Tothové z Maďarska, které patří místo až v šesté stovce světa. Odstoupení ze zápasu předcházelo několik hádek i projevení nesportovního chování ze strany Tothové.

Čtyřiatřicetiletá tenistka měla pocit, že proti ní stojí v Budapešti snad celý svět. Na vině přitom byla výměna v jedenácté hře během podání Číňanky. Ta zahrála výborný forhend na levou lajnu, které se její úder viditelně dotkl.

Čárový rozhodčí však zahlásil aut a umpirová rozhodčí Morgane Laraová po kontrole stopy míčku s verdiktem souhlasila. Přestože podle záběrů je zřejmé, že se míček dotkl boční lajny a vůbec se nejednalo o těsný úder.

Nelze se divit tomu, že se Čang začala s rozhodčí hádat, ta však její námitky ignorovala. Hádka Čang nebyla nic platná. Nakonec se tedy rozhodla pokračovat, vyhrála následující výměnu, načež ovšem Tothová vykročila ke stopě z předchozí výměny a nohou ji smazala. Navzdory hlasitým žádostem Čang, aby to nedělala, protože o té stopě chtěla ještě hovořit se supervizorkou. Dvacetiletá Maďarka se zachovala znovu hodně nesportovně vůči mnohem zkušenější kolegyni, kterou na okruhu WTA respektuje snad každá špičková tenistka.

Mimochodem, supervizorka stejně čínské tenistce oznámila, že s výrokem umpirové rozhodčí nemůže nic udělat. To byla pro Čang další z řady ran, které v jedenáctém gemu schytávala.

Když si poté Čang prohrála servis, s pláčem usedla na lavičku a dostala panický záchvat z beznadějné situace, kdy se nedovolala spravedlnosti a soupeřka si z ní svým chováním utahovala. Po konzultaci s fyzioterapeutkou se rozhodla utkání vzdát. Křivdu vůči své osobě neustála...

Jaké bylo překvapení, když Tothová poté, co jí Čang podala ruku, okamžitě zvedla ruce nad hlavu a začala slavit postup. Nepočkala ani na chvíli, kdy si soupeřka v slzách sbalí věci a odejde z kurtu. Její chování ostatně odsoudily další tenistky z profesionálního okruhu.

„Tohle je další úroveň nesportovního chování. Wow,“ napsala Viktoria Azarenková na Twitteru.

„Tothová vyhrála bod, zápas, ale její reputace je v troskách. Mám nulový respekt k téhle holce. Nulový! Jsem tak moc naštvaná. Kvůli Šuaj se naopak cítím smutně,“ přidala se Daria Savilleová. „Ostuda,“ poznamenala bývalá tenistka Barbara Schettová.

„Neakceptovatelná chyba umpirové rozhodčí a chování soupeřky!“ rozzlobeně napsala Kristina Mladenovicová. „Šuaj Čang je jedna z nejmilejších tenistek. Ta Tothová by měla být vyloučena z okruhu,“ přiostřila Maria Sakkariová.

„Absolutně nechutné chování. Šuaj je lepším člověkem než mnoho z nás, což prokázala tím, že rozhodčí i té holce potřásla rukou,“ podotkla Ajla Tomljanovicová. A takových vzkazů se na sociálních sítích najde skutečně hodně.