Ostra Group Open: Veselý se vrátil výhrou. Kolář zvládl české derby

- Redakce

Svůj první zápas po osmiměsíční pauze odehrál na antuce v Ostravě Jiří Veselý. A vrátil se vítězně! Do dvou dnů rozložený zápas úvodního kola s Italem Giustinem ovládl poměrem 6:3, 6:7 a 6:2. Další hráči již absolvovali osmifinále. Dění na centrálním dvorci odstartovalo české derby mezi třetím nasazeným Vítem Kopřivou a Zdeňkem Kolářem, které mělo překvapivě jednoznačný průběh. Druhý jmenovaný zvítězil jasně 6:2 a 6:1. O postup do čtvrtfinále bojoval rovněž místní rodák Dalibor Svrčina, který ale uhrál pouhé tři hry. Zahájena byla čtyřhra, v níž postoupilo hned sedm domácích tenistů.

Veselý se po pauze vrátil vítězně
Jiří Veselý (496.) zahájil svůj turnajový comeback po osmiměsíční přestávce vydřenou výhrou. V úvodním kole ostravského challengeru porazil ve třech setech 6:3, 6:7(7) a 6:2 Lorenza Giustina (229.).

V úterý rozehraný duel byl za stavu 5:5 ve druhém setu pro tmu přerušen. Veselý krátce předtím promarnil náskok 5:1 a tři mečboly. Čtvrtou možnost na ukončení zápasu měl ve středu. V tiebreaku vedl nad Italem 7:6, pak ale prohrál tři výměny v řadě.

Příbramský rodák nicméně zkoncentroval síly na rozhodující dějství, v němž už povolil soupeři ze třetí stovky světového žebříčku pouhé dva gemy. V osmifinále vyzve turnajový šampion z roku 2013 druhého nejvýše nasazeného Ivana Gachova z Ruska.

„Je to, jako bych odehrál dva zápasy. Do stavu 6:3 a 5:1 jsem se až překvapivě skvěle vrátil na okruh. A pak přišel druhý extrém, kdy to na mě spadlo. Uvědomil jsem si vše, čím jsem si musel projít. O to těžší bylo utkání dohrát. Když jsem v úvodu třetího setu získal brejk, uvolnil jsem se a potom jsem dokázal lépe pracovat s koncovkou a dohrávkou. Závěr jsem odehrál lépe a aktivněji než včera,“ hodnotil Veselý.

Zápasu se podrobně věnujeme v samostatném článku.

Kolář deklasoval v českém derby Kopřivu
Prvním čtvrtfinalistou ostravského challengeru se stal Zdeněk Kolář (206.). Ten v rámci českého osmifinálového derby přehrál překvapivě hladce 6:2 a 6:1 třetího nasazeného Víta Kopřivu (166.), na něhož vyzrál ve čtvrtém vzájemném souboji už potřetí.

Šestadvacetiletý Kolář nenabídl o rok mladšímu krajanovi za celé utkání ani jeden brejkbol a po vlastním servisu ztratil pouhých sedm výměn. V dalším kole narazí turnajový finalista z roku 2016 na Gauthiera Onclina z Belgie.

„Hrál jsem výborně, rychle a bez chyb, zkrátka přesně to, co jsem chtěl. Se svým výkonem jsem spokojený. Turnaj v Ostravě mám rád, je tady dobrá organizace i příjemní lidi,“ uvedl Kolář.

Svrčina semifinále v Ostravě neobhájí
Dalibor Svrčina (219.) na loňské semifinále na challengeru v Ostravě nenaváže. Talentovaný český tenista ve středečním osmifinále prohrál s Belgičanem Gauthierem Onclinem (214.) po setech 0:6, 3:6.

Svrčinovi to v prvním setu nevycházelo podle představ, třikrát přišel o servis. Na returnu hrozil jen v pátém gemu, zahodil však dva brejkboly. Za stavu 1:1 ve druhé sadě nevyužil další čtyři šance, vzápětí počtvrté ztratil podání. Za stavu 2:4 sice získal první brejk v zápase, což ale nedokázal potvrdit. V závěrečném gemu poté nevytěžil nic ze stavu 40:30 na returnu.

Ostra Group Open by Moneta, Ostrava (muži, CZE, 73 000 USD, antuka)
1. kolo dvouhry
JIŘÍ VESELÝ (496.) – Lorenzo Giustino (ITA, 229.) 6:3, 6:7(7), 6:2

Osmifinále dvouhry
VÍT KOPŘIVA (166.) – ZDENĚK KOLÁŘ (206.) 2:6, 1:6
Gauthier Onclin (BEL, 214.) – DALIBOR SVRČINA (219.) 6:0, 6:3

1. kolo čtyřhry
Manafov (UKR), Zelenay (SVK) – Andreozzi, Duran (oba ARG) 5:7, 4:6
Libietis (LAT), Reese (USA) – Ionel, Jecan (oba ROU) 6:2, 7:6(5)
Drzewiecki, Walków (oba POL) – Blancaneaux (FRA), Peniston (GBR) 6:3, 3:6, 8:10
JEBAVÝ, Oswald (AUT) – NOUZA, PAULSON 6:3, 6:4
Galloway (USA), Reyes-Varela (MEX) – Johnson (GBR), Verbeek (NED) 6:3, 6:4
Added, Arribage (oba FRA) – BARTOŇ, RIKL 5:7, 6:3, 6:10
KOPŘIVA, Krutych – KOLÁŘ, PAVLÁSEK 2:6, 4:6
MENŠÍK, SVRČINA – I. Sabanov, M. Sabanov (oba SRB) 7:5, 6:4