VIDEO: Nezbláznil se? Španělský tenista v pátém setu doplatil na nepochopitelné podání spodem

- Petr Sumbal

Na okruhu se najde pár tenistů, kteří rádi tu a tam zkoušejí zaskočit soupeře podáním spodem. I tento úder je ale zapotřebí umět správně provést, abyste dokázali soupeře na druhé straně sítě v nestřeženém okamžiku zaskočit a získat bod na svou stranu. O něco takového se pokusil v tiebreaku pátého setu wimbledonského třetího kola také Španěl Alejandro Davidovich Fokina, trik mu však vůbec nevyšel. Dán Holger Rune odpověděl vítězným returnem a nakonec tiebreak i celý zápas vyhrál.

Představte si, že se na kurtu potíte už téměř čtyři hodiny, světovou šestku jste dostali do úzkých, v rozhodujícím tiebreaku pátého setu je to 8:8. Jste dva míčky od vítězství a premiérového postupu do osmifinále slavného Wimbledonu.

Přesně v takovéto situaci se ocitl v sobotním utkání proti favorizovanému Runemu Davidovich Fokina. Těžko říct, co přesně se mu v tomto klíčovém okamžiku vyčerpávajícího utkání honilo hlavou, výsledkem nicméně bylo k překvapení všech podání spodem.

Jenomže se mu vůbec nepovedlo.

Rune na nic nečekal, vyrazil za krátkým, ale vysoko odraženým míčem a tenisák bez problému poslal nechytatelně za síť. Dán díky tomu získal na svou stranu první mečbol, který vzápětí proměnil a mohl začít slavit postup mezi šestnáct nejlepších.

„Musím akceptovat to, co se stalo. Po***l jsem se a nechtěl jsem tu výměnu odehrát,“ okomentoval krátce osudný okamžik celého zápasu po utkání Davidovich Fokina.

Když se ohlédneme za vývojem utkání, dojde nám, o jak krutou porážku pro Davidoviche Fokinu se vlastně jedná. Čtyřiadvacetiletý tenista mohl utkání ukončit už v průběhu pátého setu, za stavu 5:4 měl za soupeřova podání dva mečboly, oba však zahodil. Také v zápasovém tiebreaku měl nad svým o čtyři roky mladším soupeřem dlouho navrch, vedl už 6:2 a měl dva minibrejky k dobru. Rune však nesložil zbraně a dokázal vyrovnat na 8:8.

A dál už to znáte…

Zatímco dánský talent se může těšit na první osmifinále Wimbledonu kariéry proti vítězi dohrávky mezi Francesem Tiafoem a Grigorem Dimitrovem, Davidovich Fokina si bude chtít po zpackaném zápase spravit chuť alespoň ve čtyřhře, kde ho čeká po boku Adriana Mannarina duel prvního kola.