Napřed pád a křik bolestí, pak nepodala rozhodčí ruku. Williamsová v úvodním kole Wimbledonu neuspěla

- Jan Vojkůvka

Venus Williamsová se při návratu do Wimbledonu neprosadila. Americká tenistka nastoupila do utkání s obvázaným kolenem, které hrálo významnou roli i při jejím pádu v průběhu střetnutí. Nakonec, možná i vinou zdravotních obtíží, prohrála s Elinou Svitolinovou hladce 4:6, 3:6.

Třiačtyřicetiletá Williamsová si koleno pravděpodobně poranila na turnaji v Hertogenboschi. Přesto odehrála turnaj v Birminghamu, kde prošla do osmifinále, a nastoupila i do úvodního kola Wimbledonu. Její noha však byla výrazně obvázaná.

Do zápasu vstoupila výborně, ujala se vedení 2:0, ale pak přišel ve třetím gemu při brejkbolu Svitolinové zmíněný nepříjemný pád u sítě. Při dobíhání míčku pořádně vyděsila diváky i soupeřku, když při podklouznutí přidřepla a v koleni ucítila řezavou bolest, jak později poznamenala. Po dopadu na zem křičela bolestí, nicméně poměrně rychle se z toho oklepala (video si můžete přehrát v tomto článku).

Vzala si přestávku na ošetření, nechala si své zatejpované koleno zkontrolovat a v utkání následně pokračovala.

Vše nasvědčovalo, že se zápas bez jakýchkoliv obtíží dohraje, jenže přišel mečbol Svitolinové a kontroverzní situace, která zanechala za duelem obří kaňku.

Williamsová podávala za stavu 15:40 a Svitolinová napálila return až k základní čáře, pod nohy soupeřky. Té se nepovedlo adekvátně trefit míček a odpálila ho do strany. Krátce po jejím úderu však byl zahlášen aut, jehož se měla dopustit Svitolinová.

Ukrajinka si vzala jestřábí oko, které odhalilo, že míček líznul základní čáru. Rozhodčí Marija Cicaková správně přisoudila fiftýn a celý zápas Svitolinové, jelikož Williamsová míček mohla hrát a také hrála, jen v časové tísni a netrefila dvorec. Zahlášení o autu přišlo až po úderu Američanky.

Williamsová s ironickým úsměvem jen kroutila hlavou, pravděpodobně očekávala opakování výměny. K tomu by mohlo dojít ve chvíli, kdyby k zahlášení o autu přišlo dřív, než by míček odehrála, případně pokud by jej trefila do dvorce. Cicaková správně usoudila, že křik čárového rozhodčího nemohl Williamsovou nijak ovlivnit.

Američanka nicméně zkušené německé rozhodčí po ukončení zápasu ani nepodala ruku. A to je ona velká kaňka na jinak pohledném utkání, v němž Williamsová překonala bolest a ve 43 letech ukázala, že na to stále má.