Wimbledon: Sedm her v řadě, pak zažehnané komplikace! Vondroušová slaví postup do finále

- Redakce

Markéta Vondroušová to dokázala! Poprvé od Roland Garros 2019 a podruhé celkově se prokousala do finále grandslamového turnaje, když ve čtvrtečním wimbledonském semifinále porazila Elinu Svitolinovou za 74 minut dvakrát 6:3! Ve druhém semifinále porazila Uns Džábirová Arynu Sabalenkovou a obhájila loňskou finálovou účast.

„Nemůžu tomu uvěřit. Jsem moc šťastná. Bylo to těžké utkání, Elina je velká bojovnice a skvělý člověk,“ říkala s úsměvem okamžitě po zápase Vondroušová, která se posunula v živém žebříčku WTA na 16. místo.

Čtyřiadvacetiletá Vondroušová se postupem do finále zapsala do wimbledonské historie. Stala se totiž první nenasazenou tenistkou Open éry, která si v All England Clubu zahraje o titul.

Česká hráčka si v utkání, které se hrálo na centrálním kurtu pod zataženou střechou, pomohla k vítězství 22 vítěznými údery oproti pouhým devíti Svitolinové. To byl zásadní rozdíl mezi oběma tenistkami, Svitolinová se totiž herně proti české soupeřce nechytala. Z pohledu nevynucených chyb totiž byla bilance takřka vyrovnaná, Vondroušová zapsala 25 chyb a Svitolinová 24.

První set byl vyrovnanější, nicméně Vondroušová byla i v něm lepší hráčkou. Po úvodních pár gemech, kterému dominovaly servisy, se české tenistce povedlo soupeřce prorazit podání v pátém gemu a ujmout se vedení. Hned v šesté hře ovšem Svitolinová dokázala rebrejkem opět srovnat a snažila se dát najevo, že bude těžkou sokyní.

Vondroušová se ovšem dostala do laufu. Úvodní dějství zakončila ziskem tří gemů včetně dvou brejků, načež ve druhé sadě začala Svitolinovou doslova drtit. Získala další čtyři gemy, ujala se vedení 4:0 a měla hned pět gembolů na 5:0.

Pak se ale duel začal komplikovat. Svitolinová se totiž náhle probrala a dvakrát za sebou prorazila Vondroušové podání. Nedokázala toho ovšem využít. V osmé hře znovu prohrála podání a tentokrát už se Vondroušová nenechala zastavit. Duel zakončila hned prvním využitým mečbolem.

„Byla jsem neuvěřitelně nervózní celý zápas. Ve druhém setu jsem ztratila dvakrát podání, musela jsem se soustředit na každý míč. Děkuji všem za vaši podporu,“ dodala Češka v pozápasovém interview na dvorci.

Markéta Vondroušová se v sobotním finále Wimbledonu utká s Tunisankou Uns Džábirovou (6.). Loňská finalistka travnatého grandslamu dokázala ve čtvrtečním semifinále pokořit po dvou hodinách a 22 minutách Arynu Sabalenkovou (2.) 6:7(5), 6:4, 6:3.

Zatímco Džábirová slaví postup do finále turnaje v All England Clubu podruhé v řadě, Sabalenková přišla o možnost sesadit z pozice světové jedničky Igu Šwiatekovou. Běloruska by v případě semifinálového vítězství stanula na čele žebříčku WTA.

Jenže po výhře v první sadě nedokázala Sabalenková udržet ve druhém setu vedení 4:2 a už se k dalšímu brejku v utkání neprokousala. Džábirová druhé dějství otočila ziskem čtyř her v řadě a třetí set rozhodla brejkem v šesté hře.

Pavič s Kičenokovou vyhráli smíšenou čtyřhru
Chorvat Mate Pavič a Ukrajinka Ljudmila Kičenoková se stali prvními šampiony letošního Wimbledonu. Ve finále smíšené čtyřhry porazili po velkém boji belgicko-čínskou dvojici Jorana Vliegena a I-fan Su 6:4, 6:7(9), 6:3.

Ve druhém setu Pavič s Kičenokovou úspěšně odvrátili tři setboly, jenže v tiebreaku se jim nepovedlo využít mečbol a nakonec jej prohráli. V rozhodujícím dějství ovšem dokázali v osmém gemu prorazit servis Číňanky a zápas dovedli do vítězného konce.

Ve finálovém střetnutí Pavič s Kičenokovou neprohráli ani jednou podání a dokázali vybojovat první společný grandslamový titul. O zisk trofeje se právě ve Wimbledonu pokoušeli už před šesti lety, ale tehdy padli ve finále s Marcelem Demolinerem a Marií Martinezovou.

Bartůňková v juniorce vybojovala postup do semifinále
Wimbledonskou juniorku ve dvouhře absolvuje ze všech českých zástupců již jen Nikola Bartůňková (348.). A je nadále úspěšná! Ve čtvrtfinále porazila Britku Ranah Akuu Stoiberovou (1010.) 1:6, 6:1 a 6:2. Zajímavostí je, že Bartůňková na travnatém grandslamu porazila už třetí domácí tenistku.

„Soupeřka hrála v prvním setu velmi dobře a rychle, nedokázala jsem reagovat včas. Ve druhém a třetím setu už jsem byla agresivnější a chodila jsem více na síť. Byl to velmi zábavný zápas. Wimbledon miluji, je to můj nejoblíbenější turnaj,“ uvedla Bartůňková.

V semifinále Nikolu Bartůňkovou čeká souboj s nasazenou jedničkou a vítězkou Australian Open a Roland Garros Alinou Kornějevovou (324.). 

Vybrané zápasy 11. hracího dne Wimbledonu

Semifinále ženské dvouhry
Elina Svitolinová (UKR, 76.) – MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (42.) 3:6, 3:6
Uns Džábirová (TUN, 6.) – Aryna Sabalenková (2.) 6:7(5), 6:4, 6:3

Semifinále mužské čtyřhry
Krawietz, Puetz (GER) – Granollers (ESP), Zeballos (ARG) 4:6, 3:6
Koolhof (NED), Skupski (GBR) – Bopanna (IND), Ebden (AUS) 7:5, 6:4

Finále smíšené čtyřhry
Pavič (CRO), L. Kičenoková (UKR) – Vliegen (BEL), Su (CHN) 6:4, 6:7(9), 6:3

Čtvrtfinále dvouhry juniorek
Ranah Akua Stoiberová (GBR, 1010.) – NIKOLA BARTŮŇKOVÁ (348.) 6:1, 1:6, 2:6

Čtvrtfinále čtyřhry juniorů
FILIP, Vulpitta (ITA) – Bondioli, Cina (ITA) 7:5, 3:6, 11:9

Čtvrtfinále čtyřhry juniorek
McDonaldová (GBR), Moyanová (ARG) – KOVAČKOVÁ, SAMSONOVÁ 3:6, 3:6

Turnaj do 14 let
Skupina C
VERONIKA SEKERKOVÁ – Yeri Hong (KOR) 1:6, 6:3, 4:10
Mora Carroceraová (ARG) – VERONIKA SEKERKOVÁ 2:6, 1:6

Skupina D
JANA KOVAČKOVÁ – Oliwia Sybická (POL) 7:5, 6:2
Sabrina Balderramaová (VEN) – JANA KOVAČKOVÁ 1:6, 2:6

Kompletní program a výsledky naleznete zde.