Strýcová se Sie to dokázaly! Na posledním Wimbledonu slaví titul! Alcaraz předčil Djokoviče

- Redakce

Barbora Strýcová a Su-wej Sie slaví na posledním společném Wimbledonu svůj druhý grandslamový titul! Šampionky z roku 2019 vyhrály finálový zápas proti Storm Hunterové a Elise Mertensové 7:5 a 6:4! Nedělní vyvrcholení Wimbledonu v mužské dvouhře nabídlo nemilosrdnou bitvu dvou nejvýše nasazených Carlose Alcaraze a Novaka Djokoviče. Mladý Španěl nakonec v pětisetové řeži udolal svého soupeře 1:6, 7:6(6), 6:1, 3:6, 6:4 a znemožnil mu dosažení dalších rekordů. Deblové trofeje v juniorce vybojovali Jakub Filip a také české duo Alena Kovačková s Laurou Samsonovou.

Sedmatřicetiletá Barbora Strýcová má za sebou poslední wimbledonský turnaj v kariéře. Turnaj, který jí vynesl druhý grandslamový titul, znovu na milovaném pažitu v Londýně.

Přestože se teprve před pár měsíci vrátila na kurty, aby se s bohatou kariérou rozloučila na několika vybraných turnajích po porodu syna Vincenta, dosáhla s Tchajwankou Su-wej Sie na druhý největší úspěch kariéry. Možná ještě cennější, než ten v roce 2019, kdy právě se Sie vyhrály Wimbledon poprvé.

Nedělní finále, jehož začátek se dlouho odkládal kvůli dlouhému utkání mezi Carlosem Alcarazem a Novakem Djokovičem, nakonec Strýcová se Sie vyhrály za hodinu a 52 minut 7:5, 6:4 nad třetími nasazenými Storm Hunterovou a Elise Mertensovou.

Finálový souboj přinesl hlavně v prvním setu obrovskou přetahovanou. Strýcová se Sie prohrávaly 0:2, poté také 3:4 se ztrátou brejku, s oběma problémy se ale dokázaly vypořádat. Za stavu 5:4 si česko-tchajwanská dvojice vypracovala na returnu tři setboly v řadě, ale uspět nedokázala. To ve dvanáctém gemu se už Strýcová s parťačkou prosadily.

V dlouhém gemu, který se hrál přes šest shod, dokázaly využít třetí (a celkově šestý) setbol a po hodině a sedmi minutách se ujaly vedení 1:0 na sety.

I druhý set se proměnil v dlouhou tahanici. Hunterová a Mertensová měly ve třetí hře dva brejkboly, které ovšem nevyužily, načež si česká hráčka zavolala fyzioterapeutku, pravděpodobně kvůli následkům pádu z úvodní sady. Rychle se ale oklepala a se Sie hned ve čtvrtém gemu prorazily servis Hunterové.

Z vedení se ovšem dlouho neradovaly, v sedmém gemu totiž udeřil australsko-belgický pár, jenž se při servisu Sie vrátil do zápasu. Avšak ne na dlouho. V osudovém desátém gemu totiž česko-tchajwanské duo dokázalo na returnu zakončit utkání při svém druhém mečbolu a začít slavit druhý společný grandslamový titul.

„Určitě je to můj poslední Wimbledon. Ani bych si nemohla přát, aby to dopadlo lépe,“ říkala na kurtu dojatá Strýcová.

Kariéra české tenistky se pomalu chýlí ke konci, stále ale ještě není definitivní konec. Triumfem ve Wimbledonu si se Su-wej Sie prakticky zajistily účast i na Turnaji mistryň. Před nimi je také Livesport Prague Open a americké turnaje s vrcholem na US Open. Tahle úžasná jízda tak může ještě pár měsíců pokračovat.

Alcaraz překazil Djokovičovi cestu za dalšími rekordy
Finále mužské dvouhry ve Wimbledonu nabídlo skutečně atraktivní řež. Na jedné straně kurtu stal grandslamový rekordman, jenž toužil vyrovnat také Federerův rekord v počtu wimbledonských vítězství. Na straně druhé byl dravý dvacetiletý mladík, jehož cílem bylo sesadit krále a potvrdit, že on je současností i budoucností mužského tenisu.

Šestatřicetiletý Djokovič měl před sebou ultimátní cíl. Vyrovnat nejen rekord Rogera Federera v počtu osmi vyhraných Wimbledonů, ale také dorovnat absolutní rekord v počtu 24 grandslamových prvenství, které má v držení Margaret Courtová. Jenže po porážce 6:1, 6:7(6), 1:6, 6:3 a 4:6 toho nedocílil. Králem letošního Wimbledonu se stal Alcaraz.

Jak Djokovič pronesl už před zápasem, oba soupeři byli hladoví po vítězství, což se nakonec v utkání také projevilo. Svůj hlad jako první prokázala srbská hvězda, která úvodní sadu vyhrála jednoznačně 6:1. V další sadě ze sebe ovšem Alcaraz setřásl nervozitu z prvního grandslamového finále proti legendárnímu tenistovi a začal přebírat otěže střetnutí.

Druhý set trval takřka hodinu a půl, oba soupeři si na jeho začátku prorazili servis a souboj nakonec dospěl do tiebreaku, který pro sebe urval Alcaraz 8:6, když krátce předtím odvrátil setbol. V tu chvíli se něco zlomilo a Djokovičovi zdánlivě docházely síly i nápady.

Alcaraz vyhrál třetí set 6:1 a na své konto získal i klíčový pátý gem, kdy se při servisu Djokoviče hrálo 13 shod a hra trvala neskutečných 26 minut. Na srbské hvězdě se začaly projevovat určité zdravotní obtíže, pravděpodobně křeče. Neustále si proklepával levou nohu, občas do ní i bouchl raketou, aby trochu uvolnil napnutý sval. Věděl, že ze sebe musí vymačkat hodně sil, jestli chce otočit finále proti rozjetému soupeři, který vedl 2:1 na sety.

Byť se to v tu chvíli zdálo nepravděpodobné, Djokovič skutečně začal skóre finálové bitvy otáčet. Čtvrtý set si podmanil díky brejkům v pátém a devátém gemu, čímž poslal duel do rozhodujícího dějství. Do něj ale lépe vstoupil Španěl, který Djokovičovi prorazil servis ve třetím gemu. Srb po ztrátě podání rozbil raketu o stojan, který drží síť, a poškodil jej. Za to obdržel varování od umpirového rozhodčího.

V dalším průběhu rozhodujícího setu se už ani jednomu hráči nepovedlo vybojovat na svou stranu brejkboly, což nakonec znamenalo, že po čtyřech hodinách a 42 minutách zvítězil Alcaraz, jenž vybojoval svůj druhý grandslamový titul, pojistil své první místo ve světovém žebříčku a znemožnil Djokovičovi dosáhnout na další rekordní milníky.

Dvacetiletý Alcaraz si k vítězství pomohl 66 vítěznými údery, přičemž zaznamenal 45 nevynucených chyb. Djokovič měl bilanci o něco skromnější, když zapsal jen 32 vítězných míčů, ale hned 40 chyb.

„Myslel jsem, že s tebou budu mít problémy na antuce, možná na betonech, ale ne na trávě. Ale teď je to, evidentně, jinak,“ bral sportovně svou finálovou porážku Djokovič, přestože se na konci svého pozápasového rozhovoru při pohledu na své nejbližší rozplakal.

„Hodně jsi mě inspiroval,“ obrátil se Alcaraz na svého soupeře. „Víš, když jsem se narodil, ty už jsi vyhrával turnaje a já tě sledoval. Je to úžasné. Řekl jsi, že 36 let je nových 26 a to jsi dnes prokázal,“ rozesmál soupeře i publikum.

„Je to úžasný pocit. Je to splněný sen. I kdybych dnes prohrál, byl bych na sebe hrdý. Odehrát finále proti legendě našeho sportu je pro mě neuvěřitelné. Je splněným snem, že mohu hrát na takových kurtech takové zápasy,“ dodal.

Filip slaví deblový titul z juniorky!
Jakub Filip dokázal získat titul v juniorské čtyřhře na letošním Wimbledonu! Sedmnáctiletý český tenista spojil v All England Clubu síly s Italem Gabrielem Vulpittou a společně porazili ve finále duo Branka Djuriče a Arthura Gea 6:3, 6:3, když v celém utkání neztratili ani jednou servis.

Člen TK Sparty Praha je prvním českým deblovým šampionem Wimbledonu mezi juniory od roku 2019, kdy se z trofeje radovali Jiří Lehečka s Jonášem Forejtkem.

Filip s Vulpittou rozhodli o svém vítězství v prvním setu brejky v pátém a devátém gemu. Ve druhé sadě pak udeřili už ve čtvrté hře a duel úspěšně dopodávali.

„Znamená to pro mě hodně, ještě jsem to nezpracoval. Je to největší grandslam ze všech,“ radoval se po vítězném finále Filip.

Kovačková se Samsonovou udolaly domácí juniorky
Proti nepřízni diváků bojovaly ve finále dívčí čtyřhry ve Wimbledonu Alena Kovačková a Laura Samsonová. Přestože stovky diváků fandily domácím tenistkám Hannah Klugmanové a Isabelle Lacyové, nakonec to byly české juniorky, které slaví zisk trofeje po vítězství 6:4, 7:5.

Členky TK Sparty Praha se dokázaly popasovat i s hodně nepříjemnými okamžiky, když ve druhém setu ztratily vedení 5:1 a nechaly Britky srovnat na 5:5. V jedenáctém gemu totiž znovu prorazily servis domácích hráček a duel následně úspěšně doservírovaly.

Kovačková se Samsonovou navázaly ve Wimbledonu na triumf Barbory Krejčíkové a Kateřiny Siniakové z juniorky v roce 2013.

Bartůňková juniorský titul nevybojovala
Nikola Bartůňková (348.) na letošním Wimbledonu prošla až do finále juniorské dvouhry, její pouť však skončila těsně pod vrcholem. Nad síly tenistky z I. ČLTK byla Američanka Clervie Ngounoueová (537.), se kterou prohrála za hodinu a 25 minut dvakrát 2:6.

Utkání obou tenistek provázely nepříliš povedené výkony na servisu. Bartůňková sice prorazila servis Američanky hned třikrát, ale sama si uhájila podání jen jednou, přičemž o něj přišla sedmkrát. Ngounoueová se mohla pyšnit hodně aktivním přístupem k výměnám, což jí vyneslo celkem 27 vítězných úderů oproti pouhým 11 z rakety Bartůňkové.

Vybrané zápasy 14. hracího dne Wimbledonu

Finále mužské dvouhry
Carlos Alcaraz (ESP, 1.) – Novak Djokovič (SRB, 2.) 1:6, 7:6(6), 6:1, 3:6, 6:4

Finále ženské čtyřhry
Hunterová (AUS), Mertensová (BEL) – Sie (TPE), STRÝCOVÁ 5:7, 4:6

Finále dvouhry junoirů
Henry Searle (GBR, 1583.) – Jaroslav Děmin (1278.) 6:4, 6:4

Finále dvouhry juniorek
NIKOLA BARTŮŇKOVÁ (348.) – Clervie Ngounoueová (USA, 537.) 2:6, 2:6

Finále čtyřhry juniorů
Djurič (SRB), Gea (FRA) – FILIP, Vulpitta (ITA) 3:6, 3:6

Finále čtyřhry juniorek
Klugmanová, Lacyová (obě GBR) – A. KOVAČKOVÁ, SAMSONOVÁ 4:6, 5:7

Turnaj dívek do 14 let
O 5. místo
JANA KOVAČKOVÁ – Annika Penicková (USA) 1:6, 7:5, 14:12

Kompletní program a výsledky naleznete zde.