Roland Garros bez Nadala? Moc smutné, ale je to přirozený vývoj, říkají čeští tenisté

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Od roku 2005 bylo až na ojedinělé výjimky pravidlem, že do finále Roland Garros postupoval i Rafael Nadal. Španělský matador, který má v areálu dokonce svou sochu, ale tentokrát na pařížské antuce kvůli zranění kyčle chybí. Jak absence čtrnáctinásobného šampiona ovlivnila letošní ročník? „Pro turnaj, diváky a obecně i pro diskusi, kdo je nejlepší, je to určitě ztráta. Roky samozřejmě utíkají, ani Novak Djokovič nemládne, Roger Federer skončil. Je to přirozený vývoj,“ komentoval Jiří Veselý.

Smutné i zvláštní. Tak hodnotí čeští tenisté a tenistky své dojmy ohledně absence Rafaela Nadala na Roland Garros 2023. Sedmatřicetiletý Španěl odehrál na antuce v Paříži 115 utkání, vyhrál jich neuvěřitelných 112!

Jediné prohry zapsal s Novakem Djokovičem (čtvrtfinále 2015, semifinále 2021) a Robinem Söderlingem (osmifinále 2009). V roce 2016 nenastoupil do třetího kola kvůli zranění levého zápěstí.

„Do poslední chvíle jsem si myslela, že Rafa hrát bude,“ přiznala Markéta Vondroušová, která ve volných chvílích často sleduje tenisové zápasy. „Pak jsem ale viděla videa z tréninků, kde nebyl v pohodě. Samozřejmě je lepší, že nejel, když není stoprocentní, protože všichni očekávají, že by zase odjel s titulem. Je hrozně smutné, že tyhle hvězdy už odcházejí,“ vyznala se finalistka Roland Garros 2019.

Dokonce přímo na Nadalovy zápasy vždy ráda zavítala Marie Bouzková. Nicméně tentokrát musela speciální zážitek v Paříži oželet. „Je to hodně smutné, velice tu chybí,“ litovala čtyřiadvacetiletá Bouzková.

Minimálně stejně ráda má antukového krále teenagerka Sára Bejlek, hrající rovněž levou rukou. „Přijde mi to smutné. Když jsem byla malá, vždy jsem k němu vzhlížela. Byla jsem u něj v akademii, je to jedna z legend,“ nešetřila superlativy sedmnáctiletá Bejlek.

Nadal vynechával grandslamy už v minulosti, fanoušci se museli smířit s jeho absencí na Australian Open (2006, 2013), Wimbledonu (2009, 2016, 2021) i US Open (2012, 2014, 2020, 2021). Na Roland Garros ale dosud naposledy chyběl jako osmnáctiletý v roce 2004.

„Je to škoda, Rafa je ikona. Musíme si zvykat, že brzy odejde do důchodu. Už není nejmladší a jeho tělo je zhuntované. Je to šance pro další chlapy, ale Roland Garros bez Rafy nebude to, co bývalo. Pořád je to ale grandslam a nádherný turnaj,“ vyjádřil se Adam Pavlásek.

A co Nadalovi ještě lze popřát do příští sezony, která by po operaci kyčle měla být jeho poslední na profesionální tour? „Přeju Rafovi, aby se uzdravil a příští rok mohl objet turnaje, které chce hrát. A aby se mohl rozloučit podle svých představ,“ vzkázal na dálku Nadalovi jeho soupeř z wimbledonského osmifinále 2018 Jiří Veselý.

Z legendární „Velké čtyřky“ už ukončil kariéru jednačtyřicetiletý Švýcar Roger Federer, jenž se dojemně rozloučil s fanoušky na loňském Laver Cupu v Londýně. Šestatřicetiletý Andy Murray se snaží opět dostat na tenisové výsluní, pomoci by mu k tomu mohla jeho oblíbená travnatá část sezony ve Velké Británii.

Zatímco Murray bude chtít na Wimbledonu překvapit největší favority, sedminásobný vítěz travnatého grandslamu Novak Djokovič bude největším adeptem na triumf. Letošní Wimbledon startuje 3. července a právě Djokovič tam obhajuje titul.