Strýcová a Sie jsou po čtyřech letech ve wimbledonském finále! Rozhodlo se o mužských finalistech

- Redakce

Šampionky Wimbledonu 2019 Barbora Strýcová a Su-wej Sie si zahrají po čtyřech letech o další titul z All England Clubu! Česko-tchajwanská dvojice, která od posledního triumfu spolu ve Wimbledonu nehrála, porazila česko-španělský pár Marii Bouzkovou a Saru Sorribesovou Tormovou 6:4, 6:1. Do finále mužské dvouhry prošli po výhrách 3:0 na sety Carlos Alcaraz a Novak Djokovič.

Letošní návrat Barbory Strýcové na kurty, který má být jejím rozloučením s kariérou, začíná nabírat na obrátkách. Spolu s Tchajwankou Su-wej Sie, která se letos rovněž vrátila do akce, se totiž prodrala do wimbledonského finále! Zároveň tato dvojice, která spolu vyhrála celkem devět turnajů mezi roky 2018 a 2020, zvítězila ve svém jedenáctém wimbledonském utkání v řadě.

Překazit cestu do finále se Strýcové a Sie pokusily Marie Bouzková a Španělka Sara Sorribesová Tormová. Letitým kamarádkám se ovšem nepovedlo rozjeté soupeřky zastavit.

Česko-tchajwanské duo vstoupilo do střetnutí rychlým vedením 3:0. Ačkoliv se Bouzkové a Sorribesové povedlo skóre dotáhnout, další brejk už tento pár nedokázal vybojovat. A to se ukázalo jako klíčové.

Strýcová se Sie od stavu 4:4 v prvním setu vybojovaly hned sedm gemů v řadě a rázem vedly 6:4 a 5:0. Až za tohoto stavu se povedlo Sorribesové alespoň jednou udržet podání a odvrátit hrozbu kanára. Hned v sedmé hře Sie utkání dopodávala.

„Dneska jsem na kurtu nechala vše, co jsem měla. Na začátku jsem hrála výborně, pak to šlo trochu dolů, ale držely jsme se. Byla tam kritická situace za stavu 4:4 a 15:40 na mém podání, ale dobře jsem zaservírovala a Su-wej mi pomohla. Klíčový byl i první gem druhého setu, kde jsme také prohrávaly a také jsem celkem dobře zaservírovala. Celkově je to velmi emotivní. Být po čtyřech letech opět ve finále je úžasné,“ hlásila Strýcová.

Ve finále se Strýcová se Sie utkají s Australankou Storm Hunterovou a Belgičankou Elise Mertensovou.

Djokovič s Alcarazem se střetnou ve finále
Finále letošního Wimbledonu si znovu zahraje Novak Djokovič. Současná světová dvojka porazila 6:3, 6:4 a 7:6(4) Itala Jannika Sinnera (8.) a postoupila do svého 35. grandslamového finále.

Sinner se sice se srbským favoritem snažil bojovat, ale ani jednou se neprosadil na returnu, přestože si vypracoval šest brejkbolů. Ve třetím setu sice Ital eliminoval všechny hrozby Djokoviče, avšak v rozhodujícím tiebreaku grandslamový rekordman zvítězil 7:4.

Ve finále na Djokoviče čeká světová jednička Carlos Alcaraz. Pod zataženou střechou centrálního dvorce porazil nejvýše nasazený hráč Wimbledonu za necelé dvě hodiny Daniila Medveděva (3.) 6:3, 6:3, 6:3.

Zatímco v prvních dvou setech Alcaraz na servisu nezaváhal a hladce si došel pro vedení 2:0, ve třetím setu se Medveděv na returnu probral. K jeho smůle však obou svých brejků dosáhl ve chvíli, kdy s Alcarazem prohrával. Španělská hvězda na rebrejky reagovala vlastními úspěchy na servisu a naposledy se prosadila v osmém gemu, díky čemuž mohla v další hře duel dopodávat.

Vybrané zápasy 12. hracího dne Wimbledonu

Semifinále mužské dvouhry
Jannik Sinner (ITA, 8.) – Novak Djokovič (SRB, 2.) 3:6, 4:6, 6:7(4)
Carlos Alcaraz (ESP, 2.) – Daniil Medveděv (3.) 6:3, 6:3, 6:3

Semifinále ženské čtyřhry
Dolehideová (USA), Čang (CHN) – Hunterová (AUS), Mertensová (BEL) 1:6, 1:6
Sie (TPE), STRÝCOVÁ – BOUZKOVÁ, Sorribesová Tormová (ESP) 6:4, 6:1

Semifinále dvouhry juniorek
Alina Kornějevová (324.) – NIKOLA BARTŮŇKOVÁ (348.) odloženo

Semifinále čtyřhry juniorů
FILIP, Vulpitta (ITA) – Fonseca (BRA), Prado Angelo (BOL) odloženo

Semifinále čtyřhry juniorek
KOVAČKOVÁ, SAMSONOVÁ – Jamrichová (SVK), Urgesiová (ITA) odloženo

Turnaj do 14 let
Skupina C
VERONIKA SEKERKOVÁ – Maia Ilinca Burcescuová (ROU) odloženo

Skupina D
Hollie Smartová (GBR) – JANA KOVAČKOVÁ odloženo

Kompletní program a výsledky naleznete zde.