Trošku se teď hledám, ale grandslamy mi pomáhají, těší po postupu Palicovou

- Marek Janoš

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Debutantka seniorské kvalifikace Wimbledonu Barbora Palicová postoupila po vybojované výhře nad Kathinkou Von Deichmannovou do druhého kola. Téměř dvouapůlhodinový duel zlomila ve třetím setu. „Byl to boj o každý balon,“ vydechla s úlevou po zápase členka pražské Sparty.

Devatenáctiletá Barbora Palicová se v Roehamptonu představila v dospělé soutěži poprvé, londýnské kurty už ale zná díky své juniorské účasti před dvěma lety. Pro její premiéru a úvodní kolo kvalifikace v dospělé kategorii jí los přisoudil poměrně obtížnou soupeřku, zkušenou Kathinku Von Deichmannovou.

Palicová utkání rozehrála nadmíru dobře. První set ovládla za 38 minut 6:3 a i ve druhé sadě byla dlouho na koni. Za stavu 5:2 ale pustila soupeřku do hry a připustila dvouapůlhodinové drama.

„Měla jsem ve druhém setu vedení 5:2 a nepodržela si servis,“ smutnila po zápase. „Ona se tím nakopla a já jsem trošku zvolnila. Myslela jsem si, že už to zvládnu. To je špatně. Říkala jsem si, že mi stačí pár balonů a uspokojila jsem se,“ připustila pro Tenisový svět.

Mírná favoritka zápasu se dostala do hry a druhou sadu získala pro sebe. „Bylo vidět, že když jsem ji nechala trošku hrát, tak hrála fakt dobře,“ ocenila kvality soupeřky Palicová, která ve třetí sadě udržela chladnou hlavu a dovedla utkání k vítězství. Mohla jej tak hodnotit kladně.

„Hodnocení je pozitivní. Myslím na to, že jsem to vybojovala. Byl to boj o každý balon. Na trávě je to hodně nevyzpytatelné, protože jsem buď nahoře, nebo dole. Buď, anebo. Rozhodně jsem se musela soustředit na každý balon,“ popsala svou bitvu se soupeřkou z Lichtenštejnska.

Palicová soupeřku deptala skvělým pohybem, který ji neopustil ani ve třetím setu. „Nepříjemné byly její čopy. Ona jednoruč bekhend nehraje, hraje jen čopy. Všechno mi to skákalo hrozně nízko a musela jsem být docela dost dole a vyliftovat to,“ objasnila.

Překonala i několik těžkých momentů, kdy Von Deichmannová uhrála míčky doslova o centimetry. V tu chvíli se na kurtu neváhala projevit. „Nadávky jsou trošku moje,“ usmála se. „Ale snažím se krotit a povzbuzovat se. Musím oblbnout hlavu a říct si, že na to mám,“ dodala.

Tráva je pro ni oblíbený povrch, a to i přesto, že ji v zápase několikrát zradil a skončila na zemi. 

„Nevím, jak je to možné, ale ve třetím setu to začalo klouzat. Přitom ani nepršelo. Nevím, jestli to pokropili nebo něco,“ zavtipkovala. „Nikdy se mi to nestalo, že bych se klouzala na trávě. Dokonce jsem i spadla, stejně jako soupeřka, to bylo docela zvláštní,“ podivovala se.

Do zápasu s Von Deichmannovou vyhrála z posledních sedmi utkání jen první kolo kvalifikace na French Open. „Mám teď trochu těžší období, trošku se hledám. Snažím se sama sebe najít na kurtu a grandslamy mi hodně pomáhají v tom říct si, že na to mám a můžu tomu věřit,“ usmála se 215. hráčka žebříčku.

Po Australian Open a French Open se v Roehamptonu představila na třetím grandslamu a stejně jako v Paříži postoupila do druhého kola kvalifikace, v němž se utká s Američankou Coco Vandewegheovou.

„Je to pro mě potvrzení, že můžu konkurovat dobrým hráčkám, a to mě posouvá dál. Je to velký turnaj, velká prestiž a budu se snažit tady hrát co nejvíc. Jsem na Wimbledonu po dvou letech, co jsem tu byla v juniorech, to je pro mě super,“ potěšilo ji.

Wimbledon (GBR, 44 700 000 GBP, tráva)
1. kolo ženské kvalifikace
Kathinka von Deichmannová (LIE, 393.) – BARBORA PALICOVÁ (215.) 3:6, 7:5, 4:6