Ostuda v Nottinghamu. Chtěli domů, tak nás nahnali do haly, zuřil talentovaný Jordánec

- Jan Vojkůvka

Britské ostrovy a déšť patří neodmyslitelně k sobě. S tím, že se denní programy a jednotlivé zápasy mohou ve Velké Británii kvůli počasí prodlužovat, všichni počítají. O to větší šok zažil Abedallah Shelbayh, teprve devatenáctiletý jordánský talent, který organizátory challengeru v Nottinghamu tvrdě zkritizoval. Důvodem bylo, že jeho rozehraný zápas s Belgičanem De Loorem (3:6, 6:4, 6:7) přesunuli do haly.

Bývalý 27. junior světa a vítěz šesti singlových a devíti deblových trofejích na juniorském okruhu, Abedallah Shelbayh, je jedním z největších talentů jordánského tenisu v historii. Hráč, který tenisově rostl v akademii Rafaela Nadala, to potvrzuje mezi profesionály už od minulé sezony, kdy ukořistil tři trofeje na okruhu ITF.

Finalista letošního challengeru v Manamě (což se mu povedlo jako prvnímu jordánskému tenistovi v historii, pozn. redakce), kde vyřadil například Víta Kopřivu, nebo osmifinalista turnaje ATP v Banja Luce, usiloval tento týden o účast na turnaji ATP Challenger Tour v anglickém Nottinghamu. Jeho střetnutí s kvalifikační jedničkou Jorisem De Loorem však provázela velká kontroverze.

Ve finále kvalifikace rozehráli oba tenisté souboj na travnatém dvorci, na kterém se hrálo celkem hodinu a půl, než tedy začalo pršet. Shelbayh, jenž ztratil první set 3:6, se začínal dostávat do tempa. Vyhrál druhou sadu 6:4 a měl solidní vstup i do třetího setu. Povedlo se mu prorazit De Looremu podání a brejk potvrdit. Jenže pak začalo pršet...

Oba tenisté čekali, že budou vyčkávat na zlepšení podmínek, případně utkání dohrají druhý den. Jenže zejména Shelbayha překvapilo rozhodnutí organizátorů, kteří dohrávku třetí sady přesunuli do haly. Podle jordánského hráče nechtěli čekat na to, jestli se počasí umoudří a kvůli poslednímu utkání se jim nechtělo zůstávat v areálu. Jeho soupeř se navíc dá považovat za halového experta, jelikož v této sezoně v hale vyhrál 21 z 27 zápasů. Přesun na krytý dvorec mu tak vyhovoval o poznání víc.

Podle Shelbayha, který nakonec třetí set v hale nezvládl, prohrál ho v tiebreaku 3:7 a do hlavní soutěže se tak neprodral, se jednalo o ostudné chování pořadatelů. A se svými myšlenkami i tvrdou kritikou hodlal vystoupit veřejně. Nejvíce ho totiž popudilo, že se okamžitě rozhodlo o přesunu do haly, ačkoliv hráči neměli ani boty na halový povrch.

„Hodinu a půl se hrálo venku na trávě. Pak byl zápas přerušen a turnajový ředitel a supervizoři ani nečekali do posledního možného odkladu, aby se mohlo hrát venku, a to jen proto, že chtěli jít domů,“ uvedl prostřednictvím příběhu na svém Instagramu. „Nějakým způsobem jsme nakonec pokračovali v zápase v hale, aniž bychom měli boty na tvrdý povrch,“ zlobil se Shelbayh.

„Fakt dobrá práce,“ pokračoval ironicky. Zároveň označil oficiální účet ATP Challenger Tour, aby se případem zabývali i šéfové okruhu. „Možná je čas, abyste něco udělali s touhle hroznou organizací turnaje této kategorie. Bylo to naprosto hanebné,“ kritizoval.

Přesuny tenisových zápasů z venkovního prostředí do haly nejsou v tenisu neobvyklé. Je však pravdou, že se pořadatelé k těmto krokům uchylují zejména ve chvíli, kdy by turnaj nabral až příliš velký skluz, nebo pokud je předpověď až příliš nepříznivá i pro další dny. Jelikož se finále kvalifikace hrálo v pondělí, existoval prostor k tomu, aby se zápas dohrál v úterý ráno, načež by došlo k rozlosování kvalifikantů a turnaj by žádné zpoždění nenabral. Shelbayhovy protesty se tak dají pochopit.

Jordánský tenista je navíc už připraven i na to, že za tyto své komentáře obdrží pokutu. „Skončí to pokutou, zatímco supervizoři a turnajoví ředitelé jedí, spí a vydělávají peníze,“ dodal rozzlobeně.