Roland Garros: Zverev vyřadil skvěle hrajícího Etcheverryho! Haddad Maiová šokovala Džábirovou

- Redakce

Jedenáctý hrací den nabídl v Paříži zbylá čtvrtfinále dvouhry. Program na hlavním kurtu Philippa Chatriera odstartoval utkáním mezi Brazilkou Haddad Maiovou a Tunisankou Uns Džábirovou. Z vylepšení svého grandslamového maxima se po obratu radovala prvně jmenovaná. V semifinále ji čeká světová jednička Iga Šwiateková, která ve dvou setech porazila Coco Gauffovou. Prvním mužským semifinalistou ve středu se stal Alexander Zverev, který přehrál 3:1 na sety Argentince Etcheverryho. Soupeřem Zvereva bude světová čtyřka Nor Casper Ruud, jenž večer vyzrál na Dána Holgera Runeho. V juniorské dvouhře dohráli Maxim Mrva, Jan Hrazdil i Tereza Valentová.

Zverev ukončil pouť Etcheverryho turnajem
První středeční čtvrtfinále mužské části pařížského grandslamu mezi Alexanderem Zverevem (27.) a Tomasem Martinem Etcheverrym (49.) přineslo skvělou a dramatickou podívanou plnou dlouhých výměn a zvratů. Vítěz ovšem může být pouze jeden a tím se stal Němec Zverev, který svého soupeře porazil za tři hodiny a 22 minut po setech 6:4, 3:6, 6:3 a 6:4.

Zverev, který šel do utkání v roli favorita, čelil hodně náročné překážce v podobě třiadvacetiletého Etcheverryho, jenž potvrdil, že toho od něj na antuce ještě hodně uslyšíme. Skvělou obranou a protiútoky dostával Zvereva pod tlak a nejvíc se to projevilo ve druhé sadě, ve které Němcovi prorazil dvakrát podání.

Výborně vstoupil i do třetího setu, v němž vedl 2:0, ale Zverev v pravý okamžik zabral, pěti gemy v řadě skóre otočil a ve zbytku utkání si už ani jednou podání neprohrál. O svém vítězství rozhodl v sedmém gemu čtvrtého setu, kdy prorazil Argentinci servis a utkání dopodával.

Ruud zkompletoval mužské semifinále
Posledním mužským semifinalistou letošního Roland Garros se stal Casper Ruud (4.). Čtyřiadvacetiletý Nor porazil v severském derby o čtyři roky mladšího Dána Holgera Runeho (6.) po dvou hodinách a 44 minutách 6:1, 6:2, 3:6 a 6:3.

Vítěz utkání odvrátil šest ze sedmi brejkbolů, sám využil hned pět šancí na příjmu. Ruud narazí v semifinále na Němce Alexandera Zvereva (27.).

Haddad Maiová zaskočila Džábirovou
Překvapivou semifinalistkou letošního Roland Garros se stala během středečního programu Brazilka Beatriz Haddad Maiová. Světová čtrnáctka dokázala udolat po 151 minutách boje sedmou hráčku světa Uns Džábirovou po setech 3:6, 7:6(5) a 6:1.

Zatímco v prvním setu si Haddad Maiová udržela servis jen jednou, od druhé sady servírovala výtečně. Dotáhla druhé dějství do tiebreaku, který vyhrála 7:5 a strhla na svou stranu pověstné momentum, z něhož těžila v průběhu třetího setu. V něm nedovolila Džábirové ani jednou podržet podání, vybojovala celkem čtyři brejky a duel zakončila na returnu druhým využitým mečbolem.

V příštím kole se jihoamerická tenistka, která se stala první Brazilkou v semifinále Roland Garros v Open éře, utká se světovou jedničkou Igou Šwiatekovou.

Šwiateková přehrála Gauffovou ve dvou setech
Přestože šestá hráčka světa Coco Gauffová byla zatím nejvyrovnanější soupeřkou pro světovou jedničku Igu Šwiatekovou, najít recept na polskou superfavoritku nedokázala. Šwiateková, která v utkání ztratila jen jednou servis, zvítězila za hodinu a půl po setech 6:4, 6:2 a může se těšit na semifinále s Beatriz Haddad Maiovou.

Šwiateková, která trefila 19 vítězných úderů, zlomila první set v desátém gemu na returnu, kdy čistou hrou prozatila servis Gauffové a ujala se vedení 1:0. Ve druhé sadě byla Šwiateková už jasně lepší hráčkou a od stavu 2:2 získala čtyři hry v řadě.

Valentová končí v osmifinále
Tereza Valentová (1115.) vypadla v juniorské části Roland Garros v osmifinále. V souboji nasazených hráček nestačila šestnáctiletá Češka na Maju Crossleyovou (1145.) z Japonska, s níž prohrála za hodinu a půl 1:6 a 3:6. Valentová ztratila v obou setech shodně třikrát podání, zatímco na příjmu uspěla jen jednou.

Mrva držel s favoritem krok jen jeden set
Dvouhra skončila na juniorském Roland Garros pro Maxima Mrvu (1382.) v osmifinále. Český tenista v něm sice získal proti favorizovanému Dinu Prižmičovi (293.) z Chorvatska první set, nakonec ale s turnajovou trojkou prohrál 6:4, 1:6 a 0:6. Odpoledne patnáctiletý Čech prošel do čtvrtfinále čtyřhry.

Hrazdil dohrál v juniorce v osmifinále
Český junior Jan Hrazdil nenašel v osmifinále Roland Garros recept na turnajovou osmičku Juana Carlose Prada Angela z Bolívie. Hrazdil podlehl mírně favorizovanému soupeři dvakrát 4:6.

Vybrané zápasy 11. hracího dne Roland Garros

Čtvrtfinále mužské dvouhry
Alexander Zverev (GER, 27.) – Tomás Martín Etcheverry (ARG, 49.) 6:4, 3:6, 6:3, 6:4
Holger Rune (DEN, 6.) – Casper Ruud (NOR, 4.) 1:6, 2:6, 6:3, 3:6

Čtvrtfinále ženské dvouhry
Beatriz Haddad Maiová (BRA, 14.) – Uns Džábirová (TUN, 7.) 3:6, 7:6(5), 6:1
Iga Šwiateková (POL, 1.) – Coco Gauffová (USA, 6.) 6:4, 6:2

Čtvrtfinále ženské čtyřhry
V. Kuděrmetovová, Samsonovová – Sie (TPE), Sin. Wang (CHN) 3:6, 2:6
L. Fernandezová (CAN), Townsendová (USA) – L. Čchan, Č. Čchan (obě TPE) 6:3, 6:3

Semifinále smíšené čtyřhry
M. Katóová (JPN), Puetz (GER) – Sutjiadiová (INA), Middelkoop (NED) 7:5, 6:0
Andreescuová (CAN), Venus (NZL) – Dabrowská (CAN), Lammons (USA) 7:6(5), 7:6(4)

Osmifinále dvouhry juniorů
Dino Prižmič (CRO, 293.) – MAXIM MRVA (1382.) 4:6, 6:1, 6:0
Juan Carlos Prado Angelo (BOL, 799.) – JAN HRAZDIL (1313.) 6:4, 6:4

Osmifinále dvouhry juniorek
Maju Crossleyová (JPN, 1145.) – TEREZA VALENTOVÁ (1115.) 6:1, 6:3

2. kolo čtyřhry juniorů
Bondioli (ITA), MRVA – M'Chich, Massard (oba FRA) 7:5, 6:2

2. kolo čtyřhry juniorek
KOVAČKOVÁ, SAMSONOVÁ – Jonesová (AUS), Klugmanová (GBR) 7:5, 4:6, 10:3

Kompletní výsledkový servis naleznete na oficiálním webu Roland Garros.