Odplata za Stuttgart. Sabalenková poprvé na antuce skolila světovou jedničku, podmanila si Madrid

- Jan Vojkůvka

Běloruská tenistka Aryna Sabalenková slaví na Mutua Madrid Open už třetí titul v této sezoně. Ve finále si poradila s první hráčkou světa Igou Šwiatekovou, kterou porazila po setech 6:3, 3:6 a 6:3, a vůbec poprvé dokázala fenomenální Polku porazit na antuce. Zároveň jí oplatila nedávnou porážku z finále ve Stuttgartu.

Čerstvě pětadvacetiletá Sabalenková doposud prohrála na antuce se Šwiatekovou tři zápasy a dokonce jí nedokázala sebrat ani jeden set. V Madridu, kde už v roce 2021 jednou triumfovala, se však konečně dočkala a první hráčku světa konečně pokořila.

Běloruská ranařka vstoupila do sobotního duelu mnohem lépe a v prvním setu se opírala o výborný servis. Nečelila žádnému brejkbolu a v osmém gemu dokázala prorazit Šwiatekové podání. Na svůj výkon ale nenavázala a naopak ve druhém dějství dvakrát o vlastní servis přišla. Nepomohl jí tak ani brejk z pátého gemu, díky němuž se jí povedlo postupně srovnat skóre z 0:3 na 3:3. Šwiateková totiž uspěla na returnu ještě v osmé hře a následně si vynutila rozhodující sadu.

V té se role kompletně obrátily. Pro změnu totiž Sabalenková neudržela vedení 3:0, Šwiateková se dotáhla na 3:3 a znovu byl klíčový osmý gem. Tentokrát se v něm ale prosadila Běloruska, která hned v dalším gemu dotáhla duel do vítězného konce. Polka jí sice odvrátila tři mečboly a dokonce si vypracovala brejkbol, ale Sabalenková už další drama nepřipustila.

„Tohle vítězství mě udělalo extrémně šťastnou. Obzvlášť, když jde o výhru proti Ize na antuce. Ona mě vždy donutí hrát na hraně mých možností. Doufám, že si letos ještě pár soubojů zopakujeme,“ vyjádřila se po finále Sabalenková, která si vylepšila bilanci se Šwiatekovou na 3-6.

Světová dvojka v této sezoně vybojovala už třetí trofej. Zkraje sezony triumfovala na australských turnajích v Adelaide a Melbourne, kde vyhrála svůj první grandslamový titul. Celkově se jedná o její třináctý titul na okruhu WTA.

Sabalenková navíc v Madridu potvrdila pozici nejlepší hráčky probíhající sezony. V žebříčku WTA Race jí patří první místo se ziskem 4830 bodů. Na druhou Jelenu Rybakinovou má náskok bezmála 1600 bodů, na třetí Šwiatekovou pak 1900 bodů. Ve standardním žebříčku WTA bude v pondělí ztrácet na post světové jedničky 1744 bodů.