Agel Říčany Open: Devatenáctiletá Kalievová slaví nejcennější titul kariéry, ve finále nadělila kanára

- Jan Vojkůvka

Devatenáctiletá Elvina Kalievová ze Spojených států slaví na turnaji ITF v Říčanech největší titul své dosavadní kariéry. V nedělním finále říčanské šedesátky zvítězila Američanka nad jedenáctou nasazenou Misaki Doiovou, kterou porazila za 84 minut po setech 7:6(2), 6:0.

Kalievová, které patří 226. místo ve světovém žebříčku, letos už triumfovala na pětadvacítce v rakouském Warmbad Villachu, kde vybojovala premiérový singlový titul kariéry. V Říčanech tak vybojovala svou v pořadí druhou trofej a zároveň tu největší, když si podmanila turnaj kategorie W60.

Přemožitelka Terezy Valentové ze sobotního semifinále si v souboji o celkové prvenství poradila s bývalou světovou třicítkou Misaki Doiovou. Dvaatřicetileté Japonce, která momentálně figuruje až ve čtvrté stovce světa, dokonce uštědřila kanára.

První set nedělního klání se přitom dlouho nevyvíjel zrovna podle představ mladé Američanky. Prohrávala 2:4 a poté, co si obě hráčky znovu prorazily podání, dokonce 3:5. V deváté hře ale na returnu zabrala, povedlo se jí Japonku opět rebrejknout a nakonec dotáhnout úvodní dějství do tiebreaku, v němž zvítězila hladce 7:2.

Ve druhém setu se pak hra zkušené Doiové zcela rozpadla. Na returnu si nevypracovala už ani jeden brejkbol, třikrát si prohrála servis a turnaj zakončila schytaným kanárem.

Kalievová se díky vítězství v Říčanech posune ve světovém žebříčku na 177. místo a o 23 míst tak vylepší své dosavadní žebříčkové maximum. Definitivně si tak s předstihem zajistila účast v kvalifikaci US Open.

Agel Říčany Open 2023 (ženy, CZE, 60 000 USD, antuka)
Finále dvouhry
Elvina Kalievová (USA, 226.) – Misaki Doiová (JPN, 315.) 7:6(2), 6:0