Konečně to vyšlo! září šampionka Bartůňková. Turnaje si musí důkladně vybírat

- Radek Štohl, Marek Bartošík

Vyšlo jí to na třetí pokus. Nikola Bartůňková (371.) dvakrát v singlovém finále mezi dospělými neuspěla, do třetice to dokázala minulý týden v italské Santa Margheritě di Pula. „Na třetí pokus se mi to konečně povedlo, vážně jsem si oddechla. Navíc jsem porazila kvalitní hráčky. Rozhodně teď budu mít větší sebevědomí,“ nepochybuje 17letá Češka.

Bartůňková do svého prvního finále mezi profesionálkami zasáhla už na konci listopadu 2021, na domácím turnaji v Milovicích podlehla Lindě Noskové po sadách 3:6, 4:6. Na přelomu loňského května poté v tureckém Istanbulu padla s Dianou Šnajderovou po setech dvakrát 5:7.

Vyšlo to o rok později na „pětadvacítce“ v italské Santa Margheritě di Pula. V hlavní soutěž absolvovala dva těžké třísetové duely. Pořádně zabrat jí především dalo druhé kolo, domácí Lisu Pigatovou (493.) nakonec po třech hodinách a 34 minutách udolala po sadách 7:6(5), 2:6, 7:6(5). Za stavu 5:6 ve třetím setu přitom šla na return.

„Na turnaji jsem nepředvedla svůj stoprocentní tenis, zápasy jsem spíše ubojovala. Hlavně ve druhém kole jsem předvedla špatný výkon, vybojovala jsem to ve třetím 7:6. Pak už to mělo zlepšující se tendenci,“ pochvalovala si někdejší osmá juniorka světa.

Bartůňková si ve finále poradila s Ylenou In-Albonovou (135.) po setech 6:0, 7:5. „Soupeřka měla formu, předtím porazila kvalitní hráčky. Dobře jsem se ale na ni připravila, ve finále jsem se uvolnila. Šla jsem ho vyhrát,“ měla jednoznačný cíl.

Premiérový titul dovršila teprve v neděli, o dva dny později se už představila na „šedesátce“ na pražské Štvanici. V úvodním kole porazila Kaylah Mcpheeovou (338.) po sadách 6:4, 4:6, 6:2. Na kurtu strávila téměř tři hodiny.

„Byl to strašně těžký zápas, ve druhém setu jsem to mohla ukončit dříve – vedla jsem 3:0, trochu jsem polevila, soupeřku jsem nechala hrát. Ve třetím bylo důležité úplně zapomenout na druhou sadu. Musela jsem více chodit do kurtu, vnutit jí svoji hru. Utkání jsem nakonec zvládla, jsem za to strašně ráda!“

Domácí turnaj je vždy specifický. Zvláště pokud jako Nikola Bartůňková hrajete na dobře známých dvorcích I. ČLTK. „Jsem ráda, když můžu hrát v domácím klubu. A taky spát ve své posteli,“ pousmála se česká tenistka.

Momentálně se účastní čtvrtého letošního turnaje mezi dospělými. Jak podotýká, start na některých turnajích si vzhledem k omezenému počtu akcí v jedné sezoně musí důkladně promyslet. „Když ostatní hráčky prohrají v prvním kole, hned jdou na další. Já si to nemůžu rychle vyčerpat. Doplňuji to juniorskými turnaji,“ uzavírá talentovaná Bartůňková, která v letošní sezoně ovládla obě singlové juniorské akce.