Šílený program v Bosně. Šestnáctiletý Brunclík v sobotu absolvoval čtyři zápasy

- Jan Vojkůvka

Nepříznivé počasí, které panovalo v první polovině týdne v bosenském Prijedoru, pořádně zkomplikovalo program tamního turnaje ITF M15. Součástí tohoto turnaje byl i teprve šestnáctiletý Petr Brunclík, pro něhož si pořadatelé přichystali skutečně šílený program. Výsledkem bylo, že český junior musel odehrát v sobotu hned čtyři zápasy!

Pořadatelé prijedorské patnáctky honili čas, kde se dalo. Tenisté měli v pátek a sobotu neskutečně nabitý program, což se týkalo zejména těch, kdo byli úspěšní. Mezi úspěšné se mohl počítat i Petr Brunclík, který je šedesátým juniorem světa a v této sezoně odehrál teprve druhý turnaj dospělých.

Počasí si ale i s ním dost zahrálo. K utkání prvního kola dvouhry se dostal až ve čtvrtek, kdy si připsal premiérové vítězství v hlavní soutěži profesionálního turnaje. V pátek pak absolvoval osmifinále dvouhry a úvodní kolo čtyřhry. Obě utkání vyhrál, díky čemuž se mohl těšit na pokračování v Prijedoru i v sobotu. To mu ovšem pořadatelé přichystali skutečně drastický program.

O tom, jak bude sobota u Petra Brunclíka probíhat, rozhodlo paradoxně hned první utkání. V singlovém čtvrtfinále s Chumounem Sultanovem z Uzbekistánu totiž prohrál 3:6, 2:6 a bylo rozhodnuto, že ve čtyřhře bude spolu s Rusem Vitalijem Švecem hrát tak dlouho, dokud bude vítězit.

Brunclíkovi se Švecem se v deblovém turnaji ovšem velmi dařilo. Napřed porazili ukrajinsko-australskou dvojici Bielinského s Daly Walkinem 2:6, 6:4 a 10:5, načež v semifinále pokořili argentinsko-italský pár Rattiho s Reitanem 6:1, 6:3.

V tu chvíli se měli pořadatelé rozhodnout, že finálové utkání se odehraje až v neděli. Jenže nestalo se tak a Brunclík se Švecem museli na kurt ještě jednou. V podvečer se postavili druhým nasazeným Milošovi Karolovi a Adamovi Moundirovi, se kterými ovšem už prohráli 3:6 a 5:7.

Brunclík z Prijedoru mohl odjíždět nadmíru spokojený. Zahrál si poprvé ve čtvrtfinále dvouhry a ve čtyřhře se probil až do finále. Otázkou ovšem je, jestli by se finále nevyvíjelo trochu jiným způsobem, kdyby se nehrálo v sobotu večer. Pro Brunclíka se totiž jednalo už o čtvrtý zápas toho dne. Celkově na kurtu strávil přes čtyři a půl hodiny.

Sobotní program Petra Brunclíka na ITF M15 v Prijedoru
Čtvrtfinále dvouhry
PETR BRUNCLÍK – Andrej Nedič (BIH, 1152.) 1:6, 6:1, 4:10

Čtvrtfinále čtyřhry
Bjelinskyj (UKR), Daly Walkin (AUS) – BRUNCLÍK, Švec 6:2, 4:6, 5:10

Semifinále čtyřhry
BRUNCLÍK, Švec – Ratti (ARG), Reitano (ITA) 6:1, 6:3

Finále čtyřhry
BRUNCLÍK, Švec – Karol (SVK), Moundir (MAR) 3:6, 5:7