Wimbledon: Kvitová uhrála jen tři gemy. Lehečka musel kvůli zranění osmifinále skrečovat

- Redakce

Jiří Lehečka byl v premiérovém wimbledonském osmifinále dostižen zdravotními problémy. Kvůli zranění nohy po druhém setu skrečoval souboj se světovou trojkou Daniilem Medveděvem. Postup do čtvrtfinále nevybojovala ani Petra Kvitová, která neuspěla na centrálním dvorci v souboji s loňskou finalistkou Uns Džábirovou. Adam Pavlásek postoupil do osmifinále čtyřhry, stejně jako Miriam Kolodziejová s Markétou Vondroušovou a Marie Bouzková se Sarou Sorribesovou Tormovou. Už do čtvrtfinále pak prošly šampionky z roku 2019 Barbora Strýcová a Su-wej Sie.

Kvitová se do čtvrtfinále Wimbledonu neprobojovala
Osmifinále Wimbledonu se stalo konečnou stanicí na jízdě travnatým grandslamem pro Petru Kvitovou (9.). V utkání proti světové šestce Uns Džábirové prohrála za pouhých 63 minut 0:6, 3:6.

Džábirová v utkání zaznamenala celkem 17 vítězných úderů a vyprodukovala pouze 11 nevynucených chyb, což byl hlavní rozdíl mezi oběma hráčkami. Tradičně riskantní hra tentokrát Kvitové vůbec nevycházela, trefila jen čtyři winnery a spáchala hned 26 nevynucených chyb.

Přesto se dokázala prosadit na returnu, když ve druhém setu snížila na 2:4 po předchozích dvou ztrátách servisu, ale další příležitost na přijmu už nedostala. Džábirová naopak své vítězství dotáhla v deváté hře při podání české tenistky.

„Hodnocení samozřejmě není dobré, rychle jsem prohrála, což se mi moc nestává. Ona hrála velmi solidně, naopak já jsem udělala hodně nevynucených chyb. Měla jsem připravený plán, ale asi jsem moc riskovala. Doufala jsem v otočku, že se do zápasu v druhém setu dostanu. Ale dostala jsem výprask,“ nechala se slyšet Kvitová.

Lehečka musel skrečovat duel se světovou trojkou
Jiří Lehečka (37.) na letošním Wimbledonu končí v osmifinále. V utkání s Daniilem Medveděvem (3.) byl sice outsiderem, ale dalo se očekávat, že favorizovaného soupeře potrápí. To se nakonec nestalo a důvodem bylo patrně zranění nohy, kvůli kterému nakonec český tenista za stavu 4:6, 2:6 duel skrečoval.

Lehečka měl trošku problémy s pohybem. Po prvním setu si český tenista nechal ošetřit chodidlo, ale příliš mu to nepomohlo. Druhým setem se Lehečka spíš protrápil, ztratil dvakrát servis a rozhodl se, že dál zhoršovat svůj stav nechce.

„Trápila mě bolest v pravém nártu a chodidle. Byla docela velká, ale snažil jsem se sní nějak poprat. Pořád jsme se snažili zjistit, o co přesně jde. Dneska jsme zkoušeli, aby noha držela aspoň v nějakém provizorním stavu, ale vydržela nějakých sedm gemů. Při posledním střídání v prvním setu jsem ji zase začal hodně cítit. Pak jsem se bohužel už jenom trápil,“ uvedl zklamaný Lehečka.

Lehečkových problémů si v průběhu utkání všiml i Medveděv, který v rozhovoru na kurtu připustil, že jeho soupeř byl omezený v pohybu, ale i tak dokázal tvrdými a dobře mířenými údery klást odpor. Podle Medveděva je škoda, že Lehečka musel v osmifinále Wimbledonu kvůli zranění skrečovat, jednalo se totiž o velmi kvalitní zápas.

Medveděv měl utkání jinak pod kontrolou. Po prvním servisu měl úchvatnou úspěšnost 97 %, navíc skoro nechyboval. Zapsal jen 12 nevynucených chyb oproti 33 chybám Lehečky.

Tsitsipas dohrál v osmifinále
Pátý hráč světa Stefanos Tsitsipas končí v osmifinále Wimbledonu na raketě Američana Christophera Ebankse (43.). Řecký tenista nedokázal využít vede 2:1 na sety a nakonec za tři hodiny a sedm minut padl 6:3, 6:7(4), 6:3, 4:6 a 4:6.

Strýcová se Sie prošly už do čtvrtfinále
Barbora Strýcová a Su-wej Sie pokračují ve své úspěšné pouti na letošním Wimbledonu! Česko-tchajwanská dvojice zvládla i třetí zápas, když v osmifinále porazila Miju Katovou a Aldilu Sutjiadiovou 7:5, 7:6(4).

V prvním setu sice Strýcová se Sie ztratily hned v prvním gemu servis, ale pak se prodraly do vedení 5:2. Ačkoliv úvodní sadu nedopodávaly a nechaly soupeřky srovnat na 5:5, tak ve dvanácté hře znovu prorazily japonsko-indonéskému páru servis a zakončily úvodní sadu.

Strýcová se Sie vstoupily do druhého setu parádně, dostaly se do vedení 3:0, ale náskok brejku neudržely. Nakonec dějství dospělo až do tiebreaku, v němž zvítězily 7:4 a prošly do čtvrtfinále. Tam si zahrajou s francouzsko-brazilskou dvojicí Caroline Garcíaovou a Luisou Stefaniovou.

Bouzková se Sorribesovou postoupily do osmifinále
Marii Bouzkové a Saře Sorribesové Tormové se podařilo na Wimbledonu postoupit do osmifinále. V pondělním utkání si vyšláply na dvanácté nasazené tchajwanské favoritky Chao-čching Čchan a Latishu Čchan, které porazily za hodinu a 38 minut dvakrát 6:4.

Úvodní sadu rozhodl brejk z devátého gemu, po němž česko-španělská dvojice úspěšně dopodávala první dějství. Ve druhém setu si Bouzková se Sorribesovou vypracovaly vedení 5:2 s výhodou dvou brejků. Byť posléze o jedno podání přišly, duel úspěšně doservírovaly.

O postup do čtvrtfinále si Bouzková se Sorribesovou zahrajou proti nenasazeným Anně Bondarové a Greet Minnenové.

Pavlásek s Beharem vyřadili nasazené osmičky
Deblisté Adam Pavlásek a jeho parťák Ariel Behar potvrdili dobrou formu rovněž ve druhém kole Wimbledonu. Česko-uruguayský pár v něm po skvělém výkonu porazil 7:6(3) a 6:1 favorizované turnajové osmičky Fabrice Martina z Francie s Němcem Andreasem Miesem.

První sada dospěla bez jediného brejkbolu do zkrácené hry, kterou zcela ovládli Pavlásek s Beharem. Ve druhém dějství už vítězové dvou červnových challengerů povolili soupeřům jen jediný gem.

„Zápas byl samozřejmě těžký. V prvním setu jsme až do tiebreaku získali na returnu jen pár míčků. Ale v tiebreaku se nám to sešlo dobře. Ve druhém setu jsme hráli ještě o něco lépe. Debl na trávě je velmi specifický, jeden nebo dva míčky můžou rozhodnout,“ řekl Tenisovému světu spokojený Pavlásek, který postoupil na grandslamu poprvé do osmifinále.

Kolodziejová s Vondroušovou jsou po obratu v osmifinále
Z postupu do deblového osmifinále se na Wimbledonu těší také Miriam Kolodziejová s Markétou Vondroušovou. Do souboje s Martou Kosťukovou a Elenou-Gabrielou Ruseovou sice vstoupily hodně nepovedeně, zpackaný první set ale dokázaly hodit za hlavu, a nakonec se tak po hodině a půl mohly radovat z výhry 1:6, 6:1 a 6:4. Ukrajince a Rumunce oplatily české kamarádky vyřazení ze třetího kola letošního Australian Open.

Vybrané zápasy 8. hracího dne Wimbledonu

Osmifinále mužské dvouhry
Christopher Eubanks (USA, 43.) – Stefanos Tsitsipas (GRE, 5.) 3:6, 7:6(4), 3:6, 6:4, 6:4
Daniil Medveděv (3.) – JIŘÍ LEHEČKA (37.) 6:4, 6:2 skreč
Hubert Hurkacz (POL, 18.) – Novak Djokovič (SRB, 2.) 6:7(6), 6:7(6), 7:5, 4:6
Grigor Dimitrov (BUL, 24.) – Holger Rune (DEN, 6.) 6:3, 6:7(6), 6:7(4), 3:6
Carlos Alcaraz (ESP, 1.) – Matteo Berrettini (ITA, 38.) 3:6, 6:3, 6:3, 6:3

Osmifinále ženské dvouhry
Madison Keysová (USA, 18.) – Mirra Andrejevová (102.) 3:6, 7:6(4), 6:2
Beatriz Haddad Maiová (BRA, 13.) – Jelena Rybakinová (KAZ, 3.) 1:4 skreč
Jekatěrina Alexandrovová (22.) – Aryna Sabalenková (2.) 4:6, 0:6
Uns Džábirová (TUN, 6.) – PETRA KVITOVÁ (9.) 6:0, 6:3

2. kolo mužské čtyřhry
Behar (URU), PAVLÁSEK – F. Martin (FRA), Mies (GER) 7:6(3), 6:1

Osmifinále ženské čtyřhry
Katóová (JPN), Sutjiadiová (INA) – Sie (TPE), STRÝCOVÁ 5:7, 6:7(4)

2. kolo ženské čtyřhry
KOLODZIEJOVÁ, VONDROUŠOVÁ – Kosťuková (UKR), Ruseová (ROU) 1:6, 6:1, 6:4
BOUZKOVÁ, Sorribesová Tormová (ESP) – Č. Čchan, L. Čchan (obě TPE) 6:4, 6:4

2. kolo dvouhry juniorek
Hephzibah Oluwadareová (GBR, -) – NIKOLA BARTŮŇKOVÁ (348.) 2:6, 3:6
TEREZA VALENTOVÁ (731.) – Taylah Prestonová (AUS, 420.) 6:4, 3:6, 3:6
Sajaka Išijová (JPN, 600.) – LAURA SAMSONOVÁ (-) 6:3, 6:2
Alina Kornejevová (324.) – VENDULA VALDMANNOVÁ (-) 5:7, 6:3, 7:5

1. kolo čtyřhry juniorů
FILIP, Vulpitta (ITA) – Jones (AUS), Razeghi (USA) 7:6(3), 6:7(3), 11:9
Melero (ESP), Pacheco Mendez (MEX) – KALINA, Križnik (SLO) 6:7(5), 6:4, 11:9
Budkov Kjaer (NOR), Eriksson (SWE) – HRAZDIL, Sakamoto (JPN) 6:3, 6:4
BRUNCLÍK, Woestendick (USA) – Boogaard, Forger (oba NED) 1:6, 6:4, 12:10
MRVA, Schwärzler (AUT) – Barbier Gazeu (FRA), Radjenovič (SRB) 4:6, 3:6

Kompletní program a výsledky naleznete zde.