Veselý po návratu: Když předvedu dobrý tenis, můžu tady porazit kohokoliv

- Radek Štohl, Marek Bartošík

Osm měsíců čekal na návrat. První soutěžní zápas od loňského US Open se nakonec Jiřímu Veselému (496.) protáhl do dvou dnů. Úvodní kolo ostravského challengeru Ostra Group Open zvládl, s Italem Lorenzem Giustinem (229.) si poradil po sadách 6:3, 6:7 a 6:2 „Je to velká úleva, osmiměsíční pauza byla hodně znát,“ přiznává 29letý Veselý, kterého krátce před začátkem turnaje postihly zdravotní komplikace.

Návrat se mu mohl oddálit, minulý týden si natáhl tříslo. Ještě ve čtvrtek netušil, zda do probíhajícího turnaje v Ostravě vůbec naskočí. „K natažení nedošlo při pohybu, stalo se to při servisu. Myslím si, že to bylo spojené s nervozitou před turnajem. Naštěstí to nebylo natržený. S fyziem jsme dělali vše, abych nastoupil. Museli jsem improvizovat. Návrat je ale o to příjemnější,“ těší bývalého 35. singlistu světa.

V soutěžním kolotoči se poprvé objevil už včera, proti Giustinovi vedl 6:3, 5:1. Utkání dvakrát nedopodával, za stavu 6:3, 5:5 navíc aktéry prvního kola vyhnala z kurtu tma. Na dvorec se vrátili až dnes. Český tenista druhou sadu nakonec prohrál. Přesto se radoval z postupu do osmifinále.

„Je to, jako bych odehrál dva zápasy. Do stavu 6:3 a 5:1 jsem se až překvapivě skvěle vrátil na okruh. A pak přišel druhý extrém, kdy to na mě spadlo. Uvědomil jsem si vše, čím jsem si musel projít. O to těžší bylo utkání dohrát. Když jsem v úvodu třetího setu získal brejk, uvolnil jsem se a potom jsem dokázal lépe pracovat s koncovkou a dohrávkou. Závěr jsem odehrál lépe a aktivněji než včera,“ oddechl si Veselý.

Na okruhu chyběl téměř tři čtvrtě roku. A to je vždy znát. Český tenista se s tím ale popasoval skvěle. „Hrany nervozity se znovu musí obrousit. Posledních osm měsíců jsem nebyl pod žádným tlakem. Jsem nesmírně rád, že jsem skoro dva sety hrál skvělý tenis. Spokojený můžu být i s koncovkou třetí sady. Je to nad očekávání,“ pochvaluje si vítěz ostravského challengeru z roku 2013.

Deset let starý úspěch mu pomohl do další kariéry. Měsíc předtím slavil svůj premiérový titul na této úrovni, ovládl turnaj v tureckém Mersinu.

„Vzpomínky na triumf z roku 2013 jsou skvělé. Byl to odrazový můstek do nejvyššího tenisu,“ uvědomuje si Veselý, kterému se na domácí půdě dlouhodobě daří. „Hrát před domácím publikem je vždy skvělé. V Česku jsem vyhrál většinu titulů na challengerech, což o něčem svědčí. V Ostravě je navíc skvělá organizace. Za divokou kartu jsem moc rád, opravdu si toho vážím!“ zdůrazňuje Jiří Veselý.

Už ve čtvrtek ho čeká osmifinále. Do cesty se mu postaví druhý nasazený Ivan Gachov. „Pavouka jsem ani neviděl. Před návratem jsem si řekl, že to sledovat nebudu. Nezáleží na tom, jestli je nasazená jednička nebo dvojka. Je důležité, abych se zlepšoval, hrál dobře. Když předvedu dobrý tenis, tak tady můžu porazit kohokoliv,“ věří Veselý.

Ostra Group Open by Moneta, Ostrava (muži, CZE, 73 000 USD, antuka)
1. kolo dvouhry
JIŘÍ VESELÝ (496.) – Lorenzo Giustino (ITA, 229.) 6:3, 6:7(7), 6:2