Pomohly i rady od ségry. Překvapuje mě, jak se mi na trávě daří, hlásí Brenda Fruhvirtová

- Marek Janoš

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Tomu se říká parádní travnatá premiéra! Talentovaná Brenda Fruhvirtová (137.) v kvalifikaci Wimbledonu opět dominovala, tentokrát zvítězila ve svižném druhém kole nad Kanaďankou Katherine Sebovovou (157.) 6:0 a 6:3. „Překvapuju sama sebe, protože je to můj první turnaj na trávě. Jsem zatím spokojená s tím, jak hraju,“ okomentovala vítězství Fruhvirtová. Zápas pro sebe získala za pouhých 68 minut.

Brenda Fruhvirtová rozehrála utkání podobně sebevědomě jako úterní mač se Sárou Bejlek. V prvním setu Sebovové nedovolila jediný gem, za 31 minut se radovala ze získané sady.

„Neřekla bych, že jsem na kanáry specialistka, ale v obou utkáních jsem nastoupila od prvního míčku celkem rozjetá. Samozřejmě je příjemné na kurtu ušetřit síly a čas kanárem,“ těšilo šestnáctiletou hráčku.

Po rychlém prvním setu si rozhozená Kanaďanka vyžádala pauzu a zmizela z kurtu na dlouhé minuty. „Nevím, jestli si vzala medical nebo přestávku na záchod, ale byla tam celkem dlouho. Naštěstí mě to nepoznamenalo, snažila jsem se být pořád v pohybu, abych nezatuhla,“ okomentovala nezvyklou situaci Češka.

Druhá sada už byla vyrovnanější, ale nakonec trvala jen o šest minut déle. „Docela mě překvapilo, jak se mi daří, protože je to můj první takový turnaj na trávě. Jsem spokojená s tím, jak zatím hraju,“ těšilo Brendu Fruhvirtovou.

Ta se na travnatém povrchu rychle zabydlela a soupeřkám za dvě kvalifikační kola nedovolila jediný set. Program Fruhvirtovou zařadil až do závěru třetího kvalifikačního dne a na travnatých kurtech v roehamptonském areálu už bylo znát, že dostávají zabrat.

„Byly dnes rozhodně rozbitější než včera, kdy jsem měla ještě docela rovný kurt. Dnes to bylo místy hodně hrbolaté, takže to bylo zajímavé. I tak to ještě šlo a musím říct, že se mi dnes hrálo lépe než včera,“ přiznala rodačka z Prahy.

Její soupeřka Sebovová na Češky umí. Letos vyřadila například Gabrielu Knutsonovou na akci ITF v Torontu, v kvalifikaci Australian Open porazila Lindu Noskovou a na tisícovce v Miami vyzrála na starší sestru Brendy Lindu Fruhvirtovou.

Bilanci své soupeřky si ale šestnáctiletá tenistka nepřipouštěla. „Ptala jsem se ségry na to, co hraje. Soupeřky moc nevnímám a snažím se soustředit sama na sebe a svoji hru, neřešit moc taktiku. Neberu v potaz to, že vyřadila Češky nebo moji ségru. Když se soustředím na sebe, tak je jedno, kdo koho vyřadil,“ usmála se talentovaná hráčka.

Přestože za sebou má dva povedené zápasy a letos už dvě úspěšné grandslamové kvalifikace, na postup do hlavní soutěže se snaží zatím nemyslet. „Jdu vždycky zápas od zápasu a uvidím, kam mě to dovede. Australian Open i Roland Garros pro mě určitě jsou velké zkušenosti a je pro mě velmi důležité, že jsem dvakrát zvládla kvalifikaci,“ pochvaluje si.

V cestě jí nyní stojí Číňanka Jüe Jüan, 106. tenistka žebříčku. „Postup by pro mě znamenal hodně, ale snažím se na to nemyslet a nestresovat se. Každý zápas je těžký a nikdy nevíte, co se může stát,“ odmítá před rozhodujícím duelem jakkoliv spekulovat Brenda Fruhvirtová.

Wimbledon (GBR, 44 700 000 GBP, tráva)
2. kolo ženské kvalifikace
Katherine Sebovová (CAN, 157.) – BRENDA FRUHVIRTOVÁ (137.) 0:6, 3:6