I mistr tesař se někdy utne. Slavný rozhodčí neviděl dvojdopad, Runemu spílají do podvodníků

- Jan Vojkůvka

Jedním z nejslavnějších a nejrespektovanějších tenisových rozhodčích je jednoznačně Francouz Kader Nouni. Ani tento sedmačtyřicetiletý sudí ovšem není stroj, a tak mu v osmifinále mezi Holgerem Runem a Franciscem Cerundolem unikl dvojdopad na straně dánského tenisty. Cerundolo fiftýn pro sebe neuhádal a marně hledal pomoc u svého soupeře, který dělal, že nic neví. V očích fanoušků se Rune stal podvodníkem.

Pondělní bitva mezi Holgerem Runem a Franciscem Cerundolem se protáhla na čtyři hodiny. Čtyři dlouhé hodiny, během kterých se štěstěna otáčela tu na jednu, tu na druhou stranu. A když se štěstěna zrovna otáčet nechtěla, tak se jí trochu pomohlo. Že to nebylo zrovna v duchu fair play? Na to se historie ptát nebude.

Rune nakonec zvítězil po velkém boji 7:6, 3:6, 6:4, 1:6 a 7:6. Mnohem víc, než o samotném utkání, se však hovoří o chování dvacetiletého Dána. Ten má pověst arogantního a drzého člověka, rozhodně se nejedná o žádného gentlemana, který by ctil fair play až za hrob. Když ale zamlčel dvojdopad ve třetím setu vyhecované bitvy, své pověsti zrovna nepomohl.

„Holger je ještě pořád mladý kluk a má možnost na svém chování zapracovat. Nevím, zda tady o tom dvojdopadu věděl, ale podle mě musel. Tenisté tohle cítí,“ byl v rozpacích expert Eurosportu Mats Wilander. To Brit Tim Henman měl naopak zcela jasno: „V zápalu boje některé situace nedomyslíte. Ale myslím, že tohle od Runeho nebylo fér,“ podotkl.

Na sociálních sítích jsou ohlasy mnohem radikálnější a nemilosrdnější. Podle tenisových fanoušků je Rune podvodník a viní jej z nesportovního chování. Dán si totiž podle mnohých byl dvojdopadu zcela vědom. Ostatně, všiml si toho i sběrač míčků u sítě, který už pro balonek vyrazil. Nevšiml si toho však umpirový rozhodčí Kader Nouni. A to byl ten problém.

Cerundolo ve třetím setu za stavu 1:2 bojoval o svůj servis a při shodě zahrál výborný nabíhaný forhend, který Rune doběhl a vybral až po dvojdopadu. V tu chvíli prakticky přestal hrát. Jestli nehrál kvůli tomu, že nalil soupeři na smeč, nebo kvůli zmíněnému dvojdopadu, to už se nikdo nedozví.

Nouni ale onen dvojdopad neviděl, hru nepřerušil a Cerundolo musel chtě nechtě smečovat. Jenže to už na kurt vstoupil sběrač míčků, který se sice rychle zastavil a vrátil se na svou pozici, ale to už bylo pozdě. Výměna se musela opakovat. Byť se Cerundolo snažil Nouniho přesvědčit o dvojdopadu, neuspěl. Zachránit to mohl pouze Rune a jeho přiznání o dvojdopadu. To však nepřišlo. A tak mu Cerundolo jen ironicky zatleskal.

Argentinec nakonec servis dokonce prohrál a byť se mu povedlo v sedmém gemu vybojovat rebrejk, sada by se zajisté vyvíjela jinak, kdyby se Dán nedostal do vedení 4:1. Přestože by někdo mohl namítnou, že Cerundolo srovnal z 1:4 na 4:4 a přesto sadu prohrál, tak pokud by měl ve třetím gemu na svém servisu výhodu a podání udržel, jeho případný brejk v průběhu třetí sady by jej naopak poslal do vedení a dotahovat by musel Rune.

Mnohem horší je ale další projev nesportovního chování ze strany Runeho, který u tenisových fanoušků příliš neuspěl se svou obhajobou na pozápasové tiskové konferenci. „Když jsem ten míček trefil, tak jsem o dvojdopadu nevěděl, přebíhal jsem. Ale pak, když jsem to viděl po další výměně na obrazovce... Byl to dvojdopad a bylo mi to líto, bylo mi jeho líto. Ale už se stalo a skóre změnit nešlo,“ tvrdil mladý Dán.

„Tohle je tenis, tohle je sport. I rozhodčí někdy udělají chybu. Někdy v můj prospěch, někdy v jeho. To je život,“ dodal Rune, který to na sociálních sítích dost tvrdě schytává a nedá se očekávat, že by si v nejbližší době měl svou reputaci zlepšit.

Ve středu se Rune utká o postup do semifinále Roland Garros s Casperem Ruudem v rámci night session. Dá se očekávat další tuhá, vyrovnaná a především vyhecovaná bitva.