Agel Říčany Open: Rozdíl 986 míst v žebříčku pokořen! Valentová vyřadila nasazenou jedničku

- Redakce

Ženský tenisový turnaj ITF v Říčanech měl v pátek na programu čtvrtfinále dvouhry a semifinále čtyřhry. Ve druhé várce zápasů si o postup do singlového semifinále zahrály i dvě Češky. Už čtvrtou výhru bez ztráty setu zaznamenala na akci s dotací 60 tisíc amerických dolarů Tereza Valentová. Šestnáctiletá členka TK Sparta Praha zaskočila nejvýše nasazenou Brazilku Pigossiovou, bývalou stou hráčku světa. Končí naopak Aneta Kučmová, jež nestačila na jedenáctou nasazenou Japonku Dojovou. Do deblového finále pronikly Kučmová s Karolínou Kubáňovou a Dominika Šalková se Slovinkou Erjavecovou.

Valentová zaskočila nasazenou jedničku
Parádní turnaj hraje v Říčanech teprve šestnáctiletá Tereza Valentová (1118.). Na divokou kartu startující Češka neztratila sadu ani při svém čtvrtém vystoupení. Tentokrát si senzačně vyšlápla na nejvýše nasazenou Lauru Pigossiovou (132.) z Brazílie. Členku druhé světové stovky porazila talentovaná teenagerka ve čtvrtfinále se ztrátou jediného podání 6:3 a 6:2.

„Jsem moc ráda, že jsem utkání vybojovala. Se soupeřkou jsme se tahaly každý gem přes shody. Opět mě podržel servis a celkově jsem hrála dobře,“ zhodnotila Valentová, jejíž příští soupeřkou bude osmá nasazená Elvina Kalievová (226.) ze Spojených států.

Česká naděje se v aktuálním „živém žebříčku“ vyšvihla díky postupu do semifinále už na 729. místo.

Kučmová nestačila na Dojovou
Čtvrtfinále se stalo na podniku ITF v Říčanech konečnou pro Anetu Kučmovou (392.). Třiadvacetiletá Češka v něm podlehla jedenácté nasazené Misaki Dojové (315.) z Japonska za hodinu a půl 2:6 a 4:6. Zkušená dvaatřicetiletá Asiatka, jež je bývalou světovou třicítkou, těžila z dobrých vstupů do obou setů. V tom prvním si vypracovala náskok 4:0 a ve druhém 5:1.

„Soupeřka mě v drtivé většina výměn už od začátku přehrávala, nedělala chyby a pohlídala si to. Kdybych lépe podávala nebo returnovala, určitě bych měla větší šanci. Čtvrtfinále je ale určitě úspěch, je to můj nejlepší výsledek na šedesátce,“ uvedla Kučmová.

Tři Češky si zahrají deblové finále
Deblové finále na Agel Říčany Open bude mít ze tří čtvrtin české obsazení. Své semifinále jako první zvládly Dominika Šalková a Slovinka Veronika Erjavecová, které porazily australsko-řeckou dvojici Seone Mendezová, Despina Papamichailová 4:6, 6:1 a 10:4.

V souboji o titul je doplní Karolína Kubáňová s Anetou Kučmovou, jež vyzrály na italsko-německé duo Martina Colmegnaová, Anna Klasenová poměrem 6:1 a 6:4.

Agel Říčany Open 2023 (ženy, CZE, 60 000 USD, antuka)
Čtvrtfinále dvouhry
Seone Mendezová (AUS, 369.) – Elvina Kalievová (USA, 226.) 3:6, 6:7(6)
Veronika Erjavecová (SLO, 249.) – Gabriela Leeová (ROU, 384.) 6:7(6), 2:6
Misaki Dojová (JPN, 315.) – ANETA KUČMOVÁ (392.) 6:2, 6:4
Laura Pigossiová (BRA, 132.) – TEREZA VALENTOVÁ (1118.) 3:6, 2:6

Semifinále čtyřhry
Erjavecová (SLO), ŠALKOVÁ – Mendezová (AUS), Papamichailová (GRE) 4:6, 6:1, 10:4
KUBÁŇOVÁ, KUČMOVÁ – Colmegnaová (ITA), Klasenová (GER) 6:1, 6:4