Dozvuk přísné diskvalifikce. Kdybych trefila chlapce, zápas by pokračoval, šokovala tenistka

- Jan Vojkůvka

Japonská tenistka Miju Katová, která byla na letošním Roland Garros ve čtyřhře diskvalifikována, šokovala svým vyjádřením k celé situaci. Podle deblové specialistky jí rozhodčí se supervizorem řekli, že kdyby míčkem trefila chlapce, nic by se nestalo. Jelikož ale trefila dívku, která se rozplakala, musel přijít trest.

Japonka Katová hrála na Roland Garros ženskou čtyřhru spolu s Aldilou Sutjiadiovou. Cesta tohoto páru skončila v utkání třetího kola proti Marii Bouzkové a Sáře Sorribesové Tormové, když Katová po výměně odehrála u sítě míček a trefila jednu ze sběraček. Ta se z leknutí a pravděpodobně i z nečekaného zájmu okolí rozplakala a údajně dostala panický záchvat.

Po poměrně dlouhé debatě a rozhodování byla nakonec Katová diskvalifikována. Světová jednatřicítka na žebříčku čtyřhry se k inkriminované situaci vrátila v rozhovoru pro magazín Clay a přinesla poměrně šokující vysvětlení svého trestu, který dostala přímo od supervizora na Roland Garros.

„Jen jsem odehrála míček směrem k dětem, aby mohly soupeřky servírovat,“ řekla, co se stalo těsně před zásahem do dívky. „Pak se mnou mluvili umpirový rozhodčí a supervizor, kteří řekli: ‚Kdyby ten sběrač byl kluk, bylo by to v pohodě.‘ Také mi vysvětlili, že jelikož dívka plakala více než 15 minut, museli se rozhodnout, protože kdyby po pěti minutách přestala, bylo by vše v pořádku. Nebo kdyby míč zasáhl její nohy nebo ruce, vše by bylo v pořádku. Ale bylo to jiné, protože se trefil její krk,“ popisovala rozhovor s rozhodčími.

Po utkání se Katovou údajně snažila kontaktovat Marie Bouzková a zprávou jí poslala omluvu. Japonka ale neodpověděla. Z celé situace cítila hořké zklamání a uzavřela se do sebe. „Strávila jsem několik hodin v šatně, nechtěla jsem se dívat na sociální sítě, nechtěla jsem s nikým mluvit. Musela jsem na dopingovou kontrolu, tak jsem tam čekala sama,“ podotkla.

Kromě diskvalifikace byla Katová potrestána rovněž odebráním vyhraných bodů (240) a prize money (21 500 eur). Pokusila se sice odvolat, ale neuspěla.

Osmadvacetiletá vítězka tří deblových titulů dokonce zvažovala, že by po přísné diskvalifikaci z Paříže odcestovala domů, nakonec to ale neudělala. A bylo to správné rozhodnutí. Společně s Timem Puetzem totiž vybojovala titul ve smíšené čtyřhře, svou první grandslamovou trofej.

„Až do dne, kdy bylo finále, jsem si to vůbec neužívala. Naštěstí jsem obdržela spoustu pozitivních a povzbuzujících zpráv. Hráči, trenéři, všichni mě velmi podporovali,“ dodala Katová.