Roland Garros: Druhé semifinále grandslamu! Muchová si opět vylepšila turnajové maximum

- Redakce

Karolína Muchová (43.) je podruhé v kariéře v semifinále grandslamu! Šestadvacetiletá Češka ve čtvrtfinále Roland Garros porazila Rusku Anastasii Pavljučenkovovou (333.) po sadách 7:5, 6:2, po Australian Open 2021 tak znovu bude bojovat o finále turnaje velké čtyřky. Do semifinále čtyřhry naopak nepostoupila Marie Bouzková, se Španělkou Sarou Sorribesovou Tormovou neúspěšně čelily deblu Melicharová-Martinezová, Perezová.

Dosavadním maximem Karolíny Muchové na Roland Garros bylo třetí kolo z posledních dvou ročníků. Nyní je už pouhé dva zápasy od premiérového zisku grandslamové trofeje.

Muchová skvěle vstoupila do zápasu, v úvodních dvou gemech přišla o jediný míček. Za stavu 3:1 na returnu nevyužila náskok 40:15 a celkově pět brejkbolů, následně poprvé přišla o vlastní servis. Díky brejku v deváté hře šla podávat na výhru v prvním setu, což ještě nedokázala. Vzápětí znovu uspěla při servisu Rusky, na druhý pokus už sadu zakončila.

Češce vyšel také úvod druhé sady, znovu vedla 2:0. Rozjetá Muchová v pátém gemu získala další brejk, brzy zvýšila na 5:1. Komplikace už nedovolila, po 100 minutách postoupila do semifinále!

„Nasťa hrála velmi agresivně, možná i riskantně. Šla do kurtu, udělala několik chyb, které mi pomohly. Začala jsem v obou setech dobře a dokončila je také dobře. Jsem ráda, že jsem postoupila a vyhrála ve dvou setech,“ hlásila čtvrtfinalistka Muchová.

Muchová se o finále utká se Sabalenkovou
Karolínu Muchovou (43.) v boji o premiérové grandslamové finále vyzve Aryna Sabalenková (2.). Běloruská tenistka v úterním čtvrtfinále Roland Garros přehrála Ukrajinku Elinu Svitolinovou (192.) po setech dvakrát 6:4.

První set byl hodně o servisu, na jediný brejkbol dosáhla Sabalenková za stavu 4:4, svoji šanci využila. Vítězka úvodní sady ve druhém setu prohrávala 0:2, díky dlouhým úspěšným gemům na returnu ale otočila na 3:2. O náskok se už připravit nenechala.

Bouzková znovu končí ve čtvrtfinále grandslamu
Marie Bouzková si na premiérové semifinále na grandslamu musí počkat. Čtyřnásobná čtvrtfinalistka turnajů velké čtyřky (včetně dvouhry) společně s deblovou parťačkou Sarou Sorribesovou Tormovou prohrála zápas o semifinále čtyřhry Roland Garros, s šestou nasazenou dvojicí Melicharová-Martinezová, Ellen Perezová padly po setech 5:7, 3:6.

Česko-španělský debl si v úvodním setu vypracoval výhodu brejku, vedení 2:1 ale ihned ztratil. Rozhodovalo se až v koncovce sady, kterou po třetím využitém setbolu vyhrály soupeřky.

Bouzková se Sorribesovou Tormovou druhý set začaly brejkem, o výhodu ale opětovně přišly. Jelikož v osmé hře ztratily další podání, na semifinále musely zapomenout.

Djokovič zvládl čtvrtfinále s Chačanovem, utká se s Alcarazem
Světová trojka Novak Djokovič pokračuje úspěšně ve své cestě na letošním Roland Garros. Ve čtvrtfinále sice prohrál první set s Rusem Karenem Chačanovem (11.), ale od druhé sady byl lepším hráčem na kurtu a soupeře za tři hodiny a 43 minut zdolal 4:6, 7:6(0), 6:2 a 6:4.

Jeho soupeřem v semifinále bude světová jednička Carlos Alcaraz. Dvacetiletý Španěl za pouhé dvě hodiny a 15 minut porazil světovou pětku Stefanose Tsitsipase po setech 6:2, 6:1 a 7:6(5).

Jediným zádrhelem v Alcarazově cestě za vítězstvím bylo nevyužití vedení 5:2 ve třetím setu a neproměnění hned tří mečbolů. Tsitsipas dokázal třetí dějství ještě zdramatizovat a dotáhnout ho do tiebreaku. V něm ale měl Alcaraz opět převahu, zvítězil nakonec 7:5 a mohl slavit postup. 

Hrazdil je už v osmifinále juniorky
Český junior Jan Hrazdil si ve druhém kole juniorky na Roland Garros vyšlápl na dvanáctého nasazeného Reie Sakamotu a postoupil už do osmifinále! Osmnáctiletý Hrazdil porazil japonského soupeře 7:6(7), 6:4, když v prvním setu otočil skóre z 3:5 a ve druhé sadě už soupeře ani jednou do náskoku s brejkem nepustil.

Do osmifinále prošla i Tereza Valentová, která rovněž zvládla druhý zápas dvouhry na juniorském Roland Garros. V dnešním utkání o osmifinále nedala šanci Caře Marii Mesterové, kterou smetla po sadách 6:1, 6:2. Jedenáctá nasazená Češka v boji o čtvrtfinále vyzve osmičku turnaje Mayu Crossleyovou.

Vybrané zápasy 10. hracího dne Roland Garros

Čtvrtfinále mužské dvouhry
Novak Djokovič (SRB, 3.) – Karen Chačanov (11.) 4:6, 7:6(0), 6:2, 6:4
Carlos Alcaraz (ESP, 1.) – Stefanos Tsitsipas (GRE, 5.) 6:2, 6:1, 7:6(5)

Čtvrtfinále ženské dvouhry
KAROLÍNA MUCHOVÁ (43.) – Anastasia Pavljučenkovová (333.) 7:5, 6:2
Elina Svitolinová (UKR, 192.) – Aryna Sabalenková (2.) 4:6, 4:6

Čtvrtfinále mužské čtyřhry
Koolhof (NED), N. Skupski (GBR) – M. Granollers (ESP), Zeballos (ARG) 3:6, 6:7(4)
Dodig (CRO), Krajicek (USA) – Krawietz, Puetz (oba GER) 7:6(6), 5:7, 6:4

Čtvrtfinále ženské čtyřhry
BOUZKOVÁ, Sorribesová Tormová (ESP) – Melicharová-Martinezová (USA), Ellen Perezová (AUS) 5:7, 3:6
Bondarová (HUN), Minnenová (BEL) – Gauffová, Pegulaová (obě USA) 2:6, 6:7(2)

2. kolo dvouhry juniorek
Cara Mariaová Mesterová (ROU, 1096.) – TEREZA VALENTOVÁ (1115.) 1:6, 2:6

2. kolo dvouhry juniorů
JAN HRAZDIL (1313.) – Rei Sakamoto (JPN, 1004.) 7:6(7), 6:4

2. kolo čtyřhry juniorů
Jakubenko (UKR), KALINA – Camus (AUS), HRAZDIL 6:7(2), 4:6

1. kolo čtyřhry juniorů
Bondioli (ITA), MRVA – Nandal (IND), Saar (SWE) 6:4, 6:1

Kompletní výsledkový servis naleznete na oficiálním webu Roland Garros.