Nadal poprvé od roku 2005 vynechá milované Roland Garros i další grandslamy! Oznámil, kdy ukončí kariéru

- Jan Vojkůvka

Rafael Nadal se poprvé od roku 2005 nezúčastní svého královského antukového grandslamu v Paříži. Oznámil to během čtvrteční tiskové konference ve své akademii v Manacoru, kde rovněž uvedl, že jeho pauza se protáhne i přes léto. O tom, kdy by se na kurty mohl vrátit, nechce spekulovat. Ani další informace pak jeho příznivcům radost neudělala, španělská hvězda totiž oznámila, že příští rok bude pravděpodobně jeho poslední sezonou v profesionální kariéře.

Šestatřicetiletý Nadal poprvé startoval na French Open v roce 2005 a hned při svém debutu vybojoval senzační titul. Celkově na pařížském svátku triumfoval čtrnáctkrát a jen čtyřikrát nedotáhl své působení na Roland Garros až na samotný vrchol. Po dlouhých 18 letech, kdy bavil nejen francouzské publikum a kraloval svému „domovskému“ grandslamu, však nastane velká změna.

Španělský tenista na tiskové konferenci v Manacoru oznámil, že se na antukový vrchol sezony nestihne připravit.

„Nebudu schopen hrát na Roland Garros. Poslední čtyři měsíce jsem každý den pracoval, jak jen jsem mohl, abych vyřešil problémy, které jsem si přivezl z Austrálie. Ale nepovedlo se to tak, jak bych si představoval,“ řekl zklamaný Nadal.

Nadala od Australian Open trápí zranění kyčle, kvůli kterému v Melbourne prohrál druhé kolo s Mackenziem McDonaldem, když se na kurtu doslova trápil s obrovskými bolestmi, avšak za žádných okolností nechtěl duel skrečovat. Od té doby se na žádném turnaji neobjevil, postupně zrušil svou účast na pěti turnajích Masters a pevně doufal, že stihne alespoň Roland Garros.

Jeho květnové tréninky však nepřinášely dobré zprávy a tento čtvrtek tak přišlo oznámení, s nímž už mnozí počítali. „Po mnoha letech, co jsem tam hrál, si dovedete představit, jak těžké rozhodnutí to muselo být. Není to ale rozhodnutí, které bych učinil já, ale je to rozhodnutí, jenž učinilo mé tělo,“ upozornil.

Během tiskové konference, na které byla přítomna i Nadalova rodina, se ovšem příznivci španělského tenisty dozvěděli i další nepříjemné informace. Nadal totiž vynechá delší časový úsek a neodnese to pouze Roland Garros. „Potřebuju se zastavit. Nevím, kdy budu zase trénovat, nerad předvídám budoucnost. Už od pandemie si příliš neužívám tréninkové bloky. Mé tělo není schopno výkonů. Až příliš dní jsem trénoval s bolestmi,“ řekl s tím, že jeho pauza od tréninku může trvat dva, tři, nebo klidně čtyři měsíce. „Potřebuju své tělo zregenerovat a nebudu dávat nějaký termín návratu. Stane se tak, až se budu cítit fyzicky připravený.“

Dal tím tak jasně najevo, že vynechá i Wimbledon a pravděpodobně se nezúčastní ani US Open. Naopak by rád stihl Davis Cup, který budou Španělé hrát ve Valencii a pak pravděpodobně v Málaze, pokud postoupí ze základní skupiny. „Rád bych se vrátil ke konci roku, to by mohl být můj cíl,“ poznamenal.

Přestávka, kterou Nadal ohlásil, navíc znamená, že poprvé po dvaceti letech vypadne z první stovky světa. Pokud by nestihl v této sezoně už žádný turnaj, na němž se hraje o body, klesnul by dokonce až někam do sedmé stovky žebříčku ATP. Na druhou stranu bude moci využít chráněný žebříček kvůli dlouhodobému zranění a mohl by zase stoupat směrem nahoru. A pak tu jsou také divoké karty, které mu určitě budou udělovány.

A to i ve světle další informace...

Pokud si Nadalovi fanoušci mysleli, že špatných zpráv bylo už dostatek, přispěchal jejich idol s ještě jednou důležitou informací. Příští sezona by měla být jeho poslední v profesionální kariéře!

„Rok 2024 bude pravděpodobně mým posledním na profesionálním okruhu. Mou motivací je zkusit si užít a říct sbohem každému turnaji, který je pro mě důležitý,“ uvedl Nadal s tím, že i proto si nyní bere dlouhou pauzu od tréninku. Chce totiž být pro svůj závěrečný rok zdravý a bez jakýchkoliv bolestí.

„Dovedu si představit, že to bude můj poslední rok. Mým cílem je, abych se pokusil celou sezonu dokončit a udělat příští rok posledním ve své kariéře, alespoň s nadějí, že si to budu moci užít. Chci si k tomu dát alespoň příležitost, a proto jsem dnes tady,“ usmíval se na přítomné novináře. Znovu pak zopakoval, že jeho tělo v posledních letech nedokáže tolik snášet tréninkovou zátěž a delší pauza je něco, co by ho mohlo nakopnout k ještě jednomu pořádnému comebacku.

„Nějaký čas nebudu trénovat. Jestli to bude dva, tři, nebo čtyři měsíce, to nevím,“ krčil rameny. „Teď se prostě musím zastavit a přestat trénovat. Nejsem v tom schopný pokračovat. Mám za sebou spoustu měsíců frustrace, až příliš jsem své bolesti toleroval a snažil se zůstávat pozitivní. Ale dostal jsem se do bodu, kdy jsem si uvědomil, že když v tom budu pokračovat, tak už příští rok hrát nebudu.“

I když několikrát hovořil o tom, že příští sezona bude jeho poslední, nenechává si ještě přeci jen otevřená vrátka? Pokud by celý rok zvládl bez zranění, mohl by v sobě ještě zažehnout vášeň pokračovat. „Nikdo neví, co se stane. Pokusím se udělat všechno, abych byl schopný hrát na nejvyšší úrovni a udělám vše, co bude v mých silách, abych příští rok ještě vyhrál nějaké turnaje. Ale jsem realista a vím, jak to bude složité. Ale proč ne? Stále jsem pozitivně naladěný člověk,“ dodal.