Deblový titul na Wimbledonu! Ještě jsem to nezpracoval, raduje se šampion Filip

- Jan Vojkůvka, Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Jonáš Forejtek a Jiří Lehečka. To jsou poslední čeští wimbledonští šampioni, kteří v roce 2019 vyhráli v All England Clubu juniorskou čtyřhru. V neděli na tuto dvojici dokázal navázat sedmnáctiletý Jakub Filip (na snímku vpravo), jenž společně s Italem Gabrielem Vulpittou porazil ve finále šesté nasazené Branka Djuriče a Arthura Geu bez ztráty servisu 6:3, 6:3.

„Znamená to pro mě hodně, ještě jsem to nezpracoval. Je to největší grandslam ze všech,“ radoval se po vítězném finále Filip z pražské Sparty, jenž doposud mezi juniory vybojoval šest singlových a sedm deblových titulů. Ten osmý, wimbledonský, se v jeho sbírce ovšem bude vyjímat nade všemi.

Aktuálně 51. junior světa se pro wimbledonský debl dohodl na spolupráci s Italem Vulpittou, který je o pět příček výš. Česko-italská dvojice rozhodně nepatřila mezi favority Wimbledonu, ale dokázala se popasovat se všemi překážkami, které jí los přichystal do cesty.

V prvním kole a také ve čtvrtfinále přitom byli na pokraji vyřazení. Filip s Vulpittou ale dokázali urvat supertiebreaky proti australsko-americké dvojici Jonesovi s Razeghim i proti Italům Bondioliovi s Cinou shodně 11:9. Semifinále zvládli bez ztráty setu a ve finále už dokonce neztratili s Djuričem a Geou ani jednou servis.

„Hráli jsme docela konzistentně celý turnaj. Nedělali jsme zbytečné chyby, což ve finále rozhodlo, protože soupeři nám pár míčků darovali zadarmo. Je to ještě větší úspěch tím, že jsme s mým parťákem hráli poprvé,“ upozornil Filip na fakt, že doposud se na jedné straně sítě nepotkali.

Mladý český tenista začal s tenisem už ve čtyřech letech ve Dvoře Králové nad Labem. Od té doby se vypracoval do širší juniorské špičky, což nyní potvrdil i v All England Clubu. K tomu mu dopomohl i přesun do TK Sparty Praha, kde tenisově roste. „Od loňska trénuji 90 procent času se Slávou Dosedělem, což je super,“ pochvaluje si možnost spolupracovat s bývalým 26. hráčem světa.

A kdo je vlastně tenisovým vzorem mladého Jakuba, jenž na juniorském grandslamu hrál potřetí v kariéře? „Obdivuji Jirku Lehečku i Kubu Menšíka, ale vzhlížím k Djokovičovi. Viděl jsem ho na tréninkových kurtech v Aorangi, když se rozcvičoval. A pak trénoval vedle mě. Mám s ním i fotku,“ usmíval se čerstvý wimbledonský šampion.

Cesta Jakuba Filipa k titulu ve Wimbledonu
1. kolo: Filip, Vulpitta (ITA) – Jones (AUS), Razeghi (USA) 7:6(3), 6:7(3), 11:9
2. kolo: Filip, Vulpitta (ITA) – Barbier (FRA), Radjenovič (SRB) 6:4, 6:4
Čtvrtfinále: Filip, Vulpitta (ITA) – Bondioli, Cina (ITA) 7:5, 3:6, 11:9
Semifinále: Filip, Vulpitta (ITA) – Fonseca (BRA), Prado Angelo (BOL) 7:6(3), 6:2
Finále: Filip, Vulpitta (ITA) – Djurič (SRB), Gea (FRA) 6:3, 6:3