Kvitová po prohře: Dostala jsem výprask, celé mi to uletělo

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Chybu za chybou kupila Petra Kvitová na wimbledonském centrkurtu, který v pondělí opustila po pouhých 63 minutách boje. Její tuniská soupeřka Uns Džábirová byla v osmifinále jistější, méně chybovala a zaslouženě zvítězila 6:0 a 6:3. „Doufala jsem v otočku, že se do zápasu v druhém setu dostanu. Ale dostala jsem výprask,“ litovala Kvitová, která přišla o sérii osmi vítězství.

Ještě jednou se Petra Kvitová rozmáchla raketou na centrálním dvorci Wimbledonu, její obranný bekhend ale skončil pouze v deblovém koridoru. V tu chvíli se usmála ona i její přemožitelka Uns Džábirová a vzápětí se přátelsky objaly u sítě.

Tak skončila další wimbledonská mise české lvice, která v All England Clubu v letech 2011 a 2014 triumfovala. Od druhého úspěchu ale marně čekala na účast ve čtvrtfinále a dlouhý půst nepřerušila ani letos, přestože se na travnatý grandslam rozehrála vítězstvím v Berlíně.

„Hodnocení samozřejmě není dobré, rychle jsem prohrála, což se mi moc nestává,“ přiznala Kvitová. „Soupeřka hrála velmi solidně, naopak já jsem udělala hodně nevynucených chyb. Měla jsem připravený plán, ale asi jsem moc riskovala. Většinou mám zápas ve svých rukách, dneska jsem ho měla jen chvilku. Celé mi to uletělo.“

A opravdu: loňská finalistka Džábirová získala v rychlém utkání celkem 57 fiftýnů, z toho hned 26 díky hrubkám velmi nejisté Kvitové.

„Na kurtu dost foukalo, což mi nepomohlo. Ona nechybovala, celý zápas hrála velmi dobře. Je to skvělá tenistka, ráda hraje na trávě a užívá si atmosféru na centrkurtu. Věřím, že mám hru na to ji porazit, ale dnes to nevyšlo,“ hodnotila zklamaná Češka, jež si na náročný los nestěžovala.

„Bylo jasné, že vzhledem k žebříčku někoho takhle těžkého v osmifinále potkám. Ale když chcete turnaj vyhrát, musíte porazit ty nejlepší. To se mi nepovedlo, ale není to extra výbuch. Uhrála jsem, co jsem měla. Nebylo to špatné,“ ohlédla se za letošním Wimbledonem světová devítka.

Po krátké pauze naskočí zkušená česká tenistka zpátky do turnajového kolotoče na severoamerických betonech, tedy na tisícovkách v Montréalu a Cincinnati a také na grandslamovém US Open.

„A pak zatím nevím, program je zvláštně udělaný, cestování bude strašně náročné. Do Číny asi poletím,“ uzavřela Kvitová.

Wimbledon (GBR, 44 700 000 GBP, tráva)
Osmifinále ženské dvouhry
Uns Džábirová (TUN, 6.) – PETRA KVITOVÁ (9.) 6:0, 6:3