Případ Brooksby? Taky jsem byl v ohrožení, překvapil Medveděv

- Jan Vojkůvka

Provizorní suspendace Jensona Brooksbyho se v tenisových kuloárech poměrně dost řeší. Zmeškané tři dopingové kontroly vynesly americkému tenistovi dočasný distanc, než bude rozhodnuto o jeho dalším osudu. Během Wimbledonu se svého kolegy zastal i třetí hráč světa Daniil Medveděv, jenž prohlásil, že i jemu hrozil provizorní distanc.

Podle pravidel nesmí tenisté a tenistky během dvanáctiměsíčního období zmeškat tři antidopingové kontroly. Hráči musí přes systém hlásit, kde se budou v určitý čas nacházet, případně zadávat do tohoto systému změny, aby byli k případné kontrole dostupní a nedostali se do problémů. Zmeškávání těchto kontrol se bere jako vyhýbání se testům a při třech zmeškáních následuje provizorní suspendace.

Právě to se stalo Brooksbymu. Byť se kasá, že nikdy nic zakázaného nevzal, během uplynulých 12 měsíců nebyl třikrát k zastižení a musí se nyní pokusit očistit své jméno. Je totiž brán jako hříšník.

Dostat se do problémů je přitom neskutečně snadné. Své o tom ví i Daniil Medveděv, bývalá světová jednička a současná světová trojka.

„Jednou jsem měl také dva zmeškané testy. Bylo to první rok, co jsem v systému ADAMS. Není to s ním jednoduché,“ vyprávěl během Wimbledonu na tiskové konferenci. „Stane se vám, že zapomenete změnit časový údaj. První zmeškaná kontrola. Ke třem může dojít velmi rychle.“

„Měl jsem poměrně dlouho dvě zmeškané kontroly. Musel jsem se ujistit, že už žádnou nezmeškám. Prostě nebylo možné další zmeškat,“ řekl s tím, že by v takovém případě následoval trest. „Od té chvíle až doteď jsem už snad žádnou nevynechal.“

Medveděv zároveň poznamenal, že zmeškat kontrolu se může stát hrozně snadno. „Představte si, že nejste ženatí a rozhodnete se, že budete spát u přítelkyně, která bydlí hodinu cesty od vašeho domova. Rozhodnete se na poslední chvíli a k tomu zapomenete změnit údaje v systému. Hned můžete mít jednu zmeškanou kontrolu,“ podotkl.

Medveděv na letošním Wimbledonu postoupil do osmifinále a bude v pondělí soupeřem Jiřího Lehečky o postup do čtvrtfinále. Utkání se bude hrát na kurtu číslo 1 od 14 hodin.