Těší mě, Chatriere! Semifinalistka Muchová děkuje za volné dny a vysvětluje klidnou radost

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Karolína Muchová zkrátka miluje velké kurty. Mimořádně nadaná Češka si při své premiéře na dvorci Philippa Chatriera poradila se zkušenou Anastasií Pavljučenkovovou (7:5, 6:2) a podruhé v kariéře postoupila do grandslamového semifinále. Že byl výkon Muchové na elitní úrovni, potvrzuje také 21 vítězných míčů a pouhých 15 nevynucených chyb, na síti uspěla hned při 14 ze 16 náběhů (88% úspěšnost).

Poprvé jste si zahrála na centrkurtu Philippa Chatriera. Jak na vás tento tenisový stánek působil?
Je obrovský a krásný. Jsem ráda, že jsem se tam konečně podívala, protože jsem tam ještě nikdy nehrála. A i když mi přišlo, že moc lidí na zápase není, když začnou tleskat, nese se to stadionem a člověk to pocítí.

Jaké emoce jste prožívala po proměněném mečbolu?
Byla jsem ráda, že je konec. Už předtím jsem měla mečbol, ale ona začala do úderů od stavu 5:1 celkem uvolněně chodit, takže jsem byla ráda za druhý mečbol. Když zápas skončil, spadlo to ze mě.

Kudy pro vás vedla cesta k vítězství?
Začala jsem v obou setech dobře a dokončila je také dobře. Nasťa hrála velmi agresivně, možná i riskantně. Šla do kurtu, udělala několik chyb, které mi pomohly. Věděla jsem, že soupeřka je hratelná, takže jsem se snažila soustředit na sebe. Zatím se mi tu daří dohrávat zápasy zodpovědně, hlavou to zatím zvládám docela ok.

Na Wimbledonu 2019 a 2021 a také Australian Open 2021 jste vždy doplatila na to, že jste do posledního zápasu – tedy čtvrtfinále či semifinále – nastupovala bez denní pauzy. Jak přínosné je, že v Paříži máte vždy den volno?
Nerada bych to zakřikla, protože po zápase ještě tělo ztuhne a tak dál. Ale je fakt, že jsem hrála poslední zápasy na dva sety a ušetřila jsem dost energie. Tehdy v Austrálii jsem nastupovala na semifinále s natrženým břišním svalem, teď je to úplně neporovnatelné, cítím se daleko líp.

V čem jsou volné dny hlavně přínosné? Jedná se výhradně o regeneraci, nebo třeba i studování soupeřek?
Regenerace je klíčová. Hrála jsem dnes první rundu, budu mít celý večer volný, postarám se o tělo a dobře se vyspím. A celou středu mám na to, že kdyby mi něco zatuhlo, můžeme na tom pracovat. Pomáhá to hodně.

Do jaké míry prožíváte postup do grandslamového semifinále? Působíte jako vždy velmi klidně…
Mám z toho opravdu velkou radost, není mi to jedno. Je to pro mě skvělý výsledek a moc si ho vážím. Jen jsem pořád ještě v turnaji, a tak se snažím soustředit na další zápas. Asi proto vypadám tak klidná.

Roland Garros, Paříž (FRA, 49 600 000 EUR, antuka)
Čtvrtfinále ženské dvouhry
KAROLÍNA MUCHOVÁ (43.) – Anastasia Pavljučenkovová (333.) 7:5, 6:2