Wimbledon: Macháč vstoupil do kvalifikace vítězně, další Češi končí

- Redakce

V Roehamptonu odstartovala v pondělí kvalifikace Wimbledonu. Na programu bylo i se čtyřmi českými zástupci úvodní kolo mužské dvouhry. Hned v první várce zápasů porazil Tomáš Macháč skrze tři odvrácené setboly 7:6(7) a 6:4 Japonce Učijamu. Končí naopak Dalibor Svrčina, jenž padl ve třech sadách s Turkem Celikbilekem. Ve třech setech prohrál své utkání s Lucasem Pouillem rovněž Zdeněk Kolář. Program zakončil z českého pohledu Vít Kopřiva, jenž ve dvou sadách padl se Slovákem Lukášem Kleinem.

Macháč přehrál na úvod kvalifikace Učijamu
Tomáš Macháč (107.) vstoupil do wimbledonské kvalifikace vítězně. Z pozice nasazené šestky porazil dvaadvacetiletý Čech Jasutaku Učijamu (266.) z Japonska za hodinu a 34 minut poměrem 7:6(7) a 6:4.

Macháč se v osmém gemu ujal prvního brejku, jenže ho nezvládl potvrdit. Dramatická sada vyvrcholila tiebreakem, v němž rodák z Berouna postupně odvrátil tři setboly, aby následně svůj první proměnil. Do druhého dějství vstoupil Macháč brejkem, který se ukázal být pro další vývoj klíčový. Učijama totiž ve zbylém průběhu šanci na příjmu nedostal.

„Byl to pro mě po dvou letech první zápas na trávě, nemohl jsem do něj tedy jít v nějakém zápasovém rytmu. Začal jsem výborně na servisu, čtyři gemy jsem získal čistou hrou. Lépe nešlo začít, měl jsem více šancí na returnu. Věděl jsem, že jsem lepší hráč. Povedlo se mi ho i brejknout, ale zbytečně jsem se nechal prohodit a drželi jsme si servis do tiebreaku. Ten byl nervóznější, ale zvládl jsem ho lépe hlavou. Druhý set jsem začal výborně, nedal jsem pak soupeři na svém servisu šanci,“ hodnotil utkání pro Tenisový svět Macháč.

Ve druhém kole si zahraje s dalším Japoncem Kaičim Učidou (199.).

Kolář se proti Pouillemu neprosadil
Zdeněk Kolář (172.) v úvodním kole kvalifikace Wimbledonu nedokázal najít recept na francouzského tenistu Lucase Pouilleho (386.), s nímž nakonec prohrál 6:4, 3:6, 3:6.

Kolář měl v prvním kole smůlu v tom, že narazil na bývalého čtvrtfinalistu Wimbledonu, který toho na travnatých dvorcích dokázal odehrát mnohonásobně víc. A právě zkušenosti s tímto zrádným povrchem se nejspíš ukázaly jako rozhodující. Kolář trefil 28 vítězných míčů oproti 31 winnerů soupeře, v bilanci nevynucených chyb měl 34 oproti 45 Francouze, jenže v klíčových situacích se Pouillemu dařilo více.

Utkání nabídlo také nebývale hodně brejkbolů, když Kolář dokázal proměnit tři šance ze třinácti, avšak Pouille využil pět příležitostí z dvaceti brejkbolů.

„Byl to výborný zápas, i když hodně těžký. Lucas hrál výborně,“ uvedl Kolář. „V prvním setu jsem hrál agresivněji, on pak možná trochu změnil hru. Oba jsme hráli výborně, i když byl asi o kousíček lepší a zaslouženě vyhrál. Zahrál jsem dobrý zápas, nemám moc věcí, které bych změnil. Jsem se svou hrou spokojený. Příště to snad vyjde a budu se snažit, abych byl o kousek lepší.“

Svrčina prohrál ve třech setech
Dalibor Svrčina (192.) přechod na trávu nezvládl. Vítěz nedávného challengeru v Prostějově vypadl v kvalifikaci Wimbledonu hned v prvním kole, když nepotvrdil roli mírného favorita a padl za hodinu a půl 0:6, 7:5 a 2:6 s Altugem Celikbilekem (208.) z Turecka.

Dvacetiletý Čech byl na pokraji vyřazení už ve druhém setu, od stavu 3:5 ale získal čtyři gemy v řadě a vynutil si rozhodující dějství. To už opět patřilo Celikbilekovi, jenž se rychle ujal náskoku 3:0 a za stavu 5:2 uzavřel duel na příjmu dalším brejkem.

„Zápas se od začátku nevyvíjel dobře. Dnes jsem se necítil na kurtu moc dobře, vůbec nevím, čím to bylo. Ani v trénincích jsem se tu necítil herně dobře, i když psychicky a fyzicky to bylo v pohodě. Zápas mi od začátku nešel ideálně, hned v prvním gemu jsem měl šance soupeře brejknout, ale nepovedlo se to a už se to se mnou vezlo. Bylo těžké chytit ten začátek. Pak jsem se do hry naštěstí dostal, ale škoda třetího setu,“ smutnil po utkání Svrčina.

Kopřiva na favorizovaného Kleina nestačil
V kvalifikaci Wimbledonu dohrál v úvodním kole rovněž Vít Kopřiva (255.). Nad jeho síly byl slovenský tenista Lukáš Klein (152.), jenž loni pronikl kvalifikací až do hlavní soutěže a letos by to rád zopakoval.

Český tenista s ním prohrál za 69 minut 3:6, 4:6, když jediného brejku dosáhla na začátku první sady při dotahování ztráty 0:2. Od té doby Klein nečelil ani jednomu brejkbolu a úspěšně si dokráčel pro postup.

„Na začátku jsem tahal za kratší konec a prohrál jsem si hned své první podání. Škoda, že jsem soupeře nedostal dolů naopak já. Sice jsem se dostal do zápasu zpátky, ale pak jsem si znovu prohrál servis, a tam už se to velmi těžko dotahovalo. Tím spíš, že on výborně servíroval. Druhý set už byl o jednom brejku, který zvládl on,“ hodnotil utkání Kopřiva.

Wimbledon (GBR, 44 700 000 GBP, tráva)
1. kolo mužské kvalifikace
Altug Celikbilek (TUR, 208.) – DALIBOR SVRČINA (192.) 6:0, 5:7, 6:2
TOMÁŠ MACHÁČ (107.) – Jasutaka Učijama (JPN, 266.) 7:6(7), 6:4
ZDENĚK KOLÁŘ (172.) – Lucas Pouille (FRA, 386.) 6:4, 3:6, 3:6
Lukáš Klein (SVK, 152.) – VÍT KOPŘIVA (255.) 6:3, 6:4

Kompletní výsledkový servis naleznete na webu turnaje.