Raketový vzestup! Muchová útočí na premiérovou účast na Turnaji mistryň

- Marek Bartošík

Parádní jízda na Roland Garros vynesla Karolíně Muchové posun na 16. místo v žebříčku, tedy její nové maximum. Grandslamová finalistka výrazně poskočila také v letošním pořadí (tzv. „Race to the WTA Finals“), které je určující pro účast na Turnaji mistryň. Zatímco před Roland Garros byla na 24. příčce, nyní je už pátá!

Turnaje mistryň neboli WTA Finals se tradičně účastní osm hráček, které v dané sezoně získají nejvyšší počet žebříčkových bodů. A pokud by se tato akce konala nyní, startovaly by na ní hned dvě české singlistky!

Karolína Muchová, jež byla na Roland Garros kousek od celkového triumfu, je v novém sezonním rankingu na skvělém pátém místě s 2140 body. Před ní jsou pouze Aryna Sabalenková (5620), Iga Šwiateková (5145), Jelena Rybakinová (4406) a Jessica Pegulaová (2445).

„Pořadí už jsme začali sledovat. Kdyby se Kája dostala do finálové osmičky, byla by to bomba,“ říkal po finále Roland Garros Emil Miške, který je trenérem Muchové.

Osmičku účastnic by aktuálně doplnily ještě Coco Gauffová (1865), Belinda Bencicová (1800) a Barbora Krejčíková (1741), jež v únoru ovládla tisícovku v Dubaji. Na prvním „nepostupovém“ místě je nyní Beatriz Haddadová Maiaová (1686), desátá je šampionka z Miami Petra Kvitová (1645).

Do konce sezony se ještě uskuteční dva grandslamy (Wimbledon, US Open), čtyři akce kategorie WTA 1000 (Montréal, Cincinnati, Guadalajara, Peking) a spousta středních a menších turnajů, které pořadím jistě zamíchají. Výchozí pozice Muchové a Krejčíkové je ale výborná, český tenis by tak mohl mít na WTA Finals po loňské odmlce znovu singlovou účastnici.

Turnaj mistryň by se měl uskutečnit v týdnu od 30. října. Místo konání zatím není oficiálně potvrzeno, nejpravděpodobnější variantou je ale čínský Šen-čen.