Nepomohl ani skvělý obrat. Necítil jsem se dobře, lituje po vyřazení Svrčina

- Marek Janoš

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Ani vynikající návrat do zápasu neodvrátil porážku Dalibora Svrčiny (192.) v prvním kole wimbledonské kvalifikace. Dvacetiletý hráč po úvodním kanáru dokázal ve druhém setu proti Turkovi Altugovi Celikbilekovi (208.) otočit z 3:5 na 7:5 a srovnat stav. Rozhodl ovšem začátek třetího setu. „Toho je opravdu škoda,“ posteskl si český tenista.

Pro dvacetiletého hráče to bylo po náročném začátku obtížné. Aktuálně nejlepší turecký tenista mu rychle odskočil a nakonec si došel pro hladké vítězství v prvním setu (6:0). 

„Hned v prvním gemu ve druhém míčku zahlásil rozhodčí eso, i když to byl jasný aut. To mě rozhodilo,“ zmínil po zápase pro Tenisový svět Svrčina. On i Celikbilek se s rozhodčím několikrát dali do řeči.

Do kvalifikačního areálu v Roehamptonu nedorazil dvacetiletý rodák z Ostravy v ideálním rozpoložení. „Dnes jsem se necítil na kurtu moc dobře, vůbec nevím, čím to bylo. Ani v trénincích jsem se tu necítil herně dobře, i když psychicky a fyzicky to bylo v pohodě,“ přiznal Svrčina.

Začátek utkání ale mohl ještě získat pro sebe. „Měl jsem šance soupeře brejknout, ale nepovedlo se a už se to se mnou vezlo. Bylo pro mě těžké chytit začátek,“ uvedl Svrčina a připustil, že jeho soupeř mohl mít výhodu i proto, že už za sebou letos měl ostré zápasy na trávě.

Český tenista navíc do poslední chvíle čekal, zda se do kvalifikace přes odhlášené hráče dostane. „Pořád nebylo jisté, jestli budu hrát. V tom to pro mě bylo náročnější, ale počítal jsem s tím, že nakonec budu hrát,“ ujistil.

V zápase se s každým gemem zlepšoval a ve druhém setu vzal soupeři na poslední chvíli za stavu 3:5 servis a získal čtyři gemy v řadě.

„Byla škoda, že jsem ho na začátku třetího setu nezlomil. První dva gemy byly vyrovnané, měl jsem je vyhrát, ale prohrál jsem je. On se chytil a vedl 3:0, to už je pak těžké stahovat,“ smutnil český mladík.

Pro Dalibora Svrčinu tedy kvalifikace Wimbledonu skončila v prvním kole. Jeho dalším programem bude účast na některém z challengerů. Konkrétní plán ale ještě v hlavě nemá.

Wimbledon (GBR, 44 700 000 GBP, tráva)
1. kolo mužské kvalifikace
Altug Celikbilek (TUR, 208.) – DALIBOR SVRČINA (192.) 6:0, 5:7, 6:2