VIDEO: Další hrubka Nouniho. Plíškovou v klíčový okamžik obral o fiftýn i servis

- Jan Vojkůvka

Středeční utkání Karolíny Plíškové v osmifinále turnaje WTA v Eastbourne s Darjou Kasatkinovou výrazně ovlivnilo zaváhání rozhodčích. Ve chvíli, kdy se lámal pomyslný chleba v rozhodujícím setu, si nikdo nevšiml poměrně výrazného autu, který zahrála ruská tenistka. Jelikož na kurtu nebylo jestřábí oko, Plíšková protestovala marně. Zajímavostí je, že se jedná během jednoho měsíce už o druhou velkou chybu umpirového rozhodčího Kadera Nouniho.

Třetí set mezi Plíškovou a Kasatkinovou byl poměrně vyrovnaný a za stavu 3:3 šla na podání česká tenistka. Té se nepovedlo proměnit gembol a přes shodu pustila Kasatkinovou k výhodě. A tehdy došlo k inkriminované situaci, která svým způsobem rozhodla o osudu celého zápasu.

Kasatkinová přestřelila svým forhendem kurt a poslala míček za základní lajnu. Lajnoví rozhodčí si toho ale vůbec nevšimli a záhadou je, proč si toho nevšiml ani na umpiru sedící Kader Nouni. Podle opakovaných záběrů se totiž nejednalo o vůbec těsný aut.

Plíšková sice míček odehrála, ale rozhodila rukama a udělala tu chybu, že prakticky přestala hrát. Kasatkinová toho využila ke křižnému úderu k levé lajně a prorazila Plíškové servis, díky čemuž se ujala vedení 4:3. Brejk posléze potvrdila čistou hrou, přidala proti rozhozené Češce ještě jeden úspěch na returnu a utkání vyhrála 3:6, 6:3, 6:3.

Česká tenistka se po ztrátě podání v sedmé hře, což zapříčinila hrubka Nouniho i čárových rozhodčích, cítila hodně poškozená. Při odchodu na židli před změnou stran lehce bouchla do stojanu umpirového rozhodčího, což sice Nouni zaznamenal, ale nijak Plíškovou nepotrestal. Možná už v tu chvíli tušil, že hrubě chyboval.

V červnu je to už druhé velké zaváhání slavného rozhodčího. Poprvé se tak stalo na Roland Garros v osmifinále mezi Franciscem Cerundolem a Holgerem Runem. Nouni nezaznamenal dvojdopad míčku na polovině Runeho, který naopak viděl jeden ze sběračů míčků. Proto se chtěl vydat pro balonek na kurt, kvůli čemuž se musela následně výměna opakovat.