Dlouhých 27 sezon mezi profesionály! Španěl Lopez ve 41 letech zakončil kariéru postupem do čtvrtfinále

- Jan Vojkůvka

Nebyl superhvězdou, nesbíral tituly jak na běžícím pásu a na grandslamech bylo jeho maximem ve dvouhře čtvrtfinále. Španělský tenista Feliciano Lopez byl ale ohromným dříčem, stálicí a dlouhodobým členem elitní padesátky žebříčku. Tento týden se jeho bohatá kariéra uzavřela. Po takřka 27 letech, co se poprvé objevil na profesionálním okruhu.

Jednačtyřicetiletý Lopez zakončil kariéru na svém oblíbeném travnatém povrchu na domácím turnaji na Mallorce. Byť od začátku roku 2022 vyhrál jen dva zápasy a hned 20 jich prohrál, svou poslední profesionální akci může hodnotit jedině kladně.

Na Mallorce se mu totiž povedlo nečekaně projít až do čtvrtfinále, když vyřadil Australany Maxe Purcella a Jordana Thompsona. Stopku mu vystavil až ve čtvrtečním čtvrtfinále Němec Yannick Hanfmann, s nímž Lopez prohrál 2:6, 4:6. A tím se uzavřela kariéra muže, jenž nepatřil mezi superhvězdy, ale prakticky vždy byl oním černým koněm, co může potrápit ty nejlepší.

Poprvé se na světovém žebříčku objevil už v říjnu 1996, v pouhých 15 letech. Cesta do Top 100 byla hodně trnitá a Lopez se na posun mezi smetánku skutečně nadřel. V červenci 2002 se ale vyhoupl na 78. místo a stal se na takřka sedmnáct let stálicí mezi nejúspěšnějšími, než v dubnu 2019 na dva měsíce spadl do druhé stovky. Pak se opět vrátil mezi elitu, a to až do září 2021, když už jako čtyřicetiletý definitivně vyklidil pozice.

Lopezovým maximem bylo nakonec 12. místo světa, na které vystoupal v březnu 2015. Tehdy mu bylo už 33 let. Potvrdil ovšem, že s věkem zraje, ostatně od roku 2016 získal hned tři tituly na okruhu ATP!

Celkem se španělský tenista, jenž patřil do skutečně silné generace hráčů z Pyrenejského poloostrova, radoval během kariéry ze sedmi titulů na okruhu ATP. Hned čtyři z nich vybojoval na trávě. Naposledy slavil prvenství v roce 2019 v londýnském Queen's Clubu. K tomu vyhrál šest trofejí ve čtyřhře, ve které slavil i největší úspěch kariéry, když v roce 2016 zvítězil na Roland Garros.

Čtyřnásobný vítěz Davis Cupu reprezentoval Španělsko i na několika olympiádách. Nejlepšího výsledku dosáhl v roce 2012 v Londýně, kde skončil ve čtyřhře spolu s Davidem Ferrerem na čtvrtém místě.