Wimbledon: Macháč je po obratu krok od hlavní soutěže, B. Fruhvirtová opět nadělila kanára

- Redakce

Třetí hrací den wimbledonské kvalifikace nabídl na travnatých kurtech v Roehamptonu zápasy druhého kola. Bohatý program odstartoval po poledni, byl však narušen deštěm. Ani pauza ale nezastavila Tomáše Macháče, který otočil souboj s Japoncem Učidou. Brenda Fruhvirtová neztratila set ani ve svém druhém utkání na travnatém povrchu v kariéře, tentokrát rychle vyřídila Kanaďanku Sebovovou. Další česká turnajová debutantka Barbora Palicová nestačila na bývalou světovou devítku Američanku Vandewegheovou ve dvou setech.

Brenda Fruhvirtová ztratila jen tři gemy
Talentovaná Brenda Fruhvirtová (137.) si při své premiéře v Roehamptonu zahraje finálové kolo wimbledonské kvalifikace. Šestnáctiletá Češka neztratila sadu ani při svém druhém travnatém vystoupení. Stejně jako v úterý proti krajance Sáře Bejlek vstoupila i do středečního utkání s Katherine Sebovovou (157.) kanárem a porazila o osm let starší Kanaďanku za 68 minut 6:0 a 6:3.

Osmadvacátá nasazená Fruhvirtová přišla za celý duel jen jedinkrát o servis a může již střádat plány na příští zápas. „Jsem překvapená z toho, jak se mi daří, protože je to můj první takový turnaj na trávě. Jsem spokojená s tím, jak zatím hraju,“ řekla Fruhvirtová, která v přímém souboji o postup do hlavní soutěže narazí na nasazenou jedenáctku Jüe Jüan (106.) z Číny.

Macháč je po obratu ve finále kvalifikace
Tomáš Macháč (107.) postoupil při své druhé účasti ve wimbledonské kvalifikaci opět do finálového kola. V souboji s Kaičim Učidou (199.) musel český favorit po prohraném prvním setu výsledek otáčet, nakonec ale zvítězil 4:6, 6:3 a 6:2.

Zápas byl za stavu 3:2 ve druhém setu na necelou hodinu kvůli slabému dešti přerušen. Japonec po návratu na kurt uhrál už jen tři gemy. Šestý nasazený Macháč si o premiérový start v All England Clubu zahraje s bývalou světovou desítkou Lucasem Pouillem (386.) z Francie.

„První set jsem nezačal vůbec špatně. Soupeř velice dobře servíroval, s tím se ale na trávě dá počítat, že se nebude moc hrát. Dobře jsem zvládl druhý gem na svém podání, držel jsem si ho. Ve čtvrtém gemu jsem měl brejkbol, zahrál jsem to normálně, ale on do toho šel. Pak mi ustřelil asi tři returny, zrovna se to blbě sešlo. Ve druhém setu jsem byl od začátku lepší, dobře jsem si držel servis a skoro každý gem na returnu jsem měl šance, takže jsem cítil, že jsem lepší hráč. Nehrál jsem od začátku vůbec špatně a třetí set už jsem měl úplně pod kontrolou,“ hodnotil Macháč.

Palicová se na Wimbledonu nekvalifikuje
Barbora Palicová (215.) skončila při své wimbledonské premiéře ve druhém kole kvalifikace. V tom nestačila devatenáctiletá Češka na zkušenou Američanku Coco Vandewegheovou (192.) po hodině a půl hry 4:6 a 6:7(0).

Palicová si zkraje utkání dvakrát prohrála servis a manko brejku už do konce setu nedohnala. Ve druhé sadě si tenistky nejprve dvakrát vyměnily podání, poté už se na returnu neprosadily, a tak musel rozhodnout tiebreak. V něm nepovolila dvojnásobná wimbledonská čtvrtfinalistka Vandewegheová své české vyzývatelce ani bod.

„Bylo to o kousíček, zápas rozhodlo pár balonů. Soupeřka je zkušená, je jí 31 let, ale myslím si, že jsem s ní hrála vyrovnaně. Na returnu to bylo těžké. Mohla jsem ještě urvat druhý set, ale nepovedlo se to, což je škoda. Bohužel mě i dvakrát ošidili rozhodčí, sporné momenty rozhodli pro soupeřku. Jsem ráda, že jsem se do kvalifikace Wimbledonu v 19 letech dostala a hodnotím ji pozitivně. Nevyšlo to, což se stane,“ uvedla pro Tenisový svět Palicová.

Wimbledon (GBR, 44 700 000 GBP, tráva)
2. kolo mužské kvalifikace
TOMÁŠ MACHÁČ (107.) – Kaiči Učida (JPN, 199.) 4:6, 6:3, 6:2

2. kolo ženské kvalifikace
BARBORA PALICOVÁ (215.) – Coco Vandewegheová (USA, 192.) 4:6, 6:7(0)
Katherine Sebovová (CAN, 157.) – BRENDA FRUHVIRTOVÁ (137.) 0:6, 3:6

Kompletní výsledkový servis naleznete na webu turnaje.