Zázrak v Madridu. Německý šťastný poražený hraje životní turnaj, zopakuje si finále kvalifikace

- Marek Bartošík

Před začátkem antukového Masters v Madridu by si na jeho úspěch vsadil málokdo. Třiatřicetiletý Jan-Lennard Struff (65.) se ale vzepřel všem odhadům a z pozice šťastného poraženého („lucky losera“) se probojoval už do semifinále, kde dnes večer vyzve svého přemožitele z finále kvalifikace Aslana Karaceva (121.).

Aby se hráči utkali na jediném turnaji dvakrát? Ano, něco takového je možné třeba na Turnaji mistrů, kde na sebe tenisté můžou narazit v základní skupině a poté ve finále. Janovi-Lennardovi Struffovi a Aslanovi Karacevovi se podobná náhoda přihodila na madridské tisícovce.

V úterý 25. dubna se Karacev radoval ve finále kvalifikace z výhry 6:4 a 6:2. Struff se ale přece jenom dostal do hlavní soutěže díky odhláškám původních účastníků. A druhou šanci využil fenomenálně, když postupně skolil Lorenza Sonega (47.), Bena Sheltona (38.), Dušana Lajoviče (40.), Pedra Cachína (67.) a také Stefanose Tsitsipase (5.), kterého udolal ve čtvrtečním čtvrtfinále 7:6(5), 5:7 a 6:3.

Především vítězství nad Tsitsipasem, tedy jedním z nejlepších antukářů na okruhu, je pro německého ranaře Struffa mimořádně cenné. Tenista z Warsteinu byl dosud na akci kategorie ATP Masters 1000 nejlépe ve čtvrtfinále (Cincinnati 2020, Monte Carlo 2023), v Madridu bylo jeho maximem druhé kolo.

„Cítím se úžasně, byla to velmi těžká bitva,“ řekl po triumfu nad Tsitsipasem. „Už před zápasem jsem věděl, že musím předvést svůj nejlepší výkon. Jsem velmi šťastný za to, jak dobře jsem dnes hrál. Publikum bylo skvělé a atmosféra neuvěřitelná.“

Třiatřicetiletý Němec je podle ATP teprve třetím šťastným poraženým, jenž dokázal postoupit do semifinále Masters. V tzv. „živém žebříčku“ má zaručen posun na přibližně 33. místo (nyní je pětašedesátý).