Nejbolestivější porážka, slzy smutku i objetí od princezny. Markéta odehrála perfektní finále, řekla Džábirová

- Jan Vojkůvka

Doufala, že svou finálovou smůlu na grandslamech v Londýně prolomí. Uns Džábirová, která si zahrála už loni finále Wimbledonu a také US Open, však i na třetí pokus odcházela z kurtu jako poražená. Neskrývala zklamání, na dvorci několikrát propadla v pláč. Tahle porážka ohromně bolela. „Nejbolestivější prohra v mé kariéře,“ rozplakala se ještě na kurtu světová šestka, která v sobotu podlehla Markétě Vondroušové 4:6, 4:6.

„Byl to velmi náročný zápas. Myslím, že Markéta hrála správně, aby toto finále vyhrála. Musím se z toho poučit a doufám, že příště se vrátím silnější,“ říkala Džábirová posléze na tiskové konferenci, když emoce opadly. Tedy, zdánlivě. Zklamání bylo ze slov tuniské tenistky nadále patrné. Tenhle titul chtěla pro celou Afriku, ale musí si počkat.

Ve finále byla zkrátka Markéta Vondroušová lepší. Jako v průběhu celé sezony. Džábirová s českou soupeřkou prohrála i třetí vzájemný zápas, tentokrát ale ten nejdůležitější. „Myslím, že Markéta prostě trefovala míček do kurtu, hodně slajzovala. Bylo pro mě těžké se jejímu rytmu přizpůsobit. Plus ten tlak a stres z finále... Moc nechybovala, prostě hrála dobře. Dost možná odehrála perfektní finále,“ vyprávěla Džábirová.

„Já naopak dobře nehrála. Nemyslím si, že bych hrála dobře. Nedařil se mi servis a nepomáhala jsem si jím. Markéta navíc vrátila každý míček. A to i když jsem zaservírovala dobře,“ pokračovala světová šestka. „Vůbec mi nešel ani bekhend.“

Věčně usměvavé osmadvacetileté tenistce ze severní Afriky tentokrát příliš do smíchu nebylo. A čím víc přemýšlela nad tím, co se pokazilo, tím víc byla zachmuřená. „Už jsem prohrála dvě finále, tohle bylo třetí. Nevím. Cítila jsem, že jsem udělala všechno správně. A zase to skončilo stejně,“ přemítala. „Bolí to, protože máte pocit, že jste tak blízko k něčemu, co hrozně chcete, a pak jste zase o krok zpátky. Musím tyhle negativní myšlenky zapudit a být zase pozitivní.“

Po finálovém utkání, v němž se znovu rozplynuly sny Džábirové, ji při předávání trofeje pro poraženou tenistku objala princezna z Walesu Kate Middletonová. Byla to sice jen malá útěcha pro smutnou Tunisanku, která si toho ale nesmírně váží.

„Byla velmi milá. Snažila se mě povzbudit, abych se vrátila a Wimbledon vyhrála. Nevěděla, jestli mě chce nebo může obejmout, tak jsem jí řekla, že objetí je vždy vítané. Byl to hezký moment,“ přeci jen se pousmála.

Džábirová po postupu do finále setrvá na šestém místě světového žebříčku. Další pokus na ukořistění kýženého grandslamového titulu dostane na přelomu srpna a září v New Yorku, kde loni prohrála finále s Igou Šwiatekovou.